Το 7ο Santorini Film Festival επιστρέφει τον Ιούλιο στη Σαντορίνη

Ο κινηματογράφος ως μέσο ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης

Το τριήμερο Φεστιβάλ έχει ως στόχο να αναδείξει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο, ως ένα σημείο ανάδειξης των αντιθέσεων

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης 2024 (SFF) επιστρέφει για 7η χρονιά, από τις 18 έως τις 20 Ιουλίου, για το ετήσιο κινηματογραφικό ραντεβού του. Μέσα από προβολές και εκπαιδευτικά εργαστήρια, η τριήμερη συνάντηση έχει στόχο να αναδείξει τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και να γίνει για ακόμα μια χρονιά σημείο συνάντησης.

Το φετινό Φεστιβάλ φέρνει στο επίκεντρο τον κινηματογράφο ως μέσο ψυχαγωγίας, διασκέδασης και εκπαίδευσης, αναδεικνύοντας τη δύναμη των ανεξάρτητων ταινιών.

Στο επίκεντρο η πολυδιάστατη φύση

Με θέμα τα "Δυαδικά Όλα", το φετινό Φεστιβάλ επικεντρώνεται στην πολυδιάστατη φύση της ύπαρξης, αλλά και τον ρόλο του κινηματογράφου ως μέσο ανάδειξης των αντιθέσεων που βρίσκονται παντού γύρω μας, παρουσιάζοντας τέσσερα προγράμματα με διαφορετικές θεματικές που ξετυλίγουν τις δύο όψεις που συναντάμε στις ανθρώπινες σχέσεις, στη συμβίωσή μας σε κοινότητες, όπως και αυτές που βλέπουμε σε τόπους, κουλτούρες αλλά και κοσμικά γεγονότα.

Τόπος διεξαγωγής του SFF, από την πρώτη χρονιά της ίδρυσής του, το 2018, είναι ο θερινός κινηματογράφος "Σινέ Καμάρι", που θα φιλοξενήσει στις 19 και 20 Ιουλίου τις φετινές προβολές. Στο πλούσιο πρόγραμμα περιλαμβάνονται ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους διαφόρων ειδών από ανερχόμενους κινηματογραφιστές και κινηματογραφίστριες από όλο τον κόσμο.

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαντορίνης φέρνει μια μοναδική κινηματογραφική εμπειρία στην καρδιά του Αιγαίου. Με ένα πλούσιο πρόγραμμα προβολών και εκπαιδευτικών εργαστηρίων, η ετήσια καλοκαιρινή εκδήλωση λειτουργεί ως διαδραστική πλατφόρμα για ντόπιους, ταξιδιώτες, ειδικούς του κινηματογράφου και σινεφίλ, στοχεύοντας να γιορτάσει την κινηματογραφική κληρονομιά του νησιού και να αναδείξει τις φυσικές του ομορφιές.

Γεμίζοντας κάθε χρόνο το "Σινέ Καμάρι" με ένα ευρύ κοινό, το SFF έχει ήδη καθιερωθεί ως μια καλοκαιρινή εκδήλωση όπου οι λάτρεις του κινηματογράφου, οι κινηματογραφιστές και οι επαγγελματίες του κλάδου συναντιούνται σε μια ετήσια ημερομηνία γεμάτη με διαμάντια του κινηματογράφου. Οι κατηγορίες προβολών περιλαμβάνουν ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, αλλά και ντοκιμαντέρ που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδών.

Βασική φιλοσοφία του είναι να προωθήσει επερχόμενα ταλέντα από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο και να αναδείξει τη δύναμη του ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Επιπλέον, σε συνεργασία με την τοπική κοινωνία, οι συντελεστές του προσπαθούν να αναδείξουν την πολιτιστική κληρονομιά και τις φυσικές ομορφιές του νησιού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σαντορίνης διοργανώνεται από το HFP, έναν διεθνή οργανισμό που πραγματοποιεί 24 αντίστοιχα Φεστιβάλ σε όλο τον κόσμο, προβάλλοντας και προασπίζοντας ιδέες για τη διαφορετικότητα.

Μέσω μιας παγκόσμιας σειράς 24 Φεστιβάλ Κινηματογράφου σε 13 χώρες, το HFP ανοίγει τον δρόμο σε φωνές με μια συναρπαστική ιστορία για κοινή χρήση.

"Η κύρια αποστολή μας είναι να τιμήσουμε τον ανεξάρτητο κινηματογράφο και να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο καλλιτεχνών που θέλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να διαδώσουν το έργο τους σε όλα τα έθνη", αναφέρει χαρακτηριστικά η διοργανώτρια ομάδα.

Εκπαιδευτικό εργαστήρι

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης και το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» ενώνουν τις δυνάμεις τους και συνδιοργανώνουν στο πλαίσιο του 7ου SFF, ένα εκπαιδευτικό εργαστήριο για παιδιά, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του ιστορικού εργοστασίου στις 18 και 19 Ιουλίου.

Τη φετινή χρονιά με αφορμή τη συμπλήρωση των 10 ετών λειτουργία του σύγχρονου Μουσείου, θα πραγματοποιηθούν πλούσιες εκδηλώσεις και εκθέσεις.

Με τίτλο «Τα παιχνίδια που δημιούργησαν τον Κινηματογράφο», το εργαστήριο οπτικών παιχνιδιών προσκαλεί τους μικρούς σινεφίλ να ανακαλύψουν τη βασική διαδικασία δημιουργίας κίνησης των καρέ, ζωγραφίζοντάς τα. Στο ατμοσφαιρικό Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός», οι συμμετέχοντες και οι συμμετέχουσες θα γνωρίσουν συσκευές κινούμενης εικόνας που προϋπήρχαν του κινηματογράφου και θα μάθουν πως ζωντανεύει μια εικόνα μέσα από το σχεδιασμό και την κατασκευή δικών τους οπτικών παιχνιδιών. Το εργαστήριο απευθύνεται σε παιδιά 8-10 ετών και θα διαρκέσει συνολικά έξι ώρες. Η συμμετοχή είναι δωρεάν.

Επιπλέον, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σαντορίνης σε συνδιοργάνωση με το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας, Δ. Νομικός θα πραγματοποιήσει διήμερο εκπαιδευτικό εργαστήριο, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στο παλιό εργοστάσιο στην παραλία της Βλυχάδας. Το εργαστήριο «Optical Toys», το οποίο διευθύνει η stop-motion animation και οπτικοακουστική παιδαγωγός, Ιωάννα Γιακουμάτου, έχει ως στόχο να μυήσει τα παιδιά στην ιστορία του κινηματογράφου. Σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας τα δικά τους παιχνίδια, οι συμμετέχοντες θα ανακαλύψουν τι υπήρχε πριν από τον κινηματογράφο και θα πειραματιστούν με την τεχνική stop-motion για να μάθουν την ιστορία των κινούμενων εικόνων.

Να σημειωθεί, ότι το Βιομηχανικό Μουσείο Τομάτας «Δ. Νομικός» από το 1945 έως το 1981 λειτουργούσε ως εργοστάσιο επεξεργασίας της μικρόκαρπης Σαντορινιάς τομάτας. Το 2014 μετατράπηκε σε σύγχρονο μουσείο τοπικής ιστορίας καθώς και σε πολιτιστικό κέντρο αναδεικνύοντας την ιστορία του τόπου, των κατοίκων και των παραδόσεών τους, μέσα από μια λεπτομερή εκθεσιακή αφήγηση.