Το Τμήμα της χορωδία του Συλλόγου, συμμετέχει στο 5o φεστιβάλ χορωδιών στην Τρίπολη

Σύλλογος Γυναικών Τήνου: 43 χρόνια παρουσίας στα κοινά του νησιού

Συμπληρώνει 43 χρόνια εποικοδομητικής παρουσίας στο πολιτιστικό και κοινωνικό γίγνεσθαι της Τήνου, προσφέροντας διέξοδο, αλλά και συνεχή επιμόρφωση στα δεκάδες μέλη του.

Ο λόγος για τον Σύλλογο Γυναικών Τήνου που ιδρύθηκε το 1981 και σήμερα απαρτίζεται από 320 μέλη, τα οποία συμμετέχουν ενεργά στα τμήματα που έχουν δημιουργηθεί.

Ένα από αυτά, είναι και το χορωδιακό, το οποίο αυτό το διάστημα βρίσκεται στην Τρίπολη, συμμετέχοντας στο 5o φεστιβάλ χορωδιών.

Για την εν γένη δραστηριότητα του Συλλόγου, αλλά και για την μουσική του παρουσία στην Τρίπολη, μίλησε στην “Κοινή Γνώμη”, η πρώην πρόεδρος και νυν αντιπρόεδρος του, Ρίτα Πιπέρη.

Το χορωδιακό τμήμα του Συλλόγου

Η χορωδία του Συλλόγου Γυναικών Τήνου δημιουργήθηκε το Σεπτέμβριο του 2012 και σκοπός της είναι να προάγει την τέχνη της μουσικής και να αποτελέσει μια διέξοδο έκφρασης για κάθε μέλος της, μέσα από τραγούδια και μουσικές που αγγίζουν την ψυχή.

Η δημιουργική αυτή ενασχόληση αποτελεί ένα μόνιμο στέκι ψυχαγωγίας και ομαδικής δραστηριότητας για περίπου 40 μέλη, ενώ η συμμετοχή σε καλλιτεχνικές εκδηλώσεις προσφέρει αισθητική καλλιέργεια και αποτελεί μοναδική εμπειρία.

Από το 2012 το τμήμα έχει πραγματοποιήσει πληθώρα εκδηλώσεων και αφιερωμάτων στον Μάνο Ελευθερίου, στον Λευτέρη Παπαδόπουλο, στον Αλέκο Σακελάριου κ.α, όπως επίσης έχει συνεργαστεί με καταξιωμένους μουσικούς και χορωδίες από την Αθήνα και το εξωτερικό, όπως τον Μάνο Αβαράκη, τον Θανάση Βήχο και τον τραγουδιστή Κώστα Τριανταφυλλίδη.

Έχει στο ενεργητικό του συμμετοχές σε φεστιβάλ, αλλά και σε συναυλίες στην Αθήνα, στη Μύκονο και φυσικά στην Τήνο, ενώ έχει αναπτύξει στενή συνεργασία με φορείς του νησιού.

Επί σειρά ετών συνεργάζεται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή Θέμη Ροδαμίτη.

Βασικός πυρήνας του τμήματος, όπως δηλώνει στην εφημερίδα η Ρίτα Πιπέρη, είναι η μουσικός Μαργαρίτα Σαλταμανίκα, η οποία όπως αναφέρει, εκτός από την επιμέλεια της χορωδίας, έχει δημιουργήσει και δεκάδες διασκευές τραγουδιών.

"Διασκευάζει και μουσικά κομμάτια, τα οποία προσαρμόζονται στις δυνατότητες των μελών του. Διασκευάζει τα κομμάτια που επιλέγουν τα μέλη, να γίνουν χορωδιακά και σύμφωνα με τις δυνατότητες της χορωδιακής ομάδας μας. Μας διδάσκει και έχει την διεύθυνση της χορωδίας όλα αυτά τα χρόνια", σημειώνει.

Στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων του, η χορωδία Γυναικών Τήνου, αυτό το διάστημα, μαζί με άλλες 50 χορωδίες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, συμμετέχει στο 5ο πανελλήνιο χορωδιακό φεστιβάλ του Πανός που πραγματοποιείται έως τις 11 Μαρτίου στην Τρίπολη.

"Την αφορμή για την συμμετοχή μας, μας την έδωσε το φετινό μας ρεπερτόριο που είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα ποιητή και στιχουργό Νίκο Γκάτσο, στον οποίο και είναι αφιερωμένο ολόκληρο το φεστιβάλ. Η συμμετοχή μας θα περιλαμβάνει πέντε τραγούδια του Νίκου Γκάτσου σε διασκευή της μαέστρου μας Μαργαρίτας Σαλταμανικα και ενορχήστρωση του καταξιωμένου μουσικού Θανάση Βήχου. Η μέρα εμφάνισης μας είναι η 9η Μαρτίου", τονίζει η κα. Πιπέρη.

Ενεργή δράση μέσω σεμιναρίων και εργαστηρίων

Εκτός από το τμήμα της χορωδίας, ο Σύλλογος Γυναικών Τήνου έχει διαγράψει μία σημαντική δράση στην επιμόρφωση, αλλά και στην κοινωνικοποίηση των μελών του, ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή με τα υγειονομικά μέτρα που επέφερε ο κορωνοϊός.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η κα. Πιπέρη, υπό την αιγίδα του Συλλόγου λειτουργούν πολλά εργαστήρια - σεμινάρια τα οποία οποία απευθύνονται σε γυναίκες ηλικίας 18 ετών και άνω.

Ενδεικτικό της δραστηριότητας του Συλλόγου είναι τα σεμινάρια δημιουργικής γραφής ενηλίκων και παιδιών που λειτουργούν από το 2019 και που έχουν δημιουργήσει μία πολύ σημαντική βιβλιογραφία της υφαντικής τέχνης, της παραδοσιακής μαγειρικής, του θεάτρου, αλλά και του χορού.

Να σημειωθεί ότι το τμήμα χορού του Συλλόγου συνεργάζεται με τον Λαογραφικό Χορευτικό Όμιλο της Σύρου "Η σοφία της Παράδοσης".

Ο Σύλλογος επίσης, είναι ιδρυτικό μέλος της Ομοσπονδίας του Συλλόγου Γυναικών Κυκλάδων, ενώ έχει συνάψει σύμφωνο συνεργασίας με το "Όραμα Ελπίδας", αποτέλεσμα του οποίου ήταν η καταγραφή συμβατών δοτών από την Τήνο.

Εκτός από την πολιτιστική του προσφορά, έχει ενεργό δράση και σε κοινωνικά θέματα. Συγκεκριμένα, έχει πραγματοποιήσει εκδηλώσεις ενημέρωσης σε θέματα υγείας, δίνοντας την ευκαιρία σε δεκάδες γυναίκες να πραγματοποιήσουν δωρεάν εξετάσεις, ενώ παράλληλα μέσω των εσόδων που έχει αποκομίσει από διάφορες εκδηλώσεις, έχει περάσει σε δωρεές ιατρικών μηχανημάτων στο Κέντρο Υγείας Τήνου.

Επίσης, σύμφωνα με την κα. Πιπέρη, ο Σύλλογος εδώ και τέσσερα χρόνια έχει αναλάβει τα έξοδα των φροντιστηριακών μαθημάτων των παιδιών μίας οικογένειας που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα.

Ο Σύλλογος όμως έχει έντονη παρουσία και στα περιβαλλοντικά ζητήματα, καθώς μέσω συνεργασίας με την ΚΟΙΝΣΕΠΤ της Καλλονής, διενεργούν δράσεις ανακύκλωσης υλικών.

Τέλος, η κα. Πιπέρη, κλείνοντας τις δηλώσεις στην εφημερίδα, επισημαίνει ότι ο Σύλλογος έχει καταθέσει πρόταση και στο πρόγραμμα Erasmous, με σκοπό την περαιτέρω επιμόρφωση και εξωστρέφεια των μελών του.