"Με μια ματιά" στα έργα της περιόδου 1954-2014
- Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 - 06:16
"Μια ματιά πίσω - έργα 1954 - 2014" είναι το θέμα της έκθεσης ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου, που θα φιλοξενηθεί στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
Πρόκειται για μια αναδρομική έκθεση με έργα του ζωγράφου από το 1954, χρονιά ορόσημο της καλλιτεχνικής του πορείας, έως και το 2014 που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών.
Για τη συγκεκριμένη έκθεση, αλλά και για τα έργα που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο γιος του ζωγράφου, Σίμος Σίμος.
Μία αναδρομική παρουσίαση έργων "πλημμυρισμένα" στο φως
Το Σάββατο 27 Απριλίου η Πινακοθήκη Κυκλάδων ανοίγει τις πόρτες της στην αναδρομική έκθεση ζωγραφικής του Βασίλη Σίμου.
Πρόκειται για μία σειρά αντιπροσωπευτικών έργων, που πρώτη φορά φιλοξενούνται στη Σύρο, που δημιούργησε ο ζωγράφος από το 1954 ώς και το 2014.
"Πρόκειται για μία αναδρομική έκθεση από έργα του πατέρα μου από το ξεκίνημα των σπουδών του το 1954, έως και το 2014 που έφυγε από τη ζωή και αφορά μία αντιπροσωπευτική σειρά που έχει επιλέξει ο Χριστόφορος Μαρίνος, υπεύθυνος της καλλιτεχνικής επιμέλεια της έκθεσης", σημείωσε ο κ. Σίμος, κάνοντας γνωστό ότι ανάλογη παρουσίαση είχε γίνει πέρυσι το Μάρτιο στο πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων "Μελίνα" στο Γκάζι.
"Η καταγραφή καθημερινών ανθρώπων, αλλά και τα τοπία του τόπου καταγωγής του, τη Φθιώτιδα, ήταν αυτά που είχαν κεντρίσει τον καλλιτεχνικό του κόσμο και τα οποία αποτύπωνε στους πίνακες ζωγραφικής του", δηλώνει χαρακτηριστικά ο γιος του ζωγράφου, σε μία πρώτη προσπάθεια γνωριμίας του κοινού με τους πίνακες που θα εκτεθούν στην Πινακοθήκη Κυκλάδων.
"Μέσα από την ιμπρεσιονιστική και αφαιρετική ζωγραφική, είχε ασχοληθεί πολύ με τους ανθρώπους, ενώ αυτό που τον χαρακτήριζε ήταν η αγάπη του για το φως, κάτι που αποτυπώνεται σε όλα του τα έργα. Επίσης τα έργα του είχαν επηρεαστεί από τη χώρα στην οποία σπούδασε, την Ισπανία" καταλήγει.
Στο χώρο της Πινακοθήκης αναμένεται να παρουσιαστούν περί τα 60 έργα του ζωγράφου, μεταξύ αυτών και πίνακες με έργα που αποτυπώνουν τη θάλασσα και τις βάρκες, κάτι που συνάδει και με το νησιώτικο χαραχτήρα της Σύρου.
Τέλος, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η έκθεση η οποία θα εγκαινιαστεί Το Σάββατο 27 Απριλίου, θα διαρκέσει έως και τις 26 Μαΐου.
"Ενα ιδιαίτερο αμάγαλμα που συνδυάζει ρεαλισμό, εξπρεσιονισμό και αφαίρεση"
"Η ζωγραφική του Βασίλη Σίμου είναι ένα ιδιαίτερο αμάλγαμα που συνδυάζει ρεαλισμό, εξπρεσιονισμό και αφαίρεση", αναφέρει στο εισαγωγικό του σημείωμα, ο ιστορικός τέχνης και επιμελητής της έκθεσης, Χριστόφορος Μαρίνος.
'Όπως σημειώνει το έργο του ζωγράφου είναι βαθιά ανθρωποκεντρικό και η θεματολογία του εντυπωσιακά αμετάβλητη, με βασικό της άξονας την αγροτική ζωή και το ελληνικό τοπίο.
"Αν θέλαμε να αναζητήσουμε την καταγωγή της εικονογραφίας του, θα έπρεπε να ανατρέξουμε στους Έλληνες υπαιθριστές, οι οποίοι «θα επιχειρήσουν και θα βρουν ένα χρωματικό ιδεόγραμμα του ελληνικού φωτός» Επιπλέον, θα έπρεπε να λάβουμε υπόψη μας το προαφαιρετικό έργο του συντοπίτη του Αλέκου Κοντόπουλου (1904–1975), με τον οποίο μοιράζεται παρόμοια χρωματική γκάμα, όπως εύστοχα παρατηρεί ο τεχνοκριτικός Άγγελος Προκοπίου", αναφέρει μεταξύ άλλων.
Ο καλλιτεχνικός επιμελητής δε παραλείπει να αναφέρει ότι η ζωγραφική του Βασίλη Σίμου αποτελεί ένα χρέος προς τη γενέθλια γη, αλλά και αυτή οφείλει πολλά σε έναν ζωγράφο που την τίμησε και την εξύμνησε όσο κανένας, και μάλιστα δίχως ανταλλάγματα.
"Τη δεκαετία του 1970 ζωγραφίζει κυρίως τοπία από την περιοχή της Φθιώτιδας, αποτυπώνοντας με τον χρωστήρα του την ιδιαίτερη φυσιογνωμία της περιοχής. Το 1980 εμφανίζεται στα έργα του και το αστικό τοπίο της Λαμίας. Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90 δημιουργεί μια σειρά με βάρκες και το 1994 θα συνεχίσει τις καταγραφές τοπίων ταξιδεύοντας τους θεατές στα Ζαγοροχώρια, στο Πήλιο, στην Ευρυτανία και στη Ναύπακτο και το 2000 θα μας δώσει μια σειρά έργων εμπνευσμένα από το Άγιον Όρος", υπογραμμίζει ο Χριστόφορος Μαρίνος.
Σύντομο βιογραφικό του Βασίλη Σίμου
Ο Βασίλης Σίμος γεννήθηκε στη Λαμία το 1934. Ήταν γιος του αγιογράφου Σίμωνα Σίμου από την Υπάτη. Ξεκίνησε να σπουδάζει στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1952–1955) με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη. Το 1955, με υποτροφία της ισπανικής κυβέρνησης, συνέχισε τις σπουδές του στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών του Σαν Φερνάντο στη Μαδρίτη (1955–1960), μαθητεύοντας κοντά στον Joaquίn Valverde Lasarte. Το 1960 επέστρεψε στην Ελλάδα και ολο- κλήρωσε τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ λαμβάνοντας δίπλωμα Ζωγραφικής και Θεωρητικών και Ιστορικών σπουδών (1960– 1961). Από το 1963 έως το 1987 εργάστηκε ως καθηγητής καλλιτεχνικού σχεδίου στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στη Λαμία. Παρουσίασε το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και την Ισπανία. Έλαβε μέρος σε πέντε Πανελλήνιες Εκθέσεις στο Ζάππειο και σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Συμμετείχε στις εκθέσεις του Συλ- λόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος (ΣΚΕΤΚΕ). Το 1997 πραγματοποιήθηκε αναδρομική του έκθεση στην Δημοτική Πινακοθήκη Λαμίας «Αλέκος Κοντόπουλος». Το 2008 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Οιωνός το βιβλίο του Χρώμα και Μνήμες. Έργα του βρίσκονται στην Εθνική Πινα- κοθήκη, στο Υπουργείο Πολιτισμού, στο Υπουργείο Παιδείας, στην ΑΣΚΤ, στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας "Μουσείο Κατσίγρα", στον Δήμο Λαμιέων, στη Ναυτιλιακή Λέσχη Πειραιώς, στη συλλογή του Μουσείου Κοτοπούλη στον Δήμο Ζωγράφου, στον Δήμο Σταυρούπολης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Πέθανε στη Λαμία το 2014.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Ωδή στη Σύρο
19 Ιουλ. 2024 - 6:15 - "Αποχρώσεις από τα βάθη"
25 Απρ. 2024 - 6:16 - “Φορτηγά και άλλα πλοία”
3 Ιουλ. 2023 - 6:16 - Έκθεση ζωγραφικής "Χρώματα του Αιγαίου"
16 Ιουν. 2023 - 11:12 - "ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ" Έκθεση Ζωγραφικής στην Πινακοθήκη Κυκλάδων
26 Μαΐου. 2023 - 14:30