Αποχαιρετισμός στην αρχαιολόγο Φωτεινή Ζαφειροπούλου
- Τρίτη, 9 Απριλίου, 2024 - 14:50
Θλίψη στις Κυκλάδες προκάλεσε η είδηση του θανάτου της Επίτιμης Αρχαιολόγου, Φωτεινής Ζαφειροπούλου, η οποία άφησε ως παρακαταθήκη για τον σύγχρονο ελληνικό κόσμο το έργο της στην πολιτιστική κληρονομιά του νομού.
Αξίζει να σημειωθεί πως από το 1960 ως το 1995 υπηρέτησε στην Αρχαιολογική Υπηρεσία, ενώ το μεγαλύτερο διάστημα της υπηρεσιακής και επιστημονικής της απασχόλησης αφιερώθηκε στην περιφέρεια Κυκλάδων-Σάμου (μικρότερα διαστήματα υπηρέτησε στη Βόρειο Ελλάδα-Θεσσαλονίκη και στην Κεντρική Ελλάδα – Δελφοί, Αιτωλοακαρνανία).
Το θέμα της διατριβής της ήταν σχετικό με την κυκλαδική κεραμεική, στην οποία και ειδικευόταν. Είχε πάρει μέρος και είχε διευθύνει ανασκαφές στις Κυκλάδες, ιδιαίτερα στη Νάξο και Πάρο.
Επίσης, ασχολήθηκε με την επανέκθεση Μουσείων στις Κυκλάδες (Μύκονο, Δήλο, Θήρα κλπ.), στη Σάμο, στη Θεσσαλονίκη, στο Αγρίνιο, καθώς και σε εργασίες διαμόρφωσης Αρχαιολογικών Χώρων, κυρίως στη Δήλο.
Παράλληλα, η Φωτεινή Ζαφειροπούλου είχε πάρει μέρος με ανακοινώσεις σε πολλά συνέδρια και στο πλούσιο συγγραφικό της έργο περιλαμβάνονται πολλά άρθρα σε ξένα και ελληνικά επιστημονικά περιοδικά, καθώς και λευκώματα για τη Δήλο και γενικά για την αρχαία ελληνική πλαστική.
“Θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων όσοι τη γνώρισαν -είτε δια ζώσης είτε μέσα από το συγγραφικό της έργο- για την εργατικότητα, την ευσυνειδησία και την ανθρωπιά της”, επισημαίνει χαρακτηριστικά στο αποχαιρετιστήριο μήνυμά του, ο υπηρεσιακός εκπρόσωπος Πολιτισμού της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, Τάσος Αναστασίου.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση του κ. Αναστασίου:
Στο άγγελμα του θανάτου της επίτιμης Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων Φωτεινής Ζαφειροπούλου, αισθάνομαι ιερό χρέος να διατυπώσω λίγες σκέψεις, ως ελάχιστο φόρο τιμής στο πρόσωπό της.
Η Φωτεινή Ζαφειροπούλου έγραψε τη δική της ιστορία στο ερευνητικό και μελετητικό έργο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων.
Είτε με τη δική της προσωπική δράση, είτε στο πλάι του συντρόφου της ζωής της και επίσης επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, του αείμνηστου Νίκου Ζαφειρόπουλου, είχε μια ξεχωριστή βιωματική εμπειρία στα νησιά των Κυκλάδων, όπου η βαθιά επιστημονική της συγκρότηση και πρακτική συμβάδιζε πάντα με μια ανθρώπινη, γεμάτη ενσυναίσθηση προσέγγιση των κυκλαδικών κοινωνιών, με τις οποίες επί δεκαετίες βρισκόταν σε διαρκή επαφή.
Στο υπέροχο βιβλίο της "Δια Σύρον, Πάρον, Νάξον, Ίον, Οίαν, Θήραν" (εκδόσεις Σήμα, 2010), αποτυπώνεται γλαφυρά και με χαρακτηριστική ενάργεια αυτή ακριβώς η ευαίσθητη ιδιοσυγκρασία της.
Θα μείνει για πάντα στη μνήμη όλων όσοι τη γνώρισαν -είτε δια ζώσης είτε μέσα από το συγγραφικό της έργο- για την εργατικότητα, την ευσυνειδησία και την ανθρωπιά της.
Οι Κυκλάδες ευγνωμονούσες
Τάσος Αναστασίου
Νομικός ΕΚΠΑ
Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου
Δ/νση Τουρισμού Πολιτισμού Αθλητισμού
Δια Βίου Μάθησης και Απασχόλησης Κυκλάδων
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Έφυγε από τη ζωή η σπουδαία αρχαιολόγος Φωτεινή Ζαφειροπούλου
6 Απρ. 2024 - 19:25 - “Ασκήσεις Τρυφερότητας”
11 Δεκ. 2024 - 10:56 - Πάρος: Χριστουγεννιάτικο Κυνήγι Θησαυρού από τον Ναυτικό Όμιλο "Ναϊάς"
10 Δεκ. 2024 - 10:07 - Βρέθηκε άγαλμα σε σκάμμα του φυσικού αερίου
9 Δεκ. 2024 - 19:49 - Εορταστικό πνεύμα στη "Μαγική Αποθήκη"
9 Δεκ. 2024 - 6:15