Η Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής συμπίπτει με το νέο απόκτημα του θεάτρου, δωρεά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου

Γιορτή εγκαινίων του καινούργιου πιάνου στο θέατρο Απόλλων

Θωμαή Μενδρινού: "Παρουσία του διεθνούς ακτινοβολίας πιανίστα Γεωργίου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη και του Νίκου Κυπουργού, θα εγκαινιάσουμε το καινούριο πιάνο με ουρά, μια γενναιόδωρη προσφορά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου"

Στις 21 Ιουνίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, η Σύρος υποδέχεται τον διακεκριμένο πιανίστα Γέωργιο-Εμμανουήλ Λαζαρίδη, σε μία εκδήλωση αφιερωμένη στο νέο απόκτημα του θεάτρου Απόλλων, ενός πιάνου με ουρά, δωρεά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

Το κοινό του νησιού θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει μαγευτικές στιγμές με νότες και μελωδίες, τόσο από τον διεθνούς φήμης πιανίστα, όσο και από τον μοναδικό συνθέτη, Νίκο Κυπουργό, δημιουργό και διευθυντή της Ορχήστρας των Κυκλάδων.

Για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, κάνει λόγο η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία, μέσω της "Κοινής Γνώμης", αναφέρεται στην πολυσήμαντη προσφορά της κας. Παρασκευαΐδου στα πολιτιστικά δρώμενα της Σύρου.

Μία εκδήλωση-γιορτή της μουσικής

Στο πλαίσιο της μεγάλης γιορτής για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης θα τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα, την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο θέατρο Απόλλων, προσφέροντας μια δωρεάν μουσική παράσταση στους κατοίκους και επισκέπτες του νησιού, με τη διεξαγωγή συναυλίας του διακεκριμένου πιανίστα Γιώργου-Εμμανουήλ Λαζαρίδη με την Παιδική-Νεανική Χορωδία Κυκλάδων και την Ορχήστρα των Κυκλάδων, παρουσία του διακεκριμένου συνθέτη, Νίκου Κυπουργού.

Κεντρικό σημείο αναφοράς της μουσικής εκδήλωσης, θα είναι τα εγκαίνια του νέου πιάνου του θεάτρου, το οποίο προέρχεται από δωρεά της Δέσποινας Παρασκευαΐδου.

"Η εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί από το Δήμο μας στις 21 Ιουνίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, έχει ιδιαίτερη και βαρύνουσα σημασία", δήλωσε στην εφημερίδα η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου, σημειώνοντας ότι αυτή σηματοδοτείται και με το νέο απόκτημα του θεάτρου.

"Αφενός πρόκειται για ένα ξεχωριστό πολιτιστικό γεγονός, διότι στη σκηνή του θεάτρου «Απόλλων» το οποίο γιορτάζει τα 160 χρόνια από τη λειτουργία του, θα φιλοξενηθούν, ο διεθνούς ακτινοβολίας πιανίστας Γέωργιος-Εμμανουήλ Λαζαρίδης και ο μοναδικός συνθέτης Νίκος Κυπουργός, δημιουργός και διευθυντής της Ορχήστρας των Κυκλάδων, με την παρουσία της Παιδικής-Νεανικής Ορχήστρας των Κυκλάδων, αφετέρου δε, εγκαινιάζουμε το καινούριο πιάνο με ουρά του θεάτρου μας, μια γενναιόδωρη προσφορά της κυρίας Δέσποινας Παρασκευαΐδου, η οποία έχει σταθεί στυλοβάτης του πολιτισμού της Σύρου και επί χρόνια συμβάλει, όχι μόνο στην προβολή του, αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των προϋποθέσεων που τον στηρίζουν".

Η κα. Μενδρινού, αναφερόμενη στην κα. Παρασκευαϊδου, τόνισε ότι πρόκειται για ένα πρόσωπο με ενεργή δράση και προσφορά στο νησί.

"Πως μπορούμε να μην εκτιμήσουμε τις παρεμβάσεις της για τη διάσωση, προ ετών, της Φιλαρμονικής με την εξασφάλιση διευθυντή αρχιμουσικού και μαζί την αγορά πιάνου και λοιπών μουσικών οργάνων για τις ανάγκες λειτουργίας της. Όπως επίσης, τη γενναία θέσπιση βραβείων αριστείας και υποτροφιών προς τους φοιτητές, του εδώ παραρτήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και την οικονομική ενίσχυση του θεσμού των Πειραματικών Σχολείων μας και του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης. Και βέβαια, πως μπορούμε να μην αναφερθούμε στην ενίσχυση της Ορχήστρας των Κυκλάδων και της –κατόπιν δική της πρότασης – δημιουργίας της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας μας, γεγονός που αγκαλιάστηκε ένθερμα από τον Νίκο Κυπουργό και θάλλει εδώ και 10 χρόνια", επεσήμανε η κα. Μενδρινού.

Κλείνοντας, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, δήλωσε ότι "πρόκειται για μία διαρκή αγάπη και φροντίδα εκ μέρους της κας Δέσποινας Παρασκευαΐδου, με γνώμονα πάντα τα παιδιά, την παιδεία και τον πολιτισμό στον τόπο μας. Την ευχαριστούμε θερμά για όλα".

Ο Γιώργος - Εμμανουήλ Λαζαρίδης

Ο Γιώργος – Εμμανουήλ Λαζαρίδης αποτελεί μια πολύπλευρα αναγνωρισμένη προσωπικότητα, με 30 χρόνια αδιάκοπης παρουσίας στη διεθνή μουσική σκηνή ως σολίστ, συνθέτης, παιδαγωγός και πρωτοπόρος στην ίδρυση και την εξέλιξη νέων πολιτιστικών δομών. Διανύει λαμπρή καριέρα που τον έχει οδηγήσει από τις ΗΠΑ και το Μεξικό έως την Ευρώπη, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή και σε μερικούς από τους πιο σημαντικούς συναυλιακούς χώρους όπως το Royal Albert Hall, το Carnegie Hall, το Wigmore Hall, το Musikverein και η Kölner Philharmonie. Οι εκτελέσεις του χαρακτηρίζονται «υπεράνω σύγκρισης» (BBC Music Magazine, Adrian Jack) και «τόσο ξεχωριστές, που διατηρούν τη μοναδικότητά τους ακόμη και όταν σκεφτούμε σπουδαίες εκτελέσεις των Argerich, Horowitz, Brendel, Zimerman» (Grammophone Music Magazine).

Μέχρι σήμερα έχει δώσει εκατοντάδες συναυλίες σε διεθνή φεστιβάλ και σε μεγάλα μουσικά κέντρα όλου του κόσμου, ενώ έχει συμπράξει με κορυφαίες ορχήστρες όπως η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης, η Βασιλική Φιλαρμονική του Λονδίνου και πολλές άλλες. Έχει συνεργαστεί με διάσημους αρχιμουσικούς όπως οι Yuri Temirkanov, Neville Marriner, Mikko Franck, Ingo Metzmacher, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται και σπουδαίοι Έλληνες μαέστροι, καθώς επίσης και παγκοσμίου φήμης σύνολα μουσικής δωματίου και καλλιτέχνες, όπως ο Λεωνίδας Καβάκος, η Barbara Hendricks, ο Michael Tilson Thomas, ο Δημήτρης Σγούρος και η Μαρία Φαραντούρη.

Ο Νίκος Κυπουργός

Πρόκειται για έναν σπουδαίο Έλληνα συνθέτη με διεθνείς διακρίσεις. Από τη συμφωνική και την πειραματική ως την παραδοσιακή μουσική κι από την όπερα ως το τραγούδι για παιδιά, το έργο του διακρίνεται για την πολυμορφία και την μελωδικότητα του, ενώνοντας μουσικά ιδιώματα και ήχους από ολόκληρο το φάσμα της μουσικής δημιουργίας.

Ο Νίκος Κυπουργός γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε θεωρητικά της Μουσικής και σύγχρονες τεχνικές με τον Γιάννη A. Παπαϊωάννου και παράλληλα Νομικά και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο Παρίσι (1979-83) με υποτροφία του ιδρύματος Ωνάση, στο Κονσερβατουάρ, καθώς και δίπλα στους Mαξ Nτόυτς, Iάννη Ξενάκη, κ.ά. Μελέτησε επίσης Εθνομουσικολογία και Μουσική Παιδαγωγική.

Έχει γράψει φωνητική μουσική (το έργο του KNOTS για 16 φωνές τιμήθηκε με το A΄ Βραβείο στο Διεθνές Βήμα Συνθετών της UNESCO το 1979), ορχηστρική μουσική, μουσική δωματίου, μουσική χορού, τραγούδια, μιούζικαλ.

Ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη μουσική για το θέατρο, συνεργαζόμενος με το Εθνικό Θέατρο, το KΘBE, το Θέατρο Τέχνης, το Αμφιθέατρο, το Ανοιχτό Θέατρο, τη Νέα Σκηνή, τις Μορφές, το Θέατρο του Νότου, το Θέατρο του Νέου Κόσμου, ενώ εχει τιμηθεί με το βραβείο θεατρικής Μουσικής Δημήτρης Μητρόπουλος (1998), το βραβείο Ένωσης Κριτικών για την παράσταση "Σωσμένος" (1991) και το βραβείο Αθηνοράματος για την "Νύχτα της Κουκουβάγιας" και τον "Γυάλινο Κόσμο" (1998).

Το 2010 ίδρυσε με μία ομάδα Συριανών μουσικών την Ορχήστρα των Κυκλάδων με την οποία έχει δώσει δεκάδες συναυλίες σε νησιά των Κυκλάδων και της Δωδεκανήσου, στην Αθήνα, σε πολλές πόλεις της Ελλάδας, αλλά και το εξωτερικό.