Εκδήλωση για την ολοκλήρωση της μουσικής χρονιάς από την Παιδική Νεανική Χορωδία της Ορχήστρας των Κυκλάδων

Μία 10χρονη διαδρομή με σπουδαίο μουσικό αποτύπωμα

Νίκος Ρούσσος: "Ως χορωδία έχουμε χαράξει μία όμορφη και δημιουργική πορεία"

Με μία όμορφη μελωδική βραδιά στο θεατράκι "Ευανθία Καίρη" στα Λαζαρέττα, ολοκληρώθηκε την Κυριακή η λήξη των μαθημάτων της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Τα παιδιά των προπαρασκευαστικών, παιδικών και νεανικών τμημάτων, καταχειροκροτούμενα από το κοινό, παρουσίασαν ένα μικρό δείγμα των τραγουδιών που διδάχθηκαν τη φετινή χρονιά, ανανεώνοντας το ραντεβού τους για τις επόμενες επίσημες τους συμμετοχές κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου.

Για τη μουσική χρονιά που ολοκληρώθηκε, για τον σχεδιασμό των δράσεων, αλλά και για δύο πολύ σημαντικές ηχογραφήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτό το διάστημα, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", ο υπεύθυνος της Χορωδίας, Νίκος Ρούσσος.

"Τα παιδιά κατέκτησαν τον ένα στόχο μετά τον άλλο"

Για μία εποικοδομητική χρονιά που ολοκληρώθηκε με την επίτευξη στόχων μέσα από την ενεργή παρουσία των παιδιών που συμμετάσχουν στα τμήματα, έκανε λόγο ο κ. Ρούσσος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "τα παιδιά μας κατάφεραν να κατακτήσουν τον ένα στόχο μετά τον άλλο".

"Πέρασε κιόλας ένας χρόνος από την προηγούμενη συναυλία λήξης που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Μάιο και μέσα σε αυτή τη χρονιά που μεσολάβησε. Νομίζω πως δικαίως θα συμφωνήσετε, ότι ο απολογισμός της προηγούμενης χρονιάς ήταν ιδιαίτερα πλούσιος και δεν σας κρύβω πως όλοι οι δάσκαλοι της χορωδίας, νιώθουμε περήφανοι γι’ αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα που κατάφεραν παιδιά και ενήλικες", υποστήριξε.

Όπως αναφέρει, "οι 15 εμφανίσεις της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας της Ορχήστρας των Κυκλάδων, η επίσημη κυκλοφορία ενός τραγουδιού και ένα ταξίδι στο εξωτερικό, είναι το αποτέλεσμα της μεθοδικής δουλειάς που προηγήθηκε".

Ο κ. Ρούσσος με αφορμή την 10ετή παρουσία της Χορωδίας, η οποία - όπως τονίζει - έχει αφήσει το αποτύπωμά της, αναφέρθηκε στο εορταστικό video clip με το "Μαργούδι" που κυκλοφόρησε και το οποίο ήταν αφιερωμένο στην Δέσποινα Παρασκευαΐδου.

"Η κα. Παρασκευαϊδου από την ίδρυση της χορωδίας, στέκεται στο πλευρό μας βοηθώντας συνεχώς με τις δυνάμεις της, αυτό το «μικρό θαύμα» που συντελείται στο νησί μας, όπως αναφέρει και η ίδια. Κατά βάθος, πιστεύω ότι και εκείνη όταν οραματίστηκε αυτή τη χορωδία πριν από 10 χρόνια, δεν είχε φανταστεί την εξέλιξη που θα είχε, την απήχηση και την αποδοχή από την τοπική κοινωνία, αλλά και από δεκάδες καλλιτέχνες και πολιτιστικούς φορείς ανά την Ελλάδα", δήλωσε.

Οι επόμενες παρουσιάσεις

Για την επόμενη περίοδο, σύμφωνα με τον υπεύθυνο της χορωδίας, έχουν προγραμματιστεί τέσσερις παρουσίες σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και συγκεκριμένα, στις 2 Ιουνίου, συμμετέχοντας στο Χορωδιακό Φεστιβάλ με τη Χορωδία Γονέων και Φίλων, στις 21 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια συναυλίας, όπου θα γίνουν τα εγκαίνια του νέου πιάνου του θεάτρου Απόλλων που δώρισε η Δέσποινα Παρασκευαΐδου, στις 8 Ιουλίου με τη συμμετοχή τους στη συναυλία των Αλκιβιάδη-Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο και Λευτέρη Ελευθερίου και τέλος, στις 24 Ιουλίου στη συναυλία της ΟτΚ και του Νίκου Κυπουργού.

Όπως έκανε γνωστό, τον Σεπτέμβριο θα ταξιδέψουν στην Αμοργό, ενώ τον Οκτώβριο θα παραβρεθούν σε δύο συναυλίες άλλων φορέων στο θέατρο Απόλλων, ενώ υπάρχει ανοιχτή και μια πρόσκληση από το νησί της Τήνου.

Δύο νέες σημαντικές ηχογραφήσεις

Ο κ. Ρούσσος έκανε γνωστό μέσω της εφημερίδας ότι αυτό το διάστημα βρίσκονται σε εξέλιξη δύο νέες ηχογραφήσεις. Η πρώτη αφορά ένα παιδικό τραγούδι σε στίχους του Γιώργου Διαμαντόπουλου και μουσική του Θανάση Κατεργάρη, στο οποίο τραγουδά ο Παντελής Θαλασσινός, ενώ η δεύτερη ηχογράφηση αφορά οκτώ μικρά παιδικά τραγούδια που θα χρησιμοποιηθούν στα νέα βιβλία της μουσικής του δημοτικού σχολείου, τα οποία θα κυκλοφορήσουν προσεχώς.

"Οι στίχοι και η σύνθεση είναι του Κανάρη Κεραμάρη, με τον οποίο είχαμε ξανασυνεργαστεί και στο παρελθόν με τη "Χελιδόνα" που είχαν τραγουδήσει τα μικρά παιδιά του προπαρασκευαστικού. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχει μεγάλος ενθουσιασμός από τα παιδιά που συμμετέχουν στις ηχογραφήσεις και αναμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία την επίσημη κυκλοφορία των τραγουδιών", τόνισε, υποστηρίζοντας ότι "όλοι εμείς οι συντελεστές και δάσκαλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι χορωδία φέρνει ένα βήμα μπροστά την πολυπόθητη ίδρυση του Μουσικού Σχολείου στη Σύρο. Αυτό όμως που μας ικανοποιεί περισσότερο είναι τα παιδιά που σήμερα συμμετέχουν και αύριο θα ακολουθήσουν κάποιο δρόμο στη ζωή τους να κρατήσουν στην καρδιά τους τη χαρά και τον πλούτο που προσφέρει ο μαγικός κόσμος της μουσικής".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διδασκαλία της χορωδίας γίνεται από ένα οργανωμένο επιτελείο τεσσάτων ατόμων και συγκεκριμένα από τους Νίκο Ρούσσο, Έλλη Γούναρη, Ρένα Βέργου και Βούλα Γλύκα. Τη διεύθυνση της Χορωδίας έχει ο Νίκος Ρούσσος και η Έλλη Γούναρη.

Οι δράσεις της χορωδίας το 2023 και το 2024

Κλείνοντας, ο υπεύθυνος της χορωδίας, αναφέρθηκε και στον μακρύ κατάλογο των δράσεων που έλαβαν χώρα, τόσο κατά τη διάρκεια του 2023, όσο και των πρώτων μηνών του 2024.

2023

- Στις 27 Δεκεμβρίου στο θέατρο Απόλλων στην εκδήλωση που διοργάνωσε το "Άρωμα Παράδοσης" με θέμα "12 μέρες γιορτινές, Χριστούγεννα σημαίνουν".

- 26 Δεκεμβρίου, εμφάνιση του Προπαρασκευαστικού και Παιδικού Τμήματος στις εκδηλώσεις στο Σπίτι του Άη Βασίλη.

- 22 Δεκεμβρίου, στα Λαζαρέτα με την παρουσίαση χριστουγεννιάτικων τραγουδιών και καλάντων από τη Χορωδία Γονέων και Φίλων.

- 27 Νοεμβρίου, συμμετοχή του Προπαρασκευαστικού και Παιδικού Τμήματος στην επίσημη έναρξη των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης.

- Στις 22 Νοεμβρίου κυκλοφόρησε το τραγούδι "Το Μαργούδι" με τη μορφή video clip, από το Νεανικό Τμήμα

- Στις 23 Οκτωβρίου συμμετοχή στην παράσταση "Κ.Π. Καβάφης – Απ’έξω και τραγουδιστά" που παρουσιάστηκε στο θέατρο Απόλλων με την "Ομάδα Καβάφης".

- Στις 27 Ιουλίου συμμετοχή στην αρχιερατική θεία λειτουργία στον Ιερό Ναό Βάρης με αφορμή τα 50 χρόνια από τα εγκαίνια του ναού με συνθέσεις του κου Ζωζέφ Ακεψιμά.

-Στις 17 Ιουλίου συμμετοχή στη μουσική παράσταση "Μικροί, Μεγάλοι Έλληνες", που έγινε στην έπαυλη Τσιροπινά, με τον Δημήτρη Μπάση, τη Σοφία Μάνου και την Ορχήστρα «ΚΑΝΩΝ» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

-Στις 8 Ιουλίου, συμμετοχή του Προπαρασκευαστικού Τμήματος στη συναυλία του Σωκράτη Μάλαμα.

-Στις 12 Ιουνίου, συμμετοχή στην συναυλία με τον Παντελή Θαλασσινό και την ορχήστρα «Ρυθμός».

- Στις 29 Ιουνίου, συμμετοχή στην έναρξη του Φεστιβάλ «συριανοπατώ».

-Στις 18 Ιουνίου, συμμετοχή στο καλλιτεχνικό μέρος της εκδήλωσης για την Ημέρα του Πατέρα, που διοργανώθηκε από 11 φορείς της Σύρο στο θέατρο Απόλλων.

- Στις 28 Μαΐου, γιορτή λήξης μαθημάτων με τη συμμετοχή των τμημάτων της Χορωδίας.

Για το 2024

- Στις 7 Απριλίου, ταξίδι στο Ελσίνκι και στην Ακαδημία Sibelius, σε συνεργασία με την "Ομάδα Καβάφης"

- Στις 16 Μαρτίου συμμετοχή στην επίσημη υποδοχή επισκεπτών για το καρναβάλι.

Τέλος, στις 27 και Ιανουαρίου, συμμετοχή στο"ΓατοΚονσέρτο - Cats in Concert", με το μαέστρο Boiy Dirk και τη μουσική ομάδα "European FairyTale Festival of Syros".