Το 1Οο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης, στο θέατρο Απόλλων

Θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου

Γιάννης Αργυρίου: "Είμαστε ευτυχείς που κάθε χρόνο εισπράττουμε την αποδοχή όλης της Ελλάδας"

Το θέατρο Απόλλων υποδέχεται το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου, τη γιορτή της χορωδιακής μουσικής, το επετειακό Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ, που φέτος κλείνει τα 10 χρόνια παρουσίας στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

Το Φεστιβάλ Χορωδιών αποτελεί μία σπουδαία πρωτοβουλία του Μουσικού Ομίλου Σύρου, το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός, με τη συμμετοχή χορωδιών από όλη την Ελλάδα.

"Μέσα από αυτή τη μουσική συνάντηση, έχουμε τη δυνατότητα να προβάλλουμε τις χορωδίες που δραστηριοποιούνται στο νησί, στις Κυκλάδες, αλλά και σε όλη την Ελλάδα", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου και εκ των βασικών συντελεστών της διοργάνωσης, Γιάννης Αργυρίου.

Ήχοι και μελωδίες

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, πραγματοποιεί το 1Οο Πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης.

Πρόκειται για μία "γιορτή" της χορωδιακής μουσικής, που με το πέρασμα των χρόνων καθιερώθηκε ως θεσμός πολιτισμού, αγαπήθηκε από το μουσικόφιλο κοινό και “αγκαλιάστηκε” από τον α' και β' βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με τη συμμετοχή της Μικτής Χορωδίας Μουσικού Ομίλου Σύρου, καθώς και διαφόρων χορωδιών από όλη την Ελλάδα, το μουσόφιλο κοινό θα έχει την ευκαιρία το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου στις 8 παρά τέταρτο το βράδυ στο χώρο το θεάτρου Απόλλων, να απολαύσει τη Μικτή Χορωδία Μουσικού Ομίλου Σύρου, το Μεικτό Φωνητικό Σύνολο της Χορωδίας του Αγ. Βασιλείου Πειραιώς, τη Χορωδία "Απόλλων" του Μουσικού Πολιτιστικού Συλλόγου "Απόλλων" Ν. Ορεστιάδας, τη Χορωδία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, τη Χορωδία "Ηλιόπετρα" του Επιμορφωτικού Συλλόγου Ν. Μάκρης, τη σύμπραξη Χορωδιών "Άξιον Εστί" Αξιούπολης Δήμου Παιονίας και Πολιτιστικού Συλλόγου Αραβησσού Δήμου Πέλλας, τη Χορωδία Συλλόγου Γυναικών Τήνου, τη Μικτή Χορωδία ΚΑΠΗ Κρυονερίου Δήμου Διόνυσου, τη Χορωδία Γονέων και Φίλων Ορχήστρας των Κυκλάδων και τέλος τη Χορωδία του Μορφωτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αβέρωφ "ο Θετταλός".

"Είμαστε ευτυχείς που συνεχίζουμε να παρουσιάζουμε το Χορωδιακό Φεστιβάλ"

Για τη διοργάνωση του 10ου Φεστιβάλ στην Ερμούπολη, μίλησε στην εφημερίδα ο πρόεδρος του Μουσικού Ομίλου Σύρου, Γιάννης Αργυρίου.

Ο κ. Αργυρίου δήλωσε την ικανοποίηση τόσο του ίδιου, όσο και όλων των συντελεστών, που και φέτος λαμβάνει χώρα αυτή η εκδήλωση, η οποία, όπως είπε, πρεσβεύει τη μουσική, αλλά και αναδεικνύει τόσο τα τοπικά χορωδιακά σχήματα, όσο και τα αντίστοιχα όλης της χώρας.

"Είμαστε ευτυχείς ως Μουσικός Όμιλος και προσωπικά εγώ σαν πρόεδρος, που το Φεστιβάλ συνεχίζεται, αν εξαιρέσουμε μία μικρή διακοπή, λόγω των υγειονομικών μέτρων που είχε επιφέρει ο κορωνοϊός. Το συνεχίζουμε λοιπόν και έχουμε κάθε χρόνο συμμετοχές από όλη την Ελλάδα. Πέρυσι μάλιστα, είχε και διεθνή χαρακτήρα, λόγω της συμμετοχή της Κύπρου σε αυτό. Είμαστε χαρούμενοι για αυτή την εξέλιξη και πιστεύω ότι θα είμαστε εδώ και τα επόμενα χρόνια, μέσω της χορωδιακής μουσικής. Εκτός όλων των άλλων, μέσα από το Φεστιβάλ, προβάλλουμε και τις υπόλοιπες χορωδίες που δραστηριοποιούνται στο νησί. Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ότι υπήρχε στη Σύρο από το 1983, μόνο το σχήμα του Μουσικού Ομίλου. Τώρα υπάρχουν και άλλες, όπως και από άλλα νησιά των Κυκλάδων", σημείωσε χαρακτηριστικά.

"Η μουσική αποτελεί την πιο δυνατή μορφή μαγείας"

Για τη φετινή διεξαγωγή της 10ης συνάντησης Χορωδιών, που διεξάγεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων, Γιώργος Λεονταρίτης.

Στο μήνυμά του, κάνει λόγο για ένα συναπάντημα φωνών από όλη την Ελλάδα, το οποίο θα εκφραστεί στο χώρο του εμβληματικού θεάτρου Απόλλων.

"Με χαρά θα καλωσορίσουμε στην Ερμούπολη τη γιορτή της χορωδιακής μουσικής, το επετειακό πανελλήνιο Χορωδιακό Φεστιβάλ, που φέτος γιορτάζει τα δέκα του χρόνια και ενώνει για άλλη μία χρονιά τις φωνές Χορωδιών από όλη την Ελλάδα. Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια πανελλήνια χορωδιακή οικογένεια που ταξιδεύει κάθε χρόνο με τους ήχους και τις μελωδίες της τη Σύρο και τους επισκέπτες της. Ας αφήσουμε λοιπόν τη μουσική των χορωδιών να αντηχήσει στον εμβληματικό χώρο του θεάτρου Απόλλων και να διαπεράσει τις ψυχές όλων μας", αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο κ. Λεονταρίτης κλείνοντας απευθύνει ένα μεγάλο ευχαριστώ προς τον Μουσικό Όμιλο Σύρου, σημειώνοντας ότι και αυτή η διοργάνωση θα αφήσει το ξεχωριστό και μελωδικό αποτύπωμά του στα καλλιτεχνικά δρώμενα της Σύρου.

41 χρόνια μουσικής παρουσίας στη Σύρο

Ο Μουσικός Όμιλος και συγκεκριμένα η Μεικτή Χορωδία του Μουσικού Ομίλου Σύρου έκανε την πρώτη της εμφάνιση το 1983 υπό τη διεύθυνση του αείμνηστου μαέστρου Νικήτα

Δενδρινού στη «Λέσχη Ελλάς» Σύρου. Αποτελεί την εξέλιξη της Ανδρικής,

Πολυφωνικής, Εκκλησιαστικής Χορωδίας του Ιερού Ναού του Αγίου Νικολά#ου, με την προσθήκη γυναικών.

Το ρεπερτόριο αποτελείται από έργα του μελοδραματικού θεάτρου, καθώς και σύγχρονων Ελλήνων και ξένων δημιουργών και συνεχώς εξελίσσεται.

Έχει συμμετάσχει σε πολλές συναυλίες, χορωδιακές συναντήσεις και Φεστιβάλ ανά την Ελλάδα, έχει τιμηθεί με ειδικά βραβεία, ενώ έχει συνοδέψει καταξιωμένους και αξιόλογους καλλιτέχνες, όπως μεταξύ άλλων τον Μανώλη Μητσιά, τον Πέτρο Γαϊτάνο, την Ελένη και Σουζάνα Βουγιουκλή, τον Βασίλη Λέκκα, την Vivian Douglas, τη Φωτεινή Αθανασάκη, τη Σοφία Παπαδημητροπούλου.

Ο Μουσικός Όμιλος Σύρου από το 2014 και στο πλαίσιο των καλοκαιρινών εκδηλώσεων «Σύρος-Πολιτισμός» έχει διοργανώσει πληθώρα εκδηλώσεων, μεταξύ των οποίων χορωδιακά αφιερώματα σε καταξιωμένους μουσικοσυνθέτες, με τη συμμετοχή των ίδιων των εν ζωή συνθετών, όπως

τους Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Ηλία Ανδριόπουλο, Σταύρο Ξαρχάκο, Γιάννη Σπανό, στον Αττίκ και την εποχή του παλιού γραμμόφωνου, στον Γιώργο Κατσαρό, στον Γιώργο Χατζηνάσιο και στον καταξιωμένο ερμηνευτή Μανώλη Μητσιά.

Στοχεύοντας στην ανάδειξη της χορωδιακής μουσικής και τη μεταλαμπάδευση της χορωδιακής παιδείας, ο ΜΟΣ συνδιοργανώνει από το 2008 αρχικά με τη Νομαρχία Κυκλάδων και πλέον με την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου το «Χορωδιακό Φεστιβάλ Ερμούπολης», το οποίο έχει καθιερωθεί ως θεσμός στα πολιτιστικά δρώμενα του νησιού, με τη φήμη του να έχει ξεπεράσει τα σύνορα

της Ελλάδας, λαμβάνοντας διεθνή χαρακτήρα.