"Νοητικά Τοπία" στην γκαλερί Un Gramme στην Ερμούπολη

  • Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024 - 18:05

Μία νέα εικαστική έκθεση θα φιλοξενηθεί από την Πέμπτη 23 Μαίου, στο χώρο της νέας γκαλερί στην Ερμούπολη. Πρόκειται για μία σύνδεση με τα έργα του Safet Zec από τη σειρά "Τα Πέτρινα Σπίτια" µε τα µαρµάρινα γλυπτά του Ingbert Brunk, δηµιουργώντας µια νέα µυστηριακή τοπιογραφία.

Οι µεσογειακές πέτρινες προσόψεις στα έργα του Zec, στέκουν ακλόνητες στο πέρασµα του χρόνου ενώ τα λευκά γλυπτά του Brunk, κατασκευασµένα µε το µάρµαρο της Νάξου, αποκτούν µια άχρονη διάσταση.

To εκτυφλωτικό κυκλαδίτικο φως, µεταµορφώνει το µάρµαρο σε µια ουσία που µοιάζει να αιωρείται ανάµεσα στην ύλη και το φως και συνοµιλεί µε την διάδραση φωτός και σκιάς στα έργα του Zec, δηµιουργώντας ένα µοναδικό ποιητικό περιβάλλον.

Τόσο ο Zec όσο και ο Brunk αποκαλύπτουν µέσα από τα σκοτεινά και φωτεινά στοιχεία το βάθος της καλλιτεχνικής τους εκφραστικότητας. Το φως δεν είναι απλώς ένα τεχνικό στοιχείο που προσθέτει διάσταση και βάθος στο έργο τους, αλλά ένα εργαλείο για τη δηµιουργία µιας πνευµατικής εµπειρίας.

Τα έργα των δύο καλλιτεχνών σχετίζονται µέσα από την κοινή τους αναζήτηση για µια πνευµατική διάσταση, αλλά και µέσα από τα πεδία των αντιθέσεων που αναπτύσσουν. Ανάµεσα στο φως και το σκοτάδι, το παρελθόν και το παρόν, τη βαρύτητα και την αιώρηση, τη στασιµότητα και την κίνηση, διαµορφώνονται λεπτές συνδέσεις και αλληλεπιδράσεις.

Μέσα από τα "Νοητικά Τοπία" δηµιουργείται ένας διάλογος που αποκαλύπτει την πολυπλοκότητα του χρόνου, της µνήµης και της ανθρώπινης ύπαρξης, καλώντας τους θεατές να εµβαθύνουν σε αυτήν τη διαχρονική εξερεύνηση.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν την Πέμπτη 23 Μαίου στις 20 το βράδυ, στην Art Gallery Un gramme, επί της πλατείας Κουτσοδόντη στην Ερμούπολη.

Οι καλλιτέχνες

Ο ζωγράφος και χαράκτης Safet Zec, γεννηµένος στη Rogatica της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης το 1943, αποφοίτησε από την Ακαδηµία Καλών Τεχνών στο Βελιγράδι το 1969. Αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το Σεράγεβο λόγω του πολέµου της Βοσνίας το 1992, βρίσκοντας καταφύγιο στην Ιταλία. Σήµερα ζει και εργάζεται µεταξύ Σεράγεβο, Ποτσιτέλι, Βενετίας και Παρισιού. Οι γκραβούρες και οι πίνακές του, που αριθµούν πάνω από 250 έργα, αντανακλούν ένα βάθος συναισθήµατος και ανθεκτικότητας. Έργα του βρίσκονται σε µεγάλες ευρωπαϊκές και διεθνείς γκαλερί, καθώς και ιδιωτικές συλλογές. Η σηµαντική καλλιτεχνική του συνεισφορά τού χάρισε το διάσηµο βραβείο του Τάγµατος των Τεχνών και της Λογοτεχνίας της Γαλλίας το 2007.

Ο γλύπτης Ingbert Brunk, γεννηµένος στο Dannenberg της Γερµανίας, σπούδασε Καλές Τέχνες στο Βερολίνο και από το 1985 ζει και εργάζεται στο νησί της Νάξου, στην Ελλάδα. Έχει λάβει µέρος σε πολλές οµαδικές και ατοµικές εκθέσεις διεθνώς. Τα έργα του, φιλοτεχνηµένα από µάρµαρο Νάξου, χαρακτηρίζονται από τις λεπτές υφές και την αιθέρια ποιότητά τους και προκαλούν µια αίσθηση διαχρονικότητας και πνευµατικού βάθους. Η τέχνη του Brunk έγκειται στην ικανότητά του να µεταµορφώνει ένα συµπαγές υλικό σε έργα που αντανακλούν οπτική ελαφρότητα αλλά και συναισθηµατική πολυπλοκότητα. Από το 2009 το στούντιο του βρίσκεται στον Αζαλά, στην ανατολική ακτή της Νάξου.