Το Hermoupolis Heritage ένωσε το παρελθόν και το μέλλον στο Κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου

"Ταξίδι" στην παλιά αγορά της Ερμούπολης

Μία μοναδική εμπειρία είχαν τη χαρά να ζήσουν όσοι επισκέφτηκαν το Σαββατοκύριακο, 20-21 Απριλίου, τους χώρους της Hermoupolis Heritage στο Κλωστοϋφαντουργείο Ζησιμάτου. Συγκεκριμένα, ταξίδεψαν στον χρόνο και είδαν από κοντά, πως ήταν στημένη η αγορά της Ερμούπολης, πριν από πολλές δεκαετίες. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία συγκινήθηκαν, καθώς θυμήθηκαν εικόνες από τα παιδικά τους χρόνια και οι νεότεροι, ενθουσιάστηκαν, βλέποντας πως λειτουργούσε κάποτε η αγορά του νησιού. Την ίδια στιγμή, είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν ξεχωριστές γεύσεις και παραδοσιακά προϊόντα της Σύρου.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης και στο φάσμα της αναβίωσης των τοπόσημων της Σύρου, αναδείχθηκαν χαρακτηριστικά σημεία καίριας ιστορικής και πολιτιστικής σημασίας. Βασικό χαρακτηριστικό, ήταν η πολυδιάστατη τοπική γαστρονομία του νησιού, που αναπτύχθηκε και εξελίχθηκε με τις δεκάδες επιρροές που δέχτηκε, κυρίως από πρόσφυγες, στη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Απώτερος σκοπός αυτών των δράσεων ήταν να αφυπνίσει την πόλη και να θυμίσει στη Σύρο την πλούσια γαστρονομική και πολιτιστική της ταυτότητα. Κάποιος μπορούσε να κάνει μία διαδρομή, από το μανάβικο του Ρουσσουνέλου, το ψαραδικο του Δεναξά, το χασάπικο του Δαλέζιου και το παντοπωλείο του Πρέκα, μέχρι τον "Τριχοκόπτη" και τον παραδοσιακό παγωτατζή, που περνούσε ανάμεσά τους.