Παρουσίαση των εκδηλώσεων και των εργαστηρίων στο πλαίσιο του 11ου Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest

"Επέκταση ταυτοτήτων" μέσα από τον χορό και την τέχνη

Η Αριάδνη Ψυχογιοπούλου και η Αγγελική Σιγούρου μίλησαν για τις εννέα παραστάσεις και τα 15 εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν από τις 11 έως και τις 21 Ιουλίου στη Σύρο

Εννέα παραστάσεις με 41 καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς επίσης και 15 εργαστήρια με 20 διδάσκοντες, συνθέτουν τις εκδηλώσεις που θα λάβουν χώρα κατά τη διάρκεια του 11ου Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών Akropoditi DanceFest που θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο, από τις 11 έως και τις 21 Ιουλίου.

Με τίτλο “Expanding identities”, "Επέκταση ταυτοτήτων" δηλαδή, το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί, έχει προετοιμάσει να παρουσιάσει ένα 11ημερο πρόγραμμα που θα λάβει χώρα σε διαφορετικά σημεία του νησιού.

Το πρόγραμμα, αλλά και τους επίσημους προσκεκλημένους των φετινών δράσεων, παρουσίασαν χθες το μεσημέρι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, οι υπεύθυνες για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Διαχείριση του Φεστιβάλ, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου και η Αγγελική Σιγούρου.

Αρχής γενομένης το 2013

Ο θεσμός του Διεθνούς Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών “Akropoditi DanceFest”, καθιερώθηκε τον Ιούλιο του 2013, από το Χοροθέατρο Ακροποδητί και το Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται κάθε καλοκαίρι στη Σύρο και περιλαμβάνει εκπαιδευτικά εργαστήρια και παρουσιάσεις, παραστάσεις χορού και χοροθεάτρου, ανοιχτούς αυτοσχεδιασμούς (Jams), προβολές και παράλληλες δράσεις σε όλο το νησί.

Το Φεστιβάλ φιλοξενεί καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, συνδυάζοντας θεωρητικά και πρακτικά εργαστήρια με ποικίλο περιεχόμενο.

Τα εργαστήρια, ανάλογα με το περιεχόμενό τους, απευθύνονται σε ερασιτέχνες ή σε επαγγελματίες από τον χώρο του χορού και του θεάτρου και οι συμμετέχοντες μπορούν να επιλέξουν συνδυασμούς εργαστηρίων.

Στο "κατώφλι" της δεύτερης δεκαετίας

Δέκα χρόνια από την ίδρυση του Φεστιβάλ και την επετειακή του έκδοση τον Ιούλιο του 2023, το 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών, Akropoditi DanceFest, επανέρχεται στις 11 Ιουλίου με νέες ιδέες, με ανανεωμένη μορφή, εγκαινιάζοντας ταυτόχρονα μια σειρά θεματικών προτάσεων που θα εμπλουτίζουν την ταυτότητα του Φεστιβάλ.

Για αυτές τις θεματικές ενότητες, τα εργαστήρια, αλλά και τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη Σύρο με τίτλο "Expanding identities", αναφέρθηκαν χθες οι υπεύθυνες για την Καλλιτεχνική Διεύθυνση και Διαχείριση του Φεστιβάλ, Αριάδνη Ψυχογιοπούλου και η Αγγελική Σιγούρου.

Όπως τόνισε η κα. Ψυχογιοπούλου, έχουν προγραμματιστεί να διεξαχθούν 15 εργαστήρια, εκ των οποίων τα τρία θα είναι δωρεάν για τους συμμετέχοντες.

Συγκεκριμένα, με προσκεκλημένους από την Τζαμάικα, τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία, την Ιαπωνία, την Αμερική, το Ιράκ, τη Σουηδία, την Παλαιστίνη, τη Γαλλία, την Τσεχία, το Βέλγιο και την Ελλάδα, θα διεξαχθούν τέσσερα εργαστήρια χορού και αυτοσχεδιασμού, ένα εργαστήριο θεάτρου, καθώς και από ένα εργαστήριο μέσα στο νερό, τεχνικής Cunningham, Boogie Woogie, Hip hop και ξυλοπόδαρων.

Όσον αφορά στα δωρεάν εργαστήρια, τόνισε ότι αυτά έχουν θα έχουν ως θέμα το δημιουργικό χορό για άτομα με και χωρίς αναπηρία, κίνησης για άτομα ηλικίας από 50 ετών, θεατρικού παιχνιδιού για παιδιά από 8 έως 12 ετών και ένα εργαστήριο master classes για σύγχρονο χορό και αυτοσχεδιασμό.

Με συμμετοχή και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

To Μπαλέτο της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ταξιδεύει στο 11ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορού και Παραστατικών Τεχνών στη Σύρο για να παρουσιάσει ένα δίπτυχο σύγχρονου χορού με τίτλο Return of the summer, σε χορογραφίες του Γιάννη Μανταφούνη και του Κωνσταντίνου Ρήγου.

Για τη συγκεκριμένη συμμετοχή, μίλησε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μέσω διαδικτυακής σύνδεσης ο διευθυντής του μπαλέτου της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Κωνσταντίνος Ρήγος.

Ο κ. Ρήγος αναφερόμενος στην εκδήλωση η οποία θα λάβει χώρα στον χώρο του ταρσανά, σημείωσε μεταξύ άλλων ότι "το έργο "Point of No Return" του Γιάννη Μανταφούνη πάνω σε μουσική Γιώργου Κουμεντάκη, θα συνομιλεί μέσα στον καταπληκτικό αυθεντικό χώρο του ταρσανά, με το δικό μου έργο "Les Nuits d’été", σε μουσική του Εκτόρ Μπερλιόζ, συνθέτοντας ένα εντυπωσιακό πρόγραμμα σύγχρονου χορού που ξεχειλίζει από δυναμισμό και ενέργεια. Είμαι πολύ χαρούμενος που θα συμμετάσχουμε στο Φεστιβάλ, το οποίο πραγματοποιείται στη Σύρο, την οποία αγαπώ και τη θεωρώ δεύτερη πατρίδα μου".

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Από την πλευρά της η Αγγελική Σιγούρου, αναφέρθηκε στις εκδηλώσεις που θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια του 11ημερου Φεστιβάλ, με πρώτο "σταθμό" την Πέμπτη 11 Ιουλίου στην παραλία της Ερμούπολης, με την παρέλαση ξυλοπόδαρων με περφόρμερς από την Τσεχία, οι οποίοι μέσω χορού και ζογκλερικών, θα έρθουν σε αλληλεπίδραση με το κοινό.

Την ίδια ημέρα στο θέατρο "Ευανθία Καίρη" στα Λαζαρέτα, θα λάβει χώρα η μουσική εκδήλωση "Scarlet nights live". Οι "Scarlet nights" είναι ένα jazz τρίο, που αποτελείται από τους Δώρα Τσίγκα (φωνή), Οδυσσέα Κωνσταντόπουλο (πιάνο) και Σωτήρη Πέπελα (τρομπέτα).

Παρασκευή 12 Ιουλίου

Θέατρο Απόλλων στις 9 και μισή το βράδυ, “Windows of displacement” - Toussaint To Move, Akeim Toussaint Buck, Τζαμάικα – Μ. Βρετανία

Σάββατο 13 Ιουλίου

Θέατρο Απόλλων στις 9 και μισή το βράδυ, “INLET” - Hani Dance Company, Saeid Hani Möller, Συρία - Γερμανία

Κυριακή 14 Ιουλίου

Στο Βυρσοδεψείο Κορνηλάκη - Δενδρινού, στις 8 το βράδυ, “Cassandra's Field of Flower” - Tomo Sone Dance Projects, Tomo Sone, Ιαπωνία

Δευτέρα 15 Ιουλίου

Στο χώρο του Κέντρου Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί στις 9 και μισή το βράδυ,

“Freeedom, at Last” - Iraqi Bodies, Ιράκ – Σουηδία

Τρίτη 16 Ιουλίου

Στο θεατράκι "Ευανθία Καϊρή" στις 8 το βράδυ, “Crossing” - Studio 8 Jordan, ABD AL HADI ABUNAHLEH, Παλαιστίνη - Ιορδανία.

Την ίδια ημέρα και στον ίδιο χώρο, στις 9 και μισή το βράδυ, θα ακολουθήσει προβολή αφιερωμένη στην Παλαιστίνη με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Τετάρτη 17 Ιουλίου

Ανοιχτή παρουσίαση του εργαστηρίου δημιουργικού χορού για άτομα με και χωρίς κινητικές αναπηρίες «Η σημασία της προσωπικής εξέλιξης και της συνύπαρξης μέσα σε μία ποικιλόμορφη ομάδα» με την Άννα Βεκιάρη.

Στο 4ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, στις 7 και μισή το απόγευμα, με δωρεάν είσοδο.

Θα ακολουθήσει στις 9 και μισή το βράδυ, εκδήλωση με ανοιχτό αυτοσχεδιασμό σε κίνηση και ήχο.

Πέμπτη 18 Ιουλίου

Στο θεατράκι "Ευανθία Καϊρη" στα Λαζαρέττα στις 9 και μισή το βράδυ, “The fall in between” - με τον Αλέξανδρο Αναστασιάδη, Ελλάδα

Παρασκευή 19 Ιουλίου

Στο Κέντρο Χορού και Παρασταστικών Τεχνών Ακροποδητί, στις 7 το απόγευμα, “Το ταξίδι των χαμένων πραγμάτων” – The Sisters Project, Ελλάδα

Σάββατο 20 Ιουλίου

Διάλεξη για την εισαγωγή στην συμπερίληψη και προσβασιμότητα στον πολιτισμό με έμφαση στην τέχνη του χορού, από τον Χρίστο Παπαμιχαήλ και Ανδρέα Πλεμμένο (liminal), από τις 6 το απόγευμα έως και τις 9 το βράδυ στο χώρο του Βυρσοδεψείου Κορνηλάκη - Δενδρινού, με δωρεάν είσοδο για το κοινό.

Την ίδια ημέρα στις 10 το βράδυ στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί θα παρουσιαστεί η δράση “Θα έχει τα μάτια σου” από τον Ηλία Κουνέλα

Κυριακή 21 Ιουλίου

Διάλεξη με θέμα το κοινωνικό θέατρο από τον Ηλία Κουνέλα από τις 7 το απόγευμα έως και τις 8 και μισή το βράδυ, στο Κέντρο Χορού και Παραστατικών Τεχνών Ακροποδητί με δωρεάν είσοδο.

Στις 10 το βράδυ, της ίδιας ημέρας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση (πάρτι) για την ολοκλήρωση του Φεστιβάλ, με μουσική Rock and roll.