Documenting Heritage Festival: Ένα Φεστιβάλ αναζήτησης της νεοκλασικής ταυτότητας της Σύρου

Τριήμερη γιορτή διάσωσης του πολιτισμού

"Ανοιχτή Ερμούπολη": Ξεναγήσεις σε 13 ιστορικά κτήρια της νεοκλασικής Ερμούπολης

Ο "παλμός" της ιστορίας και του πολιτισμού της νεοκλασικής Ερμούπολης θα “χτυπήσει” το τριήμερο 24, 25 και 25 Μαΐου στη Σύρο, στο πλαίσιο του 2ου «Φεστιβάλ Καταγραφής Πολιτιστικής Κληρονομιάς».

Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό Φεστιβάλ, το πρώτο στην Ελλάδα στο είδος του, που θα φιλοξενήσει δράσεις και προσωπικότητες από το χώρο των γραμμάτων, των επιστημών και των τεχνών, με θέμα την καταγραφή – προστασία της πολιτιστικής ταυτότητας ενός τόπου, σε όλες τις εκφάνσεις της.

Το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της διοργάνωσης, Παύλο Χατηγρηγορίου, περιλαμβάνει προβολές, ντοκιμαντέρ, εκπαιδευτικά εργαστήρια, μουσικές εκδηλώσεις, ψηφιακές καταγραφές, καθώς και παράλληλες δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού, μέσω της ξενάγησης σε 13 ιστορικά κτήρια της νεοκλασικής Ερμούπολης.

Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρίας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και στηρίζεται μεταξύ άλλων από τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα

Επικεντρώνοντας ο κ. Χατζηγρηγορίου, στο πρόγραμμα του τριήμερου Φεστιβάλ, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει δεκάδες συμμετοχές εντός και εκτός Σύρου, τόνισε ότι αυτό θα αρχίσει την Παρασκευή 24 Μαΐου, στις 10 το πρωί στο Κέντρο Έρευνας Ι. Στεφάνου στην Άνω Σύρο με το εργαστήρι εκμάθησης κατασκευής ξηρολιθιάς για παιδιά.

Την ίδια ημέρα, στις 8 και μισή το βράδυ στο θέατρο Απόλλων με είσοδο ελεύθερη για το κοινό, θα παρουσιαστεί η παράσταση "Μαρίκα Παπαγκίκα - Το ηλεκτρικό κορίτσι".

Το Σάββατο 25 Μαΐου στις 10 το πρωί από το θέατρο "Απόλλων", θα δοθεί η εκκίνηση για τις

ανοιχτές αρχιτεκτονικές ξεναγήσεις σε ιστορικά νεοκλασικά της Ερμούπολης, στο πλαίσιο του έργου "100 Κτήρια - 100 Ιστορίες".

Όπως σημείωσε, οι συμμετέχοντες, έχοντας ως οδηγό ένα συγκεκριμένο χάρτη και με την υποστήριξη των "Μικρών Ξεναγών" θα έχουν την ευκαιρία για επτά ολόκληρες ώρες να επισκεφθούν 13 κτήρια και συγκεκριμένα το αρχοντικό Ηλία Κυριαζόπουλου, το αρχοντικό Γ. Βιτάλη - Ξενοδοχείο Όμηρος, το πρώην Γαλλικό Προξενείο - Ξενώνας ΛΙΛΑ, τη μητρική οικία Γ. Τσαρούχη, το Αρχοντικό Κοής, την οικία Ιωάννη Μουμουτζή, το Μέγαρο Πετριτζή - Λύκειο Ελληνίδων Σύρου, την οικία Καραγιάννη Κουλούρη - Ξενοδοχείο "Απολλώνειον", το Μέγαρο Πρασακάκη - Επιμελητήριο Κυκλάδων, τον ξενώνα "Υπάτια", το Ινστιτούτο Κυβέλη", το ξενοδοχείο "Aristide" και το Μέγαρο Ρεθύμνη - Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης.

Παράλληλα με την ξενάγηση στα κτήρια, έχει σχεδιαστεί και η δράση "Κυνήγι θησαυρού" για τα παιδιά.

Την ίδια ημέρα, από τις 10 το πρωί έως τις 3 το απόγευμα, στο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, θα πραγματοποιείται η προβολή animation του Χαράλαμπου Μαργαρίτη “Τόποι του Ελληνισμού.

Το Σάββατο στις 8 το βράδυ στο θέατρο "Απόλλων" θα γίνει η προβολή τριών ντοκιμαντέρ για την επαπειλούμενη αρχιτεκτονική ιστορία.

Πρόκειται για τα ντοκιμαντέρ του έργου καταγραφής των Πυργόσπιτων της υπαίθρου της Λέσβου, για το έργο καταγραφής ιστορικών κτηρίων της Monumenta και τέλος, για την αρχιτεκτονική της Αθήνας που χάθηκε.

Αμέσως μετά από τις προβολές θα ακολουθήσει ένα μικρό πάρτι στο χώρο του εργοστασίου κλωστοϋφαντουργίας "Ζησιμάτος".

Την Κυριακή 26 Μαΐου, τελευταία ημέρα του Φεστιβάλ, στις 11 το πρωί θα υπάρξει ένα εργαστήρι μεθοδολογίας καταγραφής ιστορικών κτηρίων σε κίνδυνο, με τη μεθοδολογία της Μonumenta. ενώ παράλληλα την ίδια ώρα στο κηπάριο της Μεταμόρφωσης θα πραγματοποιείται εργαστήρι καλλιτεχνικής αναπαλαίωσης με χρώματα κιμωλίας.

Από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι στο Αρχοντικό Κοής, θα διεξαχθεί ένα ακόμη

εργαστήριο πάνω στη μεθοδολογία καταγραφής ιστοριών των κτηρίων και των κατοίκων τους.

Παράλληλα, εκτός των παραπάνω θα υπάρξει στο Ιστορικό Μουσείο Ερμούπολης, ένα ακόμη εργαστήρι δημιουργίας εικαστικού Mural εμπνευσμένο από την ιστορία ενός κτηρίου, αλλά και το

εργαστήρι ψηφιακής μετατροπής βιντεοκασετών, στην Άνω Σύρο.

Ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στη ζωή της Μαρίας Κάλλας

Το τριήμερο Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την Κυριακή στις 8 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων, με την προβολή του ντοκιμαντέρ των Βασίλη Λούρα και Μιχάλη Ασθενίδη για τα άγνωστα ελληνικά χρόνια της σπουδαιότερης λυρικής καλλιτέχνιδας του 20ου αιώνα, την Μαρία Κάλλας.

Το συγκεκριμένο ντοκιμαντέρ, αφιερώνεται στον ιδρυτή της ΕΛΣ, τον Συριανό Κωστή Μπαστιά.

Τέλος να σημειωθεί, ότι το κοινό που επιθυμεί να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις στο θέατρο Απόλλων θα πρέπει από σήμερα να κλείσει θέσεις δωρεάν μέσω του ticketservices.gr.

"Μέσω αυτού αναδεικνύεται η πολιτιστική κληρονομιά της Σύρου"

Για ένα πολύ σημαντικό Φεστιβάλ το οποίο έχει ως επίκεντρο την διάσωση και ανάδειξη του κτηριακού νεοκλασικού πλούτου της Σύρου, έκανε λόγο μέσω της "Κοινής Γνώμης", η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

"Είναι ένα Φεστιβάλ που διεξάγεται τα τελευταία χρόνια και στηρίζει ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης. Είναι πολύ σημαντικό να αναδεικνύεται η κληρονομιά του νησιού, με στόχο τη διάσωση αυτών των σημαντικών και μοναδικών κτηρίων, μέσα ακόμη και από επενδυτικές προσπάθειες. Υπάρχουν κλειστά αρχοντικά, με πολύ ζωντανές όμως οροφογραφίες και είναι κάτι στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε όλοι", τόνισε χαρακτηριστικά.

"Το Documenting Heritage Festival λειτουργεί ως ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας"

Για το Φεστιβάλ έκανε δηλώσεις και η αντιδήμαρχος Τουρισμού, Χρηστιάννα Πάπιτση, η οποία τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Documenting Heritage Festival λειτουργεί ως ο καλύτερος πρεσβευτής της Σύρου.

"Το Documenting Heritage Festival για δεύτερη συνεχή χρονιά λειτουργεί ως ο καλύτερος πρεσβευτής του τόπου μας, δίνοντας την ευκαιρία σε επισκέπτες και συριανή κοινωνία να «εξερευνήσουν» πίσω από τις κλειστές πόρτες , τα καλά κρυμμένα μυστικά μας! Το μεράκι των οργανωτών, η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων, οι συνέργειες με πρωτοβουλίες όπως το Anima Syros και η συνέπεια του κοινού και στο φετινό κάλεσμα, επισφραγίζουν την επιτυχία της διοργάνωσης. Η Σύρος μας έχει αστείρευτο πλούτο και οι επισκέπτες μας την επιθυμία να τον εξερευνήσουν, οπότε το Documenting Heritage Festival είναι μια από τις μοναδικές ευκαιρίες που τους προσφέρουμε", σημείωσε η κα. Πάπιτση.