Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης στη Σαντορίνη

Σημείο αναφοράς η προϊστορική περίοδος του Ακρωτηρίου

Η έκθεση, που παρουσιάζει τα πρωτότυπα έργα 20 καλλιτεχνών, θα πραγματοποιηθεί από τις 7 Ιουνίου έως τις 26 Οκτωβρίου

Η 1η Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής Τέχνης υπό τον τίτλο "Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Από Κρυμμένες Αφηγήσεις", αναμένεται να καταγραφεί ως ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που θα διεξαχθούν το φετινό καλοκαίρι στη Σαντορίνη.

Πρόκειται για την παρουσίαση πρότυπων έργων 20 καλλιτεχνών που θα φιλοξενηθούν στο Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το διάστημα από τις 7 Ιουνίου έως τις 26 Οκτωβρίου.

Τόπος συνάντηση το Ακρωτήρι

Η BCK 2024, η πρώτη Μπιενάλε Σύγχρονης Κεραμικής στην Ελλάδα, δεν θα μπορούσε να παραλείψει από την ονομασία της, τη χώρα η οποία αποτελεί ορόσημο πολιτισμού, την Ελλάδα. Έτσι, αφετηρία της είναι η Σαντορίνη, με τόπο συνάντησης, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας, το οποίο, έχοντας ως σημείο αναφοράς τον προϊστορικό οικισμό του Ακρωτηρίου, παρουσιάζει τη ζωή και τον πολιτισμό της Θήρας κατά την προϊστορική περίοδο, όπως απεικονίζεται μέσα από ποικίλα εκθέματα, κυρίως πήλινα αγγεία και τοιχογραφίες.

Στη συγκεκριμένη περιοχή ανακαλύφθηκαν 5.000 κεραμικά αγγεία διαφόρων τύπων και μεγεθών, εργαλεία, ειδώλια, τελετουργικά αντικείμενα και έπιπλα, τα οποία μαρτυρούν τη μεγάλη ανάπτυξη του οικισμού και όπως αναφέρουν οι διοργανωτές "κάθε κεραμικό αντικείμενο αφηγείται μια ιστορία, την ιστορία του δημιουργού του, των υλικών του, του τόπου του. Είναι η ιστορία των ανθρώπινων χεριών που έρχονται σε επαφή με το ταπεινό υλικό, μια επαφή προσωπική, χέρια που καθοδηγούν τον πηλό με προσεκτικές κινήσεις σε απρόσμενες μεταμορφώσεις".

Οι εντυπωσιακές τοιχογραφίες, όπως υπογραμμίζεται, τα παλαιότερα δείγματα μνημειακής ζωγραφικής στην Ελλάδα, που διακοσμούσαν σχεδόν όλα τα κτιριακά συγκροτήματα, παρέχουν μέσα από τον αφηγηματικό τους χαρακτήρα πολύτιμες πληροφορίες για την κοινωνία του Ακρωτηρίου. Εισαγόμενα αντικείμενα αποδεικνύουν τις σχέσεις και την επικοινωνία των κατοίκων του Ακρωτηρίου με τα Δωδεκάνησα, την Κύπρο, την ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά και την Αίγυπτο, και τη Συρία.

Επιπλέον, σήμερα η παγκόσμια επιρροή της Σαντορίνης την καθιστά ιδανικό πρώτο προορισμό για την BCK και εξαιρετικό μέσο για τη διάδοση της τοπικής καλλιτεχνικής δραστηριότητας παγκοσμίως. Το νησί διαθέτει ήδη την απαραίτητη υποδομή για τη μεταφορά των έργων και τη φιλοξενία επισκεπτών και καλλιτεχνών και είναι εύκολα προσβάσιμο με πλοίο και αεροπλάνο.

Προς αυτή την κατεύθυνση και με κύριο γνώμονα την ανάδειξη και αναγνώριση της σύγχρονης ελληνικής κεραμικής τέχνης και των κεραμιστών σε παγκόσμιο επίπεδο, η BCK οραματίζεται να αποτελέσει ένα από τα σημαντικότερα πολιτιστικά γεγονότα, το οποίο θα διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα.

Η έκθεση

Με έμπνευση από τον αρχαιολογικό χώρο του Ακρωτηρίου στα νότια του νησιού, όπου έχουν αποκαλυφθεί τα ερείπια μιας προϊστορικής πόλης μεγάλης πολιτιστικής σημασίας, το Μουσείο Προϊστορικής Θήρας θα φιλοξενήσει είκοσι πρωτότυπα έργα, είκοσι καλλιτεχνών από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Μέσω ανοικτής πρόσκλησης, οι καλλιτέχνες κλήθηκαν να εμπνευστούν από τα ευρήματα του προϊστορικού Ακρωτηρίου, να ερευνήσουν και να παρουσιάσουν τα έργα τους, με τον πηλό ως κυρίαρχο υλικό. Τα έργα επιλέχθηκαν από διεθνή επιτροπή ειδικών και θα εκτεθούν στον τόπο που αποτέλεσε την πηγή έμπνευσης.

Οι καλλιτέχνες που επιλέχθηκαν είναι ο Γιώργος Βαβάτσης, η Helena Boddenberg, η Μίρκα Δραπανιώτου, ο Ule Ewelt, ο Ion Fukazawa, η Amyel Garnaoui, ο em irvin, η Ιωσηφίνα Κοσμά, ο Κωνσταντίνος Λαδιανός, ο Simon Manoha, η Ναταλία Μαντά , η Στέλλα Μπαρακλιανού, ο Aylin Önen, η Αγγελική Παπαδοπούλου, η Desa Philippi, ο Yoav Reches, ο Νίκος Σεπετζόγλου, ο Θεόκλητος Τριανταφυλλίδης, ο Χρήστος Τσουμπλέκας και Yena Young.

Τη διεθνή κριτική επιτροπή συγκρότησαν η αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού, Φραγκούλα Γεώρμα, η επιμελήτρια, Κωνσταντίνα Δασκαλαντωνάκη, η Λουκία Θωμοπούλου καλλιτεχνική διευθύντρια BCK, η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, καλλιτεχνική σύμβουλος, η επιμελήτρια, συγγραφέας και εκπαιδευτικός, Μαρίνα Φωκίδη, η Κεραμίστρια

Θεοδώρα Χωραφά, ο Florian Daguet-Bresson επιμελητής σύγχρονης τέχνης και ιδιοκτήτης και τέλος ο κεραμίστας, θεωρητικός, δρ. David Jone.

Παράλληλες Δράσεις

Παράλληλα με την έκθεση "Πηλού Αντηχήσεις: Μέσα Aπό Kρυμμένες Αφηγήσεις", θα "τρέχουν" διαλέξεις, σεμινάρια, εκθέσεις, παρουσιάσεις και workshops, τόσο σε φυσική όσο και σε ψηφιακή μορφή, με γνώμονα την αλληλεπίδραση με την τοπική κοινωνία και τους καλλιτέχνες, με σκοπό τον εμπλουτισμό της εκπαίδευσης και τη διάδραση της κοινωνίας.

Με διάρκεια πέντε μηνών, από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο 2024, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να θαυμάσουν την κεντρική έκθεση, να παρακολουθήσουν workshops, ομιλίες και να επισκεφθούν παράλληλες εκθέσεις στο Εργοστάσιο Τεχνών Σαντορίνης (SAF).

Συγκεκριμένα, η έκθεση η οποία θα ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό την Παρασκευή 7 Ιουνίου θα λειτουργεί από Δευτέρα έως και Κυριακή από τις 8 και μισή το πρωί έως και τις 3 και μισή το απόγευμα.

Ώρες Λειτουργίας

Δευτέρα-Κυριακή, 08:30 – 15:30 (Τρίτη κλειστά)

Υπεύθυνη για τη διοργάνωση είναι η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία Big Blue Dot, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το Δήμο Θήρας και σε συνεργασία με την Εφορεία.

Την προσπάθεια στηρίξει ο ΕΟΤ, ο Οργανισμός Πολιτισμού και Ανάπτυξης ΝΕΟΝ και το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιαπωνίας.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η Biennale of Contemporary Keramics θα διεξάγεται κάθε φορά σε ένα διαφορετικό νησί, αντλώντας έμπνευση από τον κάθε τόπο, το μυθολογικό και ιστορικό παρελθόν του, τα αρχαιολογικά του τοπόσημα, παρουσιάζοντας μια έκθεση και ένα πρόγραμμα με παράλληλες δράσεις, πρότζεκτ, εκθέσεις και εργαστήρια τόσο για καλλιτέχνες όσο και για την τοπική κοινωνία.