Η Νάξος τιμάει τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων

  • Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024 - 10:52

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει τον ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων, με στόχο να γίνουν φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών.

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων, τα Δημοτικά Μουσεία της Απειράνθου (Γεωλογικό Μουσείο, Λαογραφικό, Φυσικής Ιστορία και Εικαστικών Τεχνών) καθώς και το Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» στη Χώρα, θα ανοίξουν τις πύλες τους για το κοινό το Σάββατο 18 Μαΐου, με ελεύθερη είσοδο.

Θεατρικό Μουσείο «Ιάκωβος Καμπανέλλης» - (Χώρα Νάξου, περιοχή Γρόττα)

Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν και να δουν προσωπικά αντικείμενα του Νάξιου συγγραφέα, αρχειακό υλικό, μετάλλια και τιμητικές πλακέτες, αφίσες, μακέτες και προγράμματα παραστάσεων, έργα μικρογλυπτικής του συγγραφέα, πορτραίτα, σκίτσα κ.α.. Παράλληλα, θα πραγματοποιηθεί πρόγραμμα για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών με τίτλο «Γνωρίζοντας τον θεατρικό συγγραφέα Ι. Καμπανέλλη μέσα από παιχνίδι».

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 09:00 - 19:00       Δωρεάν ξεναγήσεις στο μουσείο
  • 17:30 - 19:00       «Γνωρίζοντας τον θεατρικό συγγραφέα Ι. Καμπανέλλη μέσα από το παιχνίδι». Διαδραστικό πρόγραμμα για παιδιά 6-12 ετών, το οποίο περιλαμβάνει ξενάγηση, παιχνίδια γνώσεων, αφηγηματική μίμηση τραγουδιών κ.α.
  • 19:30 - 21:00       Προβολή της ταινίας «Το κανόνι και το αηδόνι»

Μουσεία Απειράνθου (Γεωλογικό, Λαογραφικό, Φυσικής Ιστορίας και Εικαστικών Τεχνών)

Τα Δημοτικά Μουσεία της Απειράνθου θα είναι ανοικτά για το κοινό από τις 10:00 έως τις 19:00, δίνοντας την ευκαιρία σε όλους να επισκεφθούν τους χώρους τους, να ξεναγηθούν από Γεωλόγους του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου να περιηγηθούν εικονικά στα σμυριδωρυχεία Νάξου (VR) και να συμμετέχουν σε δράσεις.

Αναλυτικά το πρόγραμμα:

  • 10:00 - 19:00       Δωρεάν ξεναγήσεις στα μουσεία
  • 16:00 - 19:00       «Απόδραση από τα Μουσεία». Παιχνίδι γνώσεων για μικρούς και μεγάλους, το οποίο περιλαμβάνει ξενάγηση στα Μουσεία και επίλυση γρίφων, προκειμένου οι συμμετέχοντες να βγουν από το Μουσείο. 
  • 19:00 - 21:00       Προβολή ταινίας για τη σμύριδα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Απειράνθου