Σε έναν ουσιαστικό και μακροχρόνιο θεσμό μετατρέπεται το «Meet the violins»

Σημαντικές συνεργασίες και παρουσιάσεις

Στόχος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής είναι η ανάδειξη της Σύρου, ως κορυφαίου κόμβου για τον πολιτισμό στην περιοχή, αλλά και παγκοσμίως

Το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής «Meet the violins» που πρωτοεμφανίστηκε στη Σύρο το 2023, έθεσε από το ξεκίνημά του με συναυλίες τόσο στο θέατρο Απόλλων, όσο και εκτός αυτού, τις στέρεες βάσεις για μία δυναμική μουσική συνέχεια.

Με στόχο την αλληλεπίδραση των πολιτών με την κλασική μουσική, το «Meet the violins» οργανώνεται και μεγαλώνει, σκοπεύοντας το αμέσως επόμενο διάστημα να παρουσιάσει στη Σύρο μεγάλα ονόματα του είδους.

Για το δημιουργία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, τους σκοπούς, τις δράσεις του, αλλά και για τη συνεργασία με την τοπική κοινωνία, μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" τα μέλη του Tosca Opdam και Asi Matathias.

Να σημειωθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής απαρτίζεται από τους Tosca Opdam, Asi Matathias, Alex Pikiakos, Στέλλα Γιαλόγλου και Αλέξανδρο Πετράκη.

Το πρώτο βήμα

Η Σύρος, το θέατρο Απόλλων, αλλά και οι συνεργασίες με ανθρώπους της πρωτεύουσας των Κυκλάδων, στάθηκαν η κύρια αιτία δημιουργίας του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής, σύμφωνα με την Tosca Opdam και τον Asi Matathias, οι οποίοι κάνουν ιδιαίτερη αναφορά στον Άλεξ Πικιάκο, τη Στέλλα Γιαλόγλου, τον Ανδρέα Γιαλόγλου και τον Αλέξανδρο Πετράκη που αγκάλιασαν από την πρώτη στιγμή αυτή την προσπάθεια, με σημείο εκκίνησης τον Νοέμβριο του 2023.

"Όλα αυτά τα χρόνια μας παρουσιάστηκαν ευκαιρίες για τη δημιουργία ενός Φεστιβάλ σε διάφορα μέρη του κόσμου. Νιώσαμε ότι είναι πολύ σημαντικό για εμάς αυτό που θα δημιουργήσουμε να είναι σε έναν τόπο που μας κάνει να αισθανόμαστε καλά", σημειώνουν, υπογραμμίζοντας ότι "όταν ήρθαμε για πρώτη φορά στη Σύρο για διακοπές, μελέτη και προετοιμασία για τις συναυλιακές μας περιοδείες, ερωτευτήκαμε αμέσως τον τόπο και τους κατοίκους. Επιπλέον, μας συνεπήρε η ομορφιά του θεάτρου Απόλλων και νιώσαμε ότι αυτό είναι το σωστό μέρος. Γνωρίσαμε υπέροχους και αφοσιωμένους ανθρώπους που αργότερα έγιναν μέλη της ομάδας που μας στήριξε για τη δημιουργία του Φεστιβάλ, όπως ο Άλεξ Πικιάκος, η Στέλλα Γιαλόγλου,ο Ανδρέας Γιαλόγλου και ο Αλέξανδρος Πετράκης".

Όπως δηλώνουν στην εφημερίδα, οι τοπικές επιχειρήσεις, αλλά και τα ξενοδοχεία του νησιού στήριξαν το όλο εγχείρημα, αποτέλεσμα αυτού το πρώτο επιτυχημένο Φεστιβάλ το 2023.

"Πέρα από αυτό, μας ενδιέφερε να δούμε αν υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης, συνεργασίας, αλληλεπίδρασης και έμπνευσης μεταξύ του φεστιβάλ και των κατοίκων του νησιού. Ήμασταν πολύ χαρούμενοι που διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία αυτή είναι αμφίδρομη και αυτό μας δίνει πολλές ελπίδες για το μέλλον", υπογραμμίζουν.

"Ένα φεστιβάλ πρέπει να υπερβαίνει τους τοίχους μιας συναυλιακής αίθουσας"

Εκτός όμως από την πρώτη εμφάνιση στο θέατρο Απόλλων, υπήρξε και η πραγματοποίηση μίας σειράς μουσικών επαφών με τους μαθητές των σχολικών μονάδων της Σύρου, αλλά και με τις ευπαθείς ομάδες του νησιού. Η δράση αυτή, σύμφωνα τα μέλη της ομάδας του «Meet the violins», έγινε στο πλαίσιο του σκεπτικού ότι ένα Φεστιβάλ πρέπει να βγαίνει εκτός των στενών ορίων μίας συναυλιακής αίθουσας.

"Πιστεύουμε ότι ένα φεστιβάλ υπερβαίνει τους τοίχους μιας συναυλιακής αίθουσας. Φυσικά εκεί συμβαίνει η «μαγεία», αλλά επεκτείνεται, συναντώντας όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους από πολύ μικρούς έως μεγάλους. Νιώθουμε ότι είναι ζωτικό μέρος του Φεστιβάλ και της αποστολής μας γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι η κλασική μουσική στην υψηλότερη μορφή της είναι για όλους και ιδιαίτερα εκείνους που δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να γνωρίσουν το είδος, αλλά και εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα να έρθουν στο θέατρο", υποστήριξαν.

"Δεν πρόκειται για κάτι εφήμερο"

Πρόσφατα μάλιστα στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης του Φεστιβάλ, δημιουργήθηκε και ένας Σύλλογος με βασικό σκοπό και στόχο την ενδυνάμωση της όλης προσπάθειας, θέτοντάς την κάτω από την "ομπρέλα" νέων φίλων και υποστηρικτών.

"Η πρόθεσή μας από την πρώτη στιγμή, δεν ήταν να προσφέρουμε κάτι εφήμερο, αλλά να θέσουμε ένα μακροπρόθεσμο όραμα με στόχο τη δημιουργία ενός ουσιαστικού και μακροχρόνιου θεσμού, με ποικίλα οφέλη για το νησί. Προκειμένου να αναπτυσσόμαστε σταθερά, χρειαζόμαστε φυσικά όσο το δυνατόν περισσότερη βοήθεια και υποστήριξη", υπογραμμίζουν, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι είναι ιδιαίτερα χαρούμενοι που πολλοί κάτοικοι της Σύρου έχουν ήδη γίνει υποστηρικτικά μέλη του Φεστιβάλ με στόχο την ανάπτυξη και επέκταση του. "Ο σύλλογος μας δίνει τη δυνατότητα -πέρα από την επίλυση διαφόρων τεχνικών θεμάτων- να καλωσορίζουμε νέους φίλους και υποστηρικτές της προσπάθειας", καταλήγουν.

Μεγάλα ονόματα της κλασικής μουσικής στη Σύρο

Στην επισήμανση ποια είναι τα επόμενα σχέδιά τους, τα μέλη της ομάδας αναφέρουν ότι στην επόμενη έκδοση του Φεστιβάλ, αναμένεται να έρθουν στη Σύρο μεγάλα ονόματα της κλασικής μουσικής και συγκεκριμένα καλλιτέχνες που συναντάμε μόνο σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη ή τη Φιλαρμονική του Βερολίνου.

"Ήδη σκεφτόμαστε τον προγραμματισμό ακόμη και δύο χρόνια μπροστά. Η επόμενη έκδοση του Φεστιβάλ έρχεται με μεγάλες εκπλήξεις και μερικούς από τους πιο περιζήτητους καλλιτέχνες του είδους. Πρόκειται για μουσικούς που συνήθως συναντάμε μόνο σε μεγάλους συναυλιακούς χώρους όπως το Carnegie Hall στη Νέα Υόρκη ή τη Φιλαρμονική του Βερολίνου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα φιλοξενηθούν στο φεστιβάλ, με αποτέλεσμα πέντε μοναδικές και πραγματικά αξέχαστες συναυλίες. Πραγματικά ευκαιρία ζωής για όλους, να γίνουν κοινωνοί ενός τέτοιου πολιτιστικού γεγονότος στη Σύρο", υποστηρίζουν.

Επιπλέον, σύμφωνα με τους ίδιους θα πραγματοποιηθούν δράσεις σε διάφορες τοποθεσίες γύρω από την Ερμούπολη, καθώς επίσης θα υπάρχουν και ιδιαίτερες συνεργασίες με ντόπιους εικαστικούς καλλιτέχνες καθώς και με διεθνείς.

Επίσης, στόχος με ιδιαίτερη βαρύτητα, είναι να επεκτείνουν το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα και το πρόγραμμα ενημέρωσης, με την ελπίδα να συναντήσουν τουλάχιστον το διπλάσιο αριθμό παιδιών, ηλικιωμένων και ατόμων με ειδικές ανάγκες, σε σχέση με τις περσινές ανάλογες δράσεις.

"Για να δημιουργήσεις ένα επιτυχημένο Φεστιβάλ, πίσω από τη μαγεία που συμβαίνει στη σκηνή, κρύβεται πολύς χρόνος και χρήμα. Απαιτητική και συνεχής δουλειά που γίνεται στα παρασκήνια πριν από το Φεστιβάλ. Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς, τους συνεργάτες μας και ιδιαίτερα τον Δήμο που μας παραχώρησε το θέατρο και έδειξε έντονο ενδιαφέρον να στηρίξει το Φεστιβάλ σε μεγαλύτερη κλίμακα στο μέλλον. Ελπίζουμε να καλλιεργήσουμε όλες αυτές τις σχέσεις τα επόμενα χρόνια και μαζί να μπορέσουμε να αναδείξουμε πραγματικά τη Σύρο, ως κορυφαίο κόμβο για τον πολιτισμό στην περιοχή αλλά και παγκοσμίως", σημειώνουν.

"Τα παιδιά της Σύρου δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την κλασική μουσική"

Στην ερώτηση εάν υπάρχει ενδιαφέρον ειδικά από τους μαθητές του νησιού για τη μουσική και ιδιαίτερα για την κλασική μουσική, η απάντηση είναι θετική, υποστηρίζοντας πως "υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Ως μέρος του επαγγέλματός μας, ταξιδεύουμε πολύ κατά τη διάρκεια περιοδειών και συναυλιών στην Ευρώπη, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική και την Ασία και συχνά συναντάμε νέους στα ταξίδια μας. Μπορούμε να καταθέσουμε ολόψυχα ότι ότι τα παιδιά της Σύρου είναι τόσο λαμπερά, ευγενικά και πρόθυμα να απορροφήσουν τον πολιτισμό και σίγουρα την κλασική μουσική".

Εξαιρετική ιδέα η δημιουργία ενός μουσικού σχολείου στη Σύρο"

Κλείνοντας τη συνέντευξη δηλώνουν ότι θα αποτελούσε μία εξαιρετική ιδέα η λειτουργία ενός μουσικού σχολείου στη Σύρο, με βασική προϋπόθεση την καλή προετοιμασία, προσκειμένου να υπάρξει και το μακροχρόνιο επιθυμητό αποτέλεσμα.

"Ένα μουσικό σχολείο είναι μια εξαιρετική ιδέα οπουδήποτε. Ωστόσο, για να έχει κανείς μια επιτυχημένη λειτουργία, πρέπει να έχει ένα μακροχρόνιο όραμα και να κάνει πολλή προετοιμασία. Ορισμένα βήματα που οδηγούν στη δημιουργία ενός τέτοιου σχολείου είναι απαραίτητα. Για παράδειγμα, τα προγράμματα προβολής και εκπαίδευσης μας θα πρέπει να συνεχιστούν και να αναπτυχθούν σε πολύ μεγαλύτερη κλίμακα καθώς και τα σχέδιά μας για τη δημιουργία ενός προγράμματος μουσικής εκπαίδευσης που θα λειτουργεί στο νησί όλο το χρόνο, είναι στοιχεία ζωτικής σημασίας", υπογραμμίζουν, σημειώνοντας ότι "η δημιουργία ενός μουσικού σχολείου ξεφεύγει πολύ πέρα από την κατασκευή/χρήση του κτηρίου και την απασχόληση των εκπαιδευτικών. Χρειάζεται προεργασία, θέληση, εξειδίκευση, υπομονή και επιμονή".