Οι τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού σε πρώτο πλάνο από τον Δήμο για την προβολή και διάθεση ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου

Η τεχνολογία στις υπηρεσίες ανάδειξης της Μυκόνου

Στην ανάπτυξη ψηφιακών εφαρμογών στους τομείς του πολιτισμού και του τουρισμού για την προβολή και διάθεση του ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου του, στρέφεται ο Δήμος Μυκόνου. Αυτό έχει σκοπό να το επιτύχει, μέσω των νέων εφαρμογών που στοχεύουν στην αναβάθμιση των σχετικών υπηρεσιών σε ένα νέο, τεχνολογικά ανεπτυγμένο, περιβάλλον, που θα συνδυάσει το συνολικά υψηλό επίπεδο του φορέα με τη διαρκώς αυξανόμενη ζήτηση νέων υπηρεσιών μέσω διαδικτύου από τους επισκέπτες.

Χ. Βερώνης: "Υποβάλαμε πρόταση για ένα νέο έργο, το οποίο ακόμη δεν έχει ενταχθεί και αφορά το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου"

Ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για το έργο που βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, προς ένταξη και θα δώσει πολλά και θετικά οφέλη για τον πολιτισμό της Μυκόνου. Μεταξύ άλλων, ο κ. Βερώνης, τόνισε, ότι, "υπήρχε ένα αντίστοιχο έργο σε άλλο πρόγραμμα, το οποίο τον Σεπτέμβριο του 2023 απεντάχτηκε διότι η προηγούμενη Δημοτική Αρχή δεν είχε ολοκληρώσει τις ενέργειες που απαιτούνταν. Κατόπιν αυτού εμείς υποβάλαμε πρόταση για ένα νέο έργο, το οποίο ακόμη δεν έχει ενταχθεί και αφορά το Λαογραφικό Μουσείο της Μυκόνου, που τιμά την παράδοση και την προβολή του τόπου μας. Υποβάλλαμε εκ νέου μία πρόταση, στην διαχειριστική αρχή, που αφορά αρχικά στην ψηφιοποίηση της συλλογής του Λαογραφικού Μουσείου, δηλαδή όλα τα αντικείμενα να φωτογραφηθούν και να ψηφιοποιηθούν. Στη συνέχεια θα δημιουργηθεί ψηφιακό αποθετήριο και το έργο θα ολοκληρωθεί με την αναβάθμιση της ιστοσελίδας του μουσείου, η οποία έτσι κι αλλιώς χρειάζεται αναβάθμιση, με σκοπό να φαίνονται όλα αυτά και να προβάλλεται η λαογραφική συλλογή της Μυκόνου. Με αυτό το έργο θα θεσμοθετηθεί στο Λαογραφικό Μουσείο και το ηλεκτρονικό εισιτήριο. Όλα αυτά βρίσκονται σε μια ανταγωνιστική διαδικασία με πολλές προτάσεις που έχουν υποβληθεί και ευελπιστούμε να πάει καλά".

Η συνεργασία του Δήμου με τη "Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου"

Ο Δήμος Μυκόνου και το Κοινοφελές Ίδρυμα "Λαογραφική Συλλογή Μυκόνου" έχουν στην κατοχή τους ένα μεγάλο πολιτιστικό πλούτο που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το υλικό που θα ψηφιοποιηθεί και θα τεκμηριωθεί, μέσω του προτεινόμενου έργου με τίτλο «Νέες Ψηφιακές Εφαρμογές για την Τουριστική προβολή και προώθηση του πολιτιστικού αποθέματος του Δήμου Μυκόνου».

Το συγκεκριμένο έργο έχει σκοπό την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου αποθετηρίου ψηφιακού πολιτιστικού περιεχομένου, το οποίο θα είναι πλήρως διαθέσιμο στο ευρύ κοινό, χωρίς κανέναν περιορισμό ως προς την διάθεση, προβολή και ανάκτησή του. Ως εκ τούτου, στόχος είναι αφενός η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες και η ταυτόχρονη προσέλκυσή τους στους πόρους και τις δυνατότητες πολιτισμού προσφέρονται από το φορέα και αφετέρου η συνολική προσέγγιση των απανταχού χρηστών διαδικτύου μέσω ενός εύρους καναλιών παράδοσης (PCs, PDAs, κινητά τηλέφωνα, κλπ), με δυνατότητα προσωποποιημένης πρόσβασης (personalization) στο παρεχόμενο περιεχόμενο και υπηρεσίες, για την αξιοποίηση και προώθηση του ψηφιακού πολιτιστικού υλικού.

Οι απαραίτητες δράσεις πριν το έργο

Για την υλοποίηση των απαιτούμενων για το έργο διαδικασιών, θα απαιτηθούν:

  • Προκαταρκτικές Ενέργειες που θα περιλαμβάνουν την ανάπτυξη της μεθοδολογίας ψηφιοποίησης, τον καθορισμό κατηγοριών υλικού και μεταδεδομένων, την εκπόνηση σχεδίου ψηφιακής διατήρησης και διαχείρισης κινδύνου για το σύνολο των πληροφοριακών τεκμηρίων, την ανάπτυξη συστήματος διαδικασιών διαχείρισης δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, την ανάπτυξη κύκλου μαθημάτων για τους εμπλεκόμενους με την διατήρηση ψηφιακών υπηρεσιών και ψηφιακού υλικού μετά την ολοκλήρωση της πράξης και την πραγματοποίηση workshop για λημματογράφηση (wikipedia).

  • Ενέργειες προμήθειας εξοπλισμού και έτοιμου λογισμικού

  • Ενέργειες Ψηφιοποίησης Υλικού που θα περιλαμβάνουν την οργάνωση και το συντονισμό των δράσεων δημιουργίας πρωτογενούς υλικού, τη συλλογή υλικού, την επιλογή υλικού και την επεξεργασία και επιμέλεια υλικού.

  • Ενέργειες Τεκμηρίωσης Υλικού που θα περιλαμβάνουν τη δημιουργία μεταδεδομένων, την τεκμηρίωση του υλικού, τη δημιουργία επιστημονικού περιεχομένου περιγραφής του υλικού και τη Λημματογράφηση (wikipedia).

  • Ενέργειες για την προμήθεια/παραμετροποίηση της πλατφόρμας διαχείρισης τεκμηρίων που θα περιλαμβάνουν την προμήθεια και παραμετροποίηση της πλατφόρμας διαχείρισης τεκμηρίων και την εισαγωγή δεδομένων στην πλατφόρμα.

  • Ενέργειες ανάπτυξης διαδικτυακών υπηρεσιών που θα πλαισιώνουν την πλατφόρμα.

  • Ενέργειες εκπαίδευσης που θα περιλαμβάνουν την εκτέλεση εκπαιδευτικών κύκλων μαθημάτων αναφορικά με την παραγωγή, ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, και απόθεση υλικού καθώς και τη λειτουργία των διαδικτυακών υπηρεσιών.

Τα οφέλη από το έργο

Με την υλοποίηση του προτεινόμενου έργου παράλληλα επιτυγχάνεται:

  1. η προστασία του περιεχομένου των αρχειακών τεκμηρίων του φορέα από τη φθορά του χρόνου μέσω της ψηφιοποίησης και τεκμηρίωσής τους

  2. η ανάδειξη της πολιτιστικής και ιστορικής σημασίας των αρχείων μέσα από την παροχή πρόσβασης στα αρχειακά τεκμήρια με χρήση των πλέον σύγχρονων τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και

  3. η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες με την ταυτόχρονη προσέλκυσή τους στους πόρους και τις δυνατότητες πολιτισμού που προσφέρονται από το φορέα.

Σημαντικό κομμάτι του έργου αποτελεί η κάλυψη των αναγκών και απαιτήσεων ατόμων με ειδικές ανάγκες (ΑμεΑ) καθώς και άλλων ευπαθών ομάδων, μέσα από την ανάπτυξη προσβάσιμων από αυτούς εφαρμογών και υπηρεσιών για το διαδίκτυο και τη βελτίωση της δυνατότητας πρόσβασής τους σε πληροφοριακά συστήματα. Επίσης, δομικό στοιχείο του έργου αποτελεί η έμφαση στην υιοθέτηση της εφαρμοσμένης καινοτομίας με απώτερο στόχο την βελτίωση των υφιστάμενων δυνατοτήτων από πλευράς τόσο των πολιτών όσο και του κράτους, για μια εύκολη αναζήτηση και εύρεση πολιτιστικών και ιστορικών πηγών, αποθηκευμένων κεντρικά.

Οι πολίτες και οι επισκέπτες στο επίκεντρο

Ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας του συγκεκριμένου έργου είναι προφανής όχι μόνο στο επίπεδο του σχεδιασμού αλλά και στο επίπεδο της υλοποίησης και επιφέρει θετικές επιπτώσεις στους πολίτες, κυριότερη εκ των οποίων είναι η συμβολή του στη διάχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς και η εισαγωγή του πολίτη σε πολιτισμικές κοιτίδες που είναι πιο πιθανό να μην γνώριζε ή που να γνώριζε αλλά να αδυνατούσε να εντοπίσει – πόσο μάλλον να έχει πρόσβαση σε αυτές. Επίσης, σημαντική επίπτωση αποτελεί η εξοικείωση των πολιτών με τις πολύπλευρες επιδράσεις των ΤΠΕ σε συνδυασμό με την καταπολέμηση του ψηφιακού χάσματος και την έμπρακτη προάσπιση της δυνατότητας ισότιμης πρόσβασης των πολιτών στις νέες τεχνολογίες.

Ως εκ τούτου, στόχος είναι αφενός η προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους επισκέπτες και η ταυτόχρονη προσέλκυσή τους στους πόρους και τις δυνατότητες πολιτισμού που προσφέρονται από το φορέα και αφετέρου η συνολική προσέγγιση των απανταχού χρηστών διαδικτύου μέσω ενός εύρους καναλιών παράδοσης (PCs, PDAs, κινητά τηλέφωνα, κ.λπ.), με δυνατότητα προσωποποιημένης πρόσβασης (personalization) στο παρεχόμενο περιεχόμενο και υπηρεσίες, για την αξιοποίηση και προώθηση του ψηφιακού πολιτιστικού υλικού. Με την ανάπτυξη των διαδικτυακών υπηρεσιών θα παρέχονται προηγμένες τεχνολογικά υπηρεσίες προς τους δυνητικούς επισκέπτες με σκοπό την πρόσβαση σε όλο το διατιθέμενο υλικό, την ολοκληρωμένη εξυπηρέτησή τους μέσω της δυνατότητας ανάκτησης του υλικού, αλλά και την ενεργό συμμετοχή τους στη δημιουργία μίας συλλογής ψηφιακού περιεχομένου με ιστορική αλληλουχία ή θεματική συσχέτιση απεικονίζοντας έτσι την ιστορική εξέλιξη και το ενδιαφέρον των επισκεπτών σχετικά με πολιτιστικό υλικό.