Διάσωση της πολιτιστικής παράδοσης της Σύρου
- Τρίτη, 23 Απριλίου, 2024 - 06:16
Το επιχειρείν, η νησιωτικότητα, αλλά η πολιτιστική διαδρομή της Σύρου, προβλήθηκε σε μία από τις μεγαλύτερες οικονομικές και επιχειρηματικές συναντήσεις της χώρας, στην οποία συμμετείχε ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος και η Hermoupolis Heritage.
Ο λόγος για το Φόρουμ των Δελφών, όπου ο κ. Σταυρακόπουλος βρέθηκε ως επίσημος ομιλητής στο sideevent«Forging a Society of EqualOpportunities» προσκεκλημένος της Τράπεζας Πειραιώς.
"Αποκόμισα μία πολύτιμη εμπειρία, διότι βρέθηκα ανάμεσα σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον επιχειρηματικό τομέα, προβάλλοντας ταυτόχρονα το όραμα και τους στόχους μας", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο ιδρυτής της Hermoupolis Heritage.
Στο πάνελ για τα προβλήματα της νησιωτικότητας στο ελληνικό επιχειρείν
Η Hermoupolis Heritage διά μέσω του ιδρυτή της, συμμετείχε στο 9ο Ετήσιο Συνέδριο «Delphi Economic Forum IX» που πραγματοποιήθηκε 10 με 14 Απριλίου στους Δελφούς. Με κεντρικό άξονα των συζητήσεων τη "Μεγάλη μετάβαση", ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος συμμετείχε με ομιλία του στο θεματικό πάνελ με θέμα "Ενίσχυση της ανθεκτικότητας σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας: Ακούγοντας τους νέους", παρουσιάζοντας στους συμμετέχοντες του συνεδρίου τόσο την Hermoupolis Heritage, όσο και το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, αλλά και τα ακρογωνιαία προβλήματα που αντιμετωπίζει η επιχειρηματικότητα στη νησιωτική επαρχία.
Ένα προσωπικό όραμα γίνεται υπόθεση της Συριανής κοινωνίας
Ο κ. Σταυρακόπουλος παίρνοντας την "πάσα" από τη δημοσιογράφο και συντονίστρια του πάνελ, Μαργαρίτα Πουρνάρα, η οποία αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή της Ερμούπολης του 19ου αιώνα, παρουσίασε το αφήγημα της Hermoupolis Heritage, δηλώνοντας ότι όλο αυτό άρχισε ως προσωπική νοσταλγία για το παρελθόν του τόπου του, τη λαμπρή ιστορία της Σύρου, η οποία μετουσιώθηκε σε κοινωνικό όραμα.
Επίσης, έκανε λόγο για το πώς γοητεύτηκε από τα πρώτα ευρήματα της προσωπικής συλλογής του, αλλά και πώς ανακάλυψε μέσα στα χρόνια πτυχές της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου.
Δίνοντας μάλιστα το στίγμα της εκκίνησης του εγχειρήματος τόνισε ότι "ήταν ένα προσωπικό όραμα, το οποίο ήθελα να το μεταλαμπαδεύσω και στον υπόλοιπο κόσμο. Ο κόσμος να αφουγκραστεί την ιστορία μας, να νιώσει την ιδέα ότι πρέπει να τη διασώσουμε. Έτσι, δημιουργήθηκε Hermoupolis Heritage, που σκοπό έχει όχι μόνο να υπάρχουν άνθρωποι που δίνουν το καλό παράδειγμα, αλλά και ανθρώπους που θα το ακολουθήσουν".
Στη συνέχεια, εξήγησε πώς ανακάλυψε τον χώρο του εργοστασίου "Ζησιμάτου", πως αυτή η ανακάλυψη κέρδισε τον θαυμασμό του και του δημιούργησε αυτόματα ένα αίσθημα ευθύνης σχετικά με τη διάσωση αυτού του πολύτιμου ευρήματος, αν και δεν υπήρχαν ούτε χρήματα, αλλά ούτε τεχνογνωσία.
Ο κ. Σταυρακόπουλος συνδύασε τη δημιουργία του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας με τον πολιτισμό, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "ο αυτός ο τομέας πρέπει καταρχήν να είναι ψυχαγωγικός, ώστε κάποιος να θέλει να μάθει και πράγματα. Μέσα λοιπόν από τις ξεναγήσεις στο Μουσείο, δίνεται η δυνατότητα στον επισκέπτη να έχει μια βιωματική εμπειρία κι όχι απλά να δει έναν χώρο, αλλά και να τον ζήσει βήμα βήμα".
Το στίγμα της νησιωτικότητας
Ο κ. Σταυρακόπουλος έδωσε και το στίγμα της νησιωτικότητας, χαρακτηρίζοντάς την παράγοντα με θετικά και αρνητικά πρόσημα.
"Η στεριά στα νησιά έχει ένα τέλος. Αλλά όσο δεν υπάρχει αυτό το απέραντο που υπάρχει στην στερεά Ελλάδα, άλλο τόσο υπάρχει βάθος», επισήμανε, υπογραμμίζοντας στη συνέχεια με αφορμή τη δημιουργία του Μουσείου, τα προβλήματα της νησιωτικής επαρχίας που εμποδίζουν, όπως είπε, το επιχειρείν.
"Το κόστος των υλικών που είναι μεγαλύτερο λόγω των αυξημένων μεταφορικών, το έμπειρο προσωπικό που δεν υπάρχει στην ίδια διαθεσιμότητα όπως στην ηπειρωτική Ελλάδα, την ανεπάρκεια τεχνογνωσίας ελλείψει δια βίου εκπαίδευσης πάνω σε εξειδικευμένους ρόλους όπως του μουσειολόγου ή του συντηρητή πολιτισμικών ευρημάτων", επεσήμανε, υπογραμμίζοντας δε, ότι το ταξίδι προς την Αθήνα είναι μονόδρομος και μάλιστα ένας ακριβός μονόδρομος, λόγω των ακτοπλοϊκών ζητημάτων.
Στα θετικά, ο κ. Σταυρακόπουλος τόνισε ότι η Σύρος είναι ένα νησί που προσελκύει επισκέπτες με παιδεία, κόσμο που επιζητά την ψυχαγωγία και όχι τη διασκέδαση, καθώς, - όπως είπε -αυτό που έχει να προσφέρει είναι πολιτιστική ιστορία και όχι θεαματικές παραλίες.
"Γι’ αυτό, αυτό που επιδιώκει η Hermoupolis Heritage είναι καταρχήν να "εκπαιδεύσει" τους κατοίκους για να μάθουν την ιστορία της Σύρου και να την αγαπήσουν και κατόπιν αυτό να επικοινωνηθεί στον τουρισμό. Θέλουμε να ενισχύσουμε το βιώσιμο μοντέλο της τουριστικής ανάπτυξης", είπε κλείνοντας την τοποθέτησή του στο Φόρουμ των Δελφών.
"Ήταν για εμένα μία πρωτόγνωρη εμπειρία"
Ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος μιλώντας στην εφημερίδα με αφορμή τη συμμετοχή του στο οικονομικό Φόρουμ, έκανε λόγω για μία πρωτόγνωρη εμπειρία, μέσα από την οποία όχι μόνο αποκόμισε πολλές εμπειρίες, αλλά και δημιουργήθηκαν οι συνθήκες νέων συνεργασιών. Μάλιστα έκανε και ιδιαίτερη αναφορά στη Συριανή δημοσιογράφο, Μαργαρίτα Πουρνάνα, η οποία αποτέλεσε πολύτιμο κρίκο μεταξύ της Hermoupolis Heritage και της Τράπεζας Πειραιώς.
"Θέλω να εκφράσω δημόσια και μέσω της εφημερίδας ένα μεγάλο “ευχαριστώ” στη δημοσιογράφο, Μαργαρίτα Πουρνάρα, η οποία είναι μία εκ των δεκάδων ανθρώπων που γνώρισα και έκανε πράξη τα λόγια της. Η κα. Πουρνάρα όντας Συριανή αγκάλιασε από την αρχή την ιδέα και το όραμα της Hermoupolis Heritage, προβάλλοντας μέσα από δημοσιεύματα όλο το έργο για τη διάσωση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου", σημείωσε ο κ. Σταυρακόπουλος, προσθέτοντας παράλληλα ότι "εκτός από τον συνδετικό κρίκο της καταγωγής της, έχει και προσωπικά βιώματα με την παλιά βιομηχανία της Σύρου, καθώς ο πατέρας της ήταν ιδιοκτήτης του εργοστασίου καλτσοποιίας "Πουρνάρα", κάτι που έρχεται σε άμεση σχέση με το πρώην εργοστάσιο "Ζησιμάτου". Οπότε αυτοί οι δύο βασικοί λόγοι είναι που την έχουν ωθήσει στο να συμπαραστέκεται ενεργά σε κάθε βήμα μας. Τέλος, θέλω να επισημάνω ότι εκείνη αποτέλεσε τον συνδετικό κρίκο της επαφής μας με την Τράπεζα Πειραιώς και την παρουσίαση του έργου μας στο Φόρουμ των Δελφών", είπε χαρακτηριστικά.
Για τη συμμετοχή του στο Φόρουμ, τόνισε ότι αυτό αποτέλεσε μια μοναδική ευκαιρία προώθησης του οράματος για την διάσωση της πολιτιστικής παράδοσης της Σύρου.
"Ήταν μεγάλη τιμή τόσο για εμένα προσωπικά, όσο και ως εκπρόσωπος της Hermoupolis Heritage να παραβρεθώ σε αυτή την τόσο σπουδαία διοργάνωση, όπως είναι το Φόρουμ των Δελφών, διότι μας τιμά και ως νησί να υπάρχει ένας εκπρόσωπος, ο οποίος να παρουσιάζει τις δυσκολίες όλων εκείνων που βρίσκονται στην επαρχία", σημείωσε.
Τέλος, ο κ. Σταυρακόπουλος δήλωσε πως η παρουσία του εκεί, εκτός από την εμπειρία, του έδωσε τη δυνατότητα να βρεθεί ανάμεσα σε ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στο επειχειρίν.
"Έγιναν αρκετές επαφές και γνωριμίες, οι οποίες μπορούν να αποδώσουν στο μέλλον κάποιες συνεργασίες και τέλος μου έδωσε μία μεγάλη ευκαιρία να έρθω σε επαφή με την Τράπεζα Πειραιώς, μέσα από την οποία πιθανότατα να προκύψει και συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα της Τράπεζας (ΠΙΟΠ). Είναι κάτι που μας γεμίζει αισιοδοξία για το μέλλον, διότι πρέπει να γνωρίζουν όλοι, ότι στην επαρχία δεν έχουμε μόνο το οικονομικό πρόβλημα, αλλά χρειαζόμαστε και ανθρώπους που θα μας στηρίξουν έμπρακτα για να συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους τόπους μας και το όραμά μας", κατέληξε στις δηλώσεις του.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Η "οδύσσεια" ενός Enfield μέχρι τη Σύρο
3 Ιουλ. 2024 - 6:18 - Σύρος: Cheers to the New Year στο Μουσείο κλωστοϋφαντουργίας
27 Δεκ. 2024 - 18:26 - Νέος αργαλειός για το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας
30 Σεπ. 2024 - 13:23 - Στόχος η επαναλειτουργία τους μέσα από βιωματικά εργαστήρια
12 Αυγ. 2024 - 6:15 - Ένας ιστορικός αργαλειός μπαίνει τελικά στη συλλογή της Hermoupolis Heritage
9 Ιουλ. 2024 - 13:23