Η Φολέγανδρος υποδέχεται το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους "Psarokokalo"

Προβολή 102 ταινιών από 42 χώρες

Σουλτάνα Κουμούτση: "Οι ταινίες είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εισαγωγή, συζήτηση και ανάληψη δράσης σε θέματα που σχετίζονται με τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης"

Στην Φολέγανδρο επιστρέφει για 16η χρονιά το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους "Psarokokalo".

Πρόκειται για μία κινηματογραφική συνάντηση με την προβολή 102 ταινιών από 42 χώρες, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως και τις 14 Ιουλίου.

Για μία ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στοχεύει να αναδείξει νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο που θέλουν να πουν ιστορίες με νέους, διαφορετικούς τρόπους και να προωθήσουν την ποικιλομορφία και τον πλούτο της μικρού μήκους ταινίας, τονίζει στην "Κοινή Γνώμη" η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ, Σουλτάνα Κουμούτση.

Η ανάδειξη και προώθηση της τέχνης του κινηματογράφου

"Το "Psarokokalo" Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους που διεξάγεται στην Ελλάδα από το 2007, είναι μια ανεξάρτητη πρωτοβουλία που στοχεύει να αναδείξει νέα ταλέντα από όλο τον κόσμο που θέλουν να πουν ιστορίες με νέους, διαφορετικούς τρόπους και να προωθήσουν την ποικιλομορφία και τον πλούτο της μικρού μήκους ταινίας", δηλώνει στην εφημερίδα η Σουλτάνα Κουμούτση, τονίζοντας παράλληλα ότι η συγκεκριμένη "γιορτή" του κινηματογράφου, από την ίδρυσή του έως και σήμερα έχει φιλοξενήσει τις πιο καινοτόμες του μορφές.

"Από την ίδρυσή του, το "Psarokokalo" φιλοξενεί τις πιο τολμηρές και καινοτόμες μορφές κινηματογράφου – προβάλλοντάς τις χωρίς λογοκρισία, καθώς πιστεύει ότι οι ταινίες είναι ένα μεγάλο κίνητρο για εισαγωγή, συζήτηση και ανάληψη δράσης σε θέματα που σχετίζονται με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης", επισημαίνει χαρακτηριστικά.

Όπως αναφέρει η καλλιτεχνική του διευθύντρια, "το διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους είναι η δημιουργική αφορμή να εξερευνήσουν τις ιστορίες και τους τόπους της πανέμορφης Ελλάδας, νέα ταλέντα και επαγγελματίες της οπτικοακουστικής παράγωγης, καθώς και να αναπτυχθούν σχέσεις συνεργασίας και συμπαραγωγής. Ο κινηματογράφος γενικά μας βοηθά να κατανοήσουμε τους ανθρώπους γύρω μας. Είναι μια κοινή γλώσσα που ξυπνά τα συναισθήματά μας και μας προκαλεί να αναρωτηθούμε για την ταυτότητά μας. Από αυτή την άποψη, οι ταινίες είναι ένα εξαιρετικό εκπαιδευτικό εργαλείο".

Η κα. Κουμούτση κάνει γνωστό ότι η συγκεκριμένη διοργάνωση που βρίσκεται υπό την ευθύνη της μη αστικής κερδοσκοπικής εταιρίας "Κύκλος", αποσκοπεί από τον Δεκέμβριο του 2006 έως και σήμερα, στην προβολή του έργου των νέων κινηματογραφιστών από όλο τον κόσμο, αλλά και στην ανάδειξη και προώθηση της μικρού μήκους ταινίας. "Στα 16 χρόνια παρουσίας του, το Φεστιβάλ "Psarokokalo" είναι ένας τόπος ικανός να φιλοξενήσει και να δημιουργήσει άλλα οράματα, ένα μέρος που ποτέ δεν πήρε την οκνηρή διαδρομή προς το εύκολο και που αντίθετα πάντα βάζει στον

πυρήνα του την ελεύθερη έκφραση", υποστηρίζει

Τέλος, υπογραμμίζει ότι πρόγραμμα του Φεστιβάλ περιλαμβάνει προβολές βραβευμένων ταινιών από όλο τον κόσμο, διαγωνιστικό τμήμα, αφιερώματα, ειδικές προβολές, οπτικοακουστικά δρώμενα, διαλέξεις, συζητήσεις, εκθέσεις, κ.α.

"Το Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, είναι μία "πηγή" συναισθημάτων που μας θυμίζει την ανθρωπιά μας και τις κοινές μας αξίες. Οι επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος αντιμετωπίζονται ως κλειδιά που «ανοίγουν» τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων. Αποτελούν ιδανικά εργαλεία για την αποδόμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, για την προώθηση

του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για την αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας", καταλήγει η κα. Κουμούτση.

Η φιλοσοφία του "Psarokokalo"

Το εξαιρετικό Psarokokalo διεθνές Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους επιστρέφει για 16η χρονιά από 8 έως 14 Ιουλίου στην Φολέγανδρο, με μερικές από τις σπουδαιότερες ταινίες τους είδους από την παγκόσμια παραγωγή.

"Οι επιλεγμένες ταινίες του προγράμματος αντιμετωπίζονται ως "κλειδιά" που ανοίγουν τον διάλογο μεταξύ των κοινοτήτων. Αποτελούν ιδανικά εργαλεία για την αποδόμηση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων, για την προώθηση του διαπολιτισμικού διαλόγου, καθώς και για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κοινωνία μας", αναφέρεται χαρακτηριστικά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ.

Στις 7ημερες εκδηλώσεις θα προβληθούν συνολικά 102 ταινίες μικρού μήκους, µυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ και animation, από 42 χώρες.

Οι περισσότερες δε από αυτές που προβάλλονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έχουν συμμετάσχει και διακριθεί σε μεγάλα διεθνή Φεστιβάλ, όπως είναι των Καννών, του Λοκάρνο και του Σάντανς.

Εκτός από το κινηματογραφικό κομμάτι, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι απόψεις καταξιωμένων διεθνώς αρχιτεκτόνων και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, ενδεικτικό είναι το το ντοκιμαντέρ "Trudo Vertical Forest" που αφηγείται τη διαδικασία σχεδιασμού που υλοποίησε ο Stefano Boeri Architetti, καθώς και ο Formafantasma Tacchini Flock,τελευταίο έργο παραγωγής C41 για τον Tacchini, σε σκηνοθεσία Filippo Raineri. Το έργο αντιπροσωπεύει μια συνεργασία μεταξύ της διάσημης ιταλικής μάρκας και του Formafantasma, ενός σχεδιαστικού στούντιο που ασχολείται με την έρευνα για την κατανόηση των οικολογικών, ιστορικών, πολιτικών και κοινωνικών επιρροών που διαμορφώνουν την τρέχουσα κατάσταση του σχεδιασμού

Στο καθιερωμένο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα του, το "Psarokokalo" θα στρέψει την προσοχή του σε νέους δημιουργούς, αλλά και σε γνωστούς στο ελληνικό κοινό όπως η Zineb Triki, η Emma D'Arcy από το House of the Dragon, ο Sharif Andoura, ο Olivier Broche, η Shuli HUANG, ο Leo Suter, ο Vincent Macaigne, η Alma Jodorowsky, ο Salomon Ligthelm, η Melvin Mak, ο Iggy London, ο Berenice Bejo, ο Éric K. Boulianne, ο Xosé A. Touriñán, ο Yorgos Lamprinos (editor), ο Phénix Brossard, ο Denis Lavant και ο Charlie Rowe.

Τέλος, 20 προσωπικότητες ενεργών επαγγελματιών της κινηματογραφικής βιομηχανίας, των εικαστικών και της συγγραφής από 14 χώρες, θα απονείμουν τα βραβεία του φεστιβάλ. Ανάμεσα τους και εικαστικός καλλιτέχνης Bosco Sodi.

 

Ετικέτες: