Δεκάδες εκδηλώσεις για παιδιά, Φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις και σημαντικές συναυλίες πλαισιώνουν το "Σύρος-Πολιτισμός 2024"

Η “καρδιά” του πολιτισμού χτυπά και αυτό το καλοκαίρι στη Σύρο

Θωμαή Μενδρινού: "Το πολιτιστικό μας πρόγραμμα ευχόμαστε να ταξιδέψει και να προσελκύσει επισκέπτες στο νησί μας"

Πληθώρα εκδηλώσεων, θεάτρου, μουσικής, εικαστικών εκθέσεων και Φεστιβάλ, πλαισιώνουν το πρόγραμμα του "Σύρος - Πολιτισμός" για το φετινό καλοκαίρι.

Με κεντρικό στόχο η "καρδιά" του πολιτισμού μέσα από όλες τις μορφές του να χτυπήσει στη Σύρο, η Δημοτική Αρχή και πιο συγκεκριμένα το τμήμα Πολιτισμού, έδωσε στη δημοσιότητα ένα πολυσέλιδο πρόγραμμα, με κεντρικό εξώφυλλο ένα πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο, το οποίο συμβολίζει το ρόλο και τη σημασία της γυναίκας.

Η "Κοινή Γνώμη" παρουσιάζει το πρόγραμμα των Φεστιβάλ, των θεατρικών και μουσικών εκδηλώσεων, καθώς το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αναλυτική παρουσίαση των δράσεων, όπως των εικαστικών εκθέσεων και των παράλληλων εκδηλώσεων, που θα λάβουν χώρα το φετινό καλοκαίρι, στο πλαίσιο του "Σύρος Πολιτισμός 2004".

Για ένα πολυθεματικό πρόγραμμα, με επίκεντρο του πολίτες μέσα από τον πολιτισμό, κάνει λόγο μιλώντας στην εφημερίδα, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

"Ο πολιτισμός φέρνει ανάταση ψυχής"

Απευθύνοντας τις ευχαριστίες της προς όλους τους Συλλόγους, τους φορείς, τους διοργανωτές και τους ιδιώτες που συμβάλλουν στη διεξαγωγή των εκδηλώσεων του "Σύρος Πολιτισμός", η κα. Μενδρινού τόνισε ότι πολίτες, αλλά και επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν διάσπαρτες δράσεις, που θα γίνουν σε πολλές περιοχές του νησιού.

"Επικεντρωθήκαμε ώστε να πραγματοποιηθούν σε πολλές περιοχές της Σύρου πολλές εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για τον κόσμο, κάτι το οποίο καταφέραμε σε μεγάλο βαθμό. Αξίζει να αναφέρουμε τη συνεργασία με την Εταιρία Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ψυχικής Υγείας ΕΠΑΨΥ, προκειμένου να πραγματοποιηθεί ένας ανοιχτός διάλογος μέσω του πολιτισμού, με στόχο την ευαισθητοποίηση πάνω σε θέματα ψυχικής υγείας, καθώς περισσότερο από ποτέ ο κόσμος έχει ανάγκη από τέτοιες δράσεις" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για το κομμάτι των συναυλιών που θα διεξαχθούν το φετινό καλοκαίρι, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, υπογράμμισε ότι "ο κόσμος θα απολαύσει σημαντικές βραδιές με καταξιωμένους μουσικούς, όπως είναι ο Χρήστος Νικολόπουλος, αλλά και την εκδήλωση με τα εγκαίνια του πιάνου, μία ευγενική υποστήριξη και σε αυτή την εκδήλωση της Δέσποινας Παρασκευϊδου, με τον καταξιωμένο πιανίστα Γεώργιο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Επίσης θα γίνουν συναυλίες με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Γιάννη Βαρδή, αλλά και τον Χάρη Βαρθακούρη".

Η κα. Μενδρινού τόνισε ότι μέλημα του τμήματος Πολιτισμού είναι και η ανάδειξη και των τοπικών καλλιτεχνών, όπως είναι η Χρυσούλα Κεχαγιόγλου, αλλά και οι εκδηλώσεις κλασσικής μουσικής με πολύ υψηλά στάνταρ. "Έχουμε δυνατά ονόματα τόσο της κλασικής μουσικής, όπως και της θεατρικής σκηνής, ενώ δε θα πρέπει να παραλείψουμε και τις εικαστικές εκθέσεις, μέσω της σημαντικής δουλειάς του Γιώργου Αλτουβά, όπως και με τις μεγάλες εκθέσεις με το Ίδρυμα του Αντωνίου Κομνηνού σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη", επισήμανε, υπογραμμίζοντας παράλληλα και τη διεξαγωγή για πρώτη φορά εκδηλώσεων για παιδιά, αλλά και για εφήβους.

Τέλος, η αντιδήμαρχος αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη, όπως είπε, σημειολογία που χαρακτηρίζει το εξώφυλλο που επιλέχθηκε για το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων. "Πρόκειται για το πρωτοκυκλαδικό ειδώλιο που αφενός αξιοποιεί το άριστο υλικό, το ντόπιο μάρμαρο που αποτέλεσε πρώτη ύλη για τους γλύπτες της αρχαιότητας και αφετέρου συμβολίζει την αναγέννηση και τη γονιμότητα, αναπαριστώντας τη γυναικεία μορφή. Μια σύνθεση - σύνδεση του χτες με το σήμερα, μια οπτική αναφορά στη σημασία και τον ρόλο της γυναίκας, όπως αυτός διαμορφώνεται, αναμορφώνεται συνεχώς και επηρεάζει καθοριστικά την καθημερινότητά μας", κατέληξε η κα. Μενδρινού.

Εκδηλώσεις "Σύρος Πολιτισμός"

-11 με 14 Ιουνίου στο θέατρο Απόλλων στις 9 το βράδυ, θα παρουσιαστεί η παράσταση "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης" του Άκη Δήμου, από τον Θεατρικό Όμιλο Σύρου "Ο Σουρής".

-15 με 16 Ιουνίου θα πραγματοποιηθεί το Αειforéver 2024 μία γιορτή της αειφορίας που διοργανώνει για 2η χρονιά το ΚΕΠΕΑ Σύρου Ερμούπολης, στην έπαυλη Τσιροπινά, με παραλλήλες δράσεις σε διάφορα σημεία του νησιού.

- Από τις 20 έως και 23 Ιουνίου έρχεται το 6ο Φεστιβάλ παραδοσιακών χορών «συριανοπατώ», που διοργανώνει ο Λαογραφικός - Χορευτικός Όμιλος «Η σοφία της παράδοσης», με τη συμμετοχή 30 περίπου χορευτικών ομάδων από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο.

- 21 Ιουνίου, στο θέατρο Απόλλων, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρα Μουσικής, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά με τον Γεώργιο - Εμμανουήλ Λαζαρίδη και τον συνθέτη Νίκο Κυπουργό. Συμμετέχει η Παιδική - Νεανική Χορωδία της ΟτΚ υπό τη διεύθυνση του Νίκου Ρούσσου.

- 22 με 23 Ιουνίου, στο θέατρο Απόλλων, η θεατρική παράσταση "Μια Κυρία Ατυχήσασα", από τη μη κερδοσκοπική ομάδα ARTE. Χορηγός της παράστασης, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, που θα προσφέρει την αντιστοιχία του ποσού των εισιτηρίων στο Σύλλογο Καρκινοπαθών & Φίλων Κυκλάδων και στο Γηροκομείο Σύρου – Άγιος Παντελεήμων – Φιλόπτωχος Εταιρία Ερμούπολης.

- 30 Ιουνίου στις 7 και μισή το απόγευμα, στην αίθουσα "Κ. Τουλούπης" στο Μάννα, η Φιλαρμονική Ορχήστρα Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, θα παρουσιάσει μία συναυλία αφιερωμένη στη λήξη του εκπαιδευτικού έτους.

- Από τις 2 έως και τις 6 Ιουλίου, θα λάβει χώρα το Φεστιβάλ Κιθάρας Ερμούπολης, το οποίο φέτος

συμπληρώνει φέτος 30 χρόνια παρουσίας στα Ελληνικά μουσικά δρώμενα.

- Στις 8 Ιουλίου στον πολιτιστικό χώρο Χρούσσων στις 8 και μισή το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί μία μουσικοθεατρική παράσταση με παιδικά τραγούδια από τον Αλκιβιάδη Κωνσταντόπουλο και τον Λευτέρη Ελευθερίου.

- Από τις 11 έως και τις 21 Ιουλίου θα διεξαχθεί το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών "11TH AKROPODITI DANCEFEST 2024"

- Στις 12 και 13 Ιουλίου έρχεται το syroskidz, με την 10η αναδρομική του υπαίθρια έκθεση παιδικής ζωγραφικής.

- 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου. Το Διεθνές Φεστιβάλ Αιγαίου πραγματοποιείται κάθε χρόνο στη Σύρο. Πρόκειται για ένα διαθεματικό πρόγραμμα εκδηλώσεων που συνδυάζει παραγωγές όπερας, μουσική δωματίου και λυρικό τραγούδι. Για περισσότερες πληροφορίες και αναλυτικό πρόγραμμα,

επισκεφθείτε την ιστοσελίδα festivaloftheaegean.com.

- Στις 23 Ιουλίου στην πλατεία Μιαούλη στις 9 και μισή το βράδυ η συναυλία του Γιώργου και Νίκου Στρατάκη.

- 24 Ιουλίου στο Φεστιβάλ Ψυχικής Υγείας, "ΜΙΛΑ! It’s OΚ", στην έπαυλη Τσιροπινά.

- Στις 29 Ιουλίου έρχεται το "Σύρος Πολιτισμός Junior" με την παιδική παράσταση "O Καραγκιόζης ψαράς", στην έπαυλη Τσιροπινά στις 9 το βράδυ.

- Στις 31 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στην έπαυλη Τσιροπινά στις 9 το βράδυ, μία μουσική βραδιά στην παράδοση, με τη Χρυσούλα Κεχαγιόγλου.

- Ο Αύγουστος αρχίζει με το 15ο Φεστιβάλ Ανεξάρτητου Ροκ Ερμούπολης, στο θέατρο "Ευανθία Καΐρη" στα Λαζαρέτα στις 8 και μισή το βράδυ.

Από τις 4 έως και τις 7 Αυγούστου, στο θέατρο Απόλλων, παρουσιάζεται η θεατρική παράσταση του "ΣΟΥΡΗ", "Απόψε τρώμε στης Ιοκάστης¨, του Άκη Δήμου.

- Στις 7 Αυγούστου, στην έπαυλη Τσιροπινά στης 9 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τους Χάρη Βαρθακούρη και Γιάννη Βαρδή.

- Από τις 10 έως και τις 17 Αυγούστου θα λάβει χώρα το 20o Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

- Στις 11 Αυγούστου έρχεται στα Χρούσσα μία μεγάλη συναυλία με τον Χρήστο Νικολόπουλο με αφορμή τα 60 χρόνια προσφοράς του στον πολιτισμό. Ο Στέλιος Διονυσίου και Ελεάνα Παπαϊωάννου με τη συνοδεία της ορχήστρας από το «Περιβόλι του Ουρανού» στην Πλάκα, σε μια εορταστική μουσική περιπλάνηση στις μεγαλύτερες επιτυχίες του Χρήστου Νικολόπουλου, που έγραψαν ιστορία και άφησαν εποχή. Μαζί τους και η εξαιρετική Συριανή ερμηνεύτρια Ελπίδα Γαδ.

- Στις 18 Αυγούστου το "Σύρος Πολιτισμός Junior", παρουσιάζει την παιδική παράσταση "Ο Καραγκιόζης ιππότης", στις 8 και μισή το βράδυ, στην έπαυλη Τσιροπινά, στην Ποσειδωνία.

- Από τις 19 έως και τις 24 Αυγούστου έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ, στην Άνω Σύρο, αλλά και με παράλληλες εκδηλλώσεις.

- Στις 19 Αυγούστου η συναυλία με θέμα "Ένα όμορφο αμάξι με δυο άλογα", αφιερωμένη στον Γρηγόρη Μπιθικώτση και τον Μάρκο Βαμβακάρη, στην πλατεία Μιαούλη στις 9 και μισή το βράδυ.

- Στις 21 Αυγούστου στο θέατρο Απόλλων στις 9 και τέταρτο το βράδυ, μουσική βραδιά με τίτλο "Σινέ Σεχραζάντ".

- Στις 27 Αυγούστου, το "Σύρος Πολιτισμός Junior", φέρνει το "Το μυθικό πουλί «Μπενού»", ένα εργαστήρι κατασκευής και εμψύχωσης μαριονέτας με διαδραστική παρέλαση. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί στο χώρο του δημαρχιακού μεγάρου, αλλά και στον πεζόδρομο της Πρωτοπαπαδάκη στις 7 το απόγευμα.

- Στις 27 Αυγούστου είναι προγραμματισμένη η θεατρική παράσταση η "Κλεοπάτρα - Εσμεράλντα: Ο απόλυτος έρωτας απόλυτη μοίρα!" από τη θεατρική ομάδα "Μπαστιά". Θέατρο Απόλλων στις 9 το βράδυ.

- Από τις 28 Αυγούστου έως και την 1η Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το 8ο Φεστιβάλ

Ρεμπέτικου "Η Σύρα του Μάρκου Βαμβακάρη".

- 30 Αυγούστου με 2 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Απόλλων στις 9 το βράδυ, ο Θεατρικός Πολιτιστικός Όμιλος "Απόλλων" θα παρουσιάσει την παράσταση "Ο Χριστός ξανασταυρώνεται".

- Στις 31 Αυγούστου στο πλαίσιο του "Σύρος Πολιτισμός Junior", θα πραγματοποιηθεί η παράσταση για παιδιά και εφήβους "Αντιγόνη του Σοφοκλή" από την ομάδα ΤΙΚ ΤΑΚ ΝΤΟ, στο χώρο της έπαυλης Τσιροπινά στην Ποσειδωνία στις 9 το βράδυ.

- Το "Σύρος Πολιτισμός Junior" συνεχίζεται και στις 4 Σεπτεμβρίου με το εικαστικό εργαστήρι και αφήγηση παραμυθιών " Δυο τέχνες, μια ιδέα", στις 6 το απόγευμα στην περιοχή του Επισκοπείου.

- Το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Λαϊκών και Παραδοσιακών χορών, από τις 6 έως και τις 9 Σεπτεμβρίου.

- Στις 7 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Απόλλων στις 9 το βράδυ, θα λάβει χώρα η θεατρική παράσταση

"Έγκλημα Λάθους", στη Πωλίνας Γκιωνάκη.

- Στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου Eye’s Walk Digital Festival, από το λιμάνι της Ερμούπολης και το λιμάνι της Θεσσαλονίκης: Κοινοί τόποι, κοινές γυναίκες.

- Το διήμερο 7 και 8 Σεπτεμβρίου, στο θέατρο "Ευανθία Καϊρη" στα Λαζαρέτα στις 8 και τέταρτο το βράδυ, η θεατρική παράσταση "Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο" από το Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου ΑΜΚΕ.

- Στις 11 Σεπτεμβρίου, οι θεατρικοί μονόλογοι των SHAKESPEARE, BARICCO, KEIN, CHEKHOV και Ελλήνων κλασσικών, από την Παναγιώτα Βλαντή και τον Γιάννη Βούρο. Στο θέατρο Απόλλων στις 9 το βράδυ, με τη συνοδεία ορχήστρας δωματίου και τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Λεμπέση.

- 13 με 15 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η περιπλανώμενη γιορτή της τέχνης του χρόνου, το

"Stray Art Festival 2024".

- Στις 14 Σεπτεμβρίου είναι προγραμματισμένο το "2ο Σκάκι στα τυφλά". Η εκδήλωση πραγματοποιείται από την Αρωγή - Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων σε συνεργασία με τον Σύλλογο Σκακιστών Σύρου και τον Σκακιστικό σύλλογο Ρόδου Ιππότης. Χώρος διεξαγωγής η Παιδική Δημοτική Βιβλιοθήκη.

- Στις 14 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί το ρεσιτάλ για φωνή και πιάνο με θέμα "Ανάμεσα σε σειρήνες", με τους Matilde Wallevik, μεσóφωνος και Michael Brownlee Walker, πιάνο. Στην αίθουσα "Γιάννης Ρίτσος" του Πνευματικού Κέντρου, στις 8 το βράδυ.

- Την ίδια ημέρα, 14 Σεπτεμβρίου στο θέατρο Απόλλων στις 8 το βράδυ, ο Σύλλογος Μικρασιατών Σύρου, παρουσιάζει εκδήλωση με προβολή ντοκιμαντέρ ιστορικού περιεχομένου και μουσικο-θεατρικού δρώμενου, με θέμα "Μικρά Ασία, Χαίρε".

- Στις 15 Σεπτεμβρίου στις 8 και μισή το βράδυ στο θέατρο Απόλλων, θα πραγματοποιηθεί μουσική βραδιά "Αόρατες Νότες", από την "Αρωγή Σωματείο Ατόμων με Προβλήματα Όρασης Νομού Κυκλάδων.

- 19 με 21 Σεπτεμβρίου το θέατρο Απόλλων, υποδέχεται το Syros Jazz Festival.

- Από τις 23 έως και τις 29 Σεπτεμβρίου, επιστρέφει το διεθνές Φεστιβάλ Κινουμένων Σχεδίων

"ANIMASYROS".

- Από τις 4 έως και τις 06 Οκτωβρίου, θα διεξαχθεί το 9ο Συμπόσιο Κινητών Μονάδων Ψυχικής Υγείας, στην αίθουσα «Ι. Ρίτσου», του πνευματικού κέντρου Ερμούπολης.

- Στις 5 Οκτωβρίου στο θέατρο Απόλλων στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί η μουσική βραδιά "Νίκος Γκάτσος: 20 τραγούδια και η Αμοργός, από την Ομάδα Νίκος Γκάτσος του Πολιτιστικού Συλλόγου Άνω Σύρου.

- Στις 7 Οκτωβρίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Εκ του πατρός γεννηθέντα", με τους Τόνυ Δημητρίου και Γιάννη Φραγκίσκο.

- Από τις 9 έως και τις 11 Οκτωβρίου στο θέατρο Απόλλων θα πραγματοποιηθεί το Φεστιβάλ "CINEμάθεια"

- 9 με 13 Οκτωβρίου στο πνευματικό κέντρο Ερμούπολης θα πραγματοποιηθεί το Doc at

First Sight, EDU4ALL - Εκπαίδευση για όλους.

- Στις 12 Οκτωβρίου, στο θέατρο Απόλλων στις 8 το βράδυ, η παράσταση "Μανώλης Καλομοίρης το όνομά μου - Από τη Σμύρνη στη Σύρο", από το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου.

- 17 με 20 Οκτωβρίου, στο θέατρο Απόλλων, το 2ο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Μουσικού παραμυθιού Σύρου.

- Στις 27 Οκτωβρίου, στο θέατρο Απόλλων στις 8 το βράδυ η μουσικοθεατρική παράσταση "Σοφία Βέμπο - Μίμης Τραϊφόρος της Ελλάδας παιδιά", από το Σύλλογο Μικρασιατών Σύρου.

- Από τις 19 έως και τις 24 Νοεμβρίου το θέατρο Απόλλων θα υποδεχθεί το Meet The Violins.