Σύρος: Δύο παράλληλες εικαστικές εκθέσεις από το Ίδρυμα Αντώνιος Εκ. Κομνηνός

  • Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024 - 13:54

To Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων που αποσκοπούν στον διάλογο μεταξύ παλαιότερων και νέων δημιουργών, στηρίζει φέτος στη Σύρο δύο παράλληλες εικαστικές εκθέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Σικελιώτη (Δημοτική Πινακοθήκη Κυκλάδων) και του ταλαντούχου σύγχρονου εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη (Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη).

Η έκθεση Γιώργος Σικελιώτης

Η έκθεση με τίτλο "Στις γειτονιές του κόσμου" διοργανώνεται από το Ίδρυμα Κομνηνός σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη-Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου, το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ., τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και μέλη της οικογένειας του ζωγράφου.

Παρουσιάζονται αντιπροσωπευτικά ζωγραφικά και χαρακτικά έργα του Γιώργου Σικελιώτη από το 1935 μέχρι τη δεκαετία του 1970, ώστε να διαφανεί η εξέλιξη -τεχνική και θεματική- της τέχνης του. Βιοπαλαιστές της Καισαριανής, μητέρες με παιδιά, κόρες, ζευγάρια, γιορτές, θρησκευτικές σκηνές, νησιωτικά τοπία και μοναστήρια απαρτίζουν το πανόραμα της πορείας του καλλιτέχνη στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται πάντοτε ο άνθρωπος.

Την έκθεση συμπληρώνει η σημαντική σειρά χαρακτικών με αγγλικά αστικά και βιομηχανικά τοπία των αρχών της δεκαετίας του ‘70 με τίτλο "Παλιά Αγγλία" και η προβολή αφιερώματος της ΕΡΤ του 1975, από τη σειρά "Έλληνες Δημιουργοί¨.

Παράλληλα, θα υπάρξει και λεπτομερής έκδοση, την οποία θα προλογίσουν η διευθύντρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Συραγώ Τσιάρα, η διευθύντρια του Τελλογλείου Ιδρύματος, Αλεξάνδρα Γουλάκη Βουτυρά, ο διευθυντής εικαστικού προγράμματος του Ιδρύματος Β.& Μ. Θεοχαράκη, Τάκης Μαυρωτάς και η επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης, Λαμπρινή Καρακούρτη-Ορφανοπούλου, η οποία θα παρουσιάσει το έργο του καλλιτέχνη, καθώς και τις ενότητες της έκθεσης.

"Urban Life"

Η ατομική έκθεση του Κωστή Δαμουλάκη με τίτλο "Urban Life" διοργανώνεται σε συνεργασία με τον καλλιτέχνη και τις ανεξάρτητες εικαστικές συμβούλους Μαρία Μιγάδη και Αναστασία Ορφανίδου, καθώς και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με τη χορηγία του Ιδρύματος Κομνηνός. Συνεχίζοντας τη σειρά δράσεων του Ιδρύματος που αποσκοπούν στη στήριξη νέων δημιουργών, η έκθεση προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη, από τα χρόνια της μαθητείας του στην Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα.

Στα έργα του ο Δαμουλάκης αποτυπώνει την καθημερινότητα στο αστικό περιβάλλον ή στο περιθώριό του, δίνοντας έμφαση στο δίπολο: πολυπληθής δημόσιος χώρος και αποξένωση του ατόμου. Ανθρώπινες μορφές, συχνά και σκόπιμα παραμορφωμένες, έντονα χρώματα και προσεκτική δόμηση του αστικού τοπίου συνθέτουν στιγμιότυπα της καθημερινότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος σχολιάζει την επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Όπως αναφέρει στο κείμενό της η ιστορικός τέχνης, Μαρία Μιγάδη, «ο Κωστής Δαμουλάκης, με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά, σύγχρονα έργα, πλούσια σε σύμβολα, τα οποία ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου».