To Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός παρουσιάζει στη Σύρο την έκθεση του εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη

Urban Life

Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Ιουνίου στην Αίθουσα Τέχνης Γ&Ε Βάτη στην Ερμούπολη

Μία από τις σημαντικότερες εικαστικές εκθέσεις του φετινού πολιτιστικού καλοκαιριού, υποδέχεται την Παρασκευή 21 Ιουνίου, η Σύρος.

Πρόκειται για την έκθεση "Urban Life", του ταλαντούχου σύγχρονου εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη, η οποία παρουσιάζεται από το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων που αποσκοπούν στον διάλογο μεταξύ παλαιότερων και νέων δημιουργών.

Ανθρώπινες μορφές, έντονα χρώματα και στιγμιότυπα της καθημερινότητας

Τα εγκαίνια μίας από τις σημαντικότερες εικαστικές εκθέσεις που φιλοξενεί το φετινό πρόγραμμα του "Σύρος-Πολιτισμός", θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 22 Ιουνίου στις 5 και μισή το απόγευμα, στην αίθουσα τέχνης Γ&Ε Βάτη στην Ερμούπολη.

Πρόκειται για την ατομική έκθεση του Κωστή Δαμουλάκη με τίτλο "Urban Life", η οποία διοργανώνεται σε συνεργασία του καλλιτέχνη με τους ανεξάρτητους εικαστικούς συμβούλους Μαρία Μιγάδη, Αναστασία Ορφανίδου και Γιώργο Αλτουβά, καθώς και τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, με τη χορηγία του Ιδρύματος Κομνηνός.

Να σημειωθεί ότι το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, στο πλαίσιο των πολιτιστικών του δράσεων που αποσκοπούν στον διάλογο μεταξύ παλαιότερων και νέων δημιουργών, στηρίζει φέτος στη Σύρο δύο παράλληλες εικαστικές εκθέσεις, οι οποίες αναδεικνύουν το έργο του μεγάλου Έλληνα ζωγράφου Γιώργου Σικελιώτη (1917-1984), αλλά και του ταλαντούχου σύγχρονου εικαστικού Κωστή Δαμουλάκη.

Η έκθεση που προσδοκά να φέρει το κοινό σε επαφή με μία ολοκληρωμένη παρουσίαση της έως τώρα πορείας του καλλιτέχνη Κωστή Δαμουλάκη, από τα χρόνια της μαθητείας του στη Σχολή Καλών Τεχνών της Θεσσαλονίκης έως σήμερα, αποτυπώνει την καθημερινότητα στο αστικό περιβάλλον ή στο περιθώριό του, δίνοντας έμφαση στο δίπολο πολυπληθής δημόσιος χώρος και αποξένωση του ατόμου. Ανθρώπινες μορφές, συχνά και σκόπιμα παραμορφωμένες, έντονα χρώματα και προσεκτική δόμηση του αστικού τοπίου, συνθέτουν στιγμιότυπα της καθημερινότητας του καλλιτέχνη, ο οποίος σχολιάζει την επίδραση του σύγχρονου τρόπου ζωής στην ψυχολογία των ανθρώπων.

Όπως αναφέρει στο κείμενό της η ιστορικός τέχνης Μαρία Μιγάδη, "ο Κωστής Δαμουλάκης, με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά, σύγχρονα έργα, πλούσια σε σύμβολα, τα οποία ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια

ποιητική του κοινού και του ασήμαντου", υπογραμμίζοντας ότι ο καλλιτέχνης αντικατοπτρίζει στα έργα του με φυσικό τρόπο τον παλμό της αστικής ζωής, σε μία εσωτερική εξερεύνηση της ανθρώπινης ψυχής μέσα στον τόπο και το τοπίο.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό για έναν ολόκληρο μήνα και συγκεκριμένα από την Παρασκευή 21 Ιουνίου έως και την Κυριακή 21 Ιουλίου, με ώρες λειτουργίας από τις 11 το πρωί έως τη 1 το μεσημέρι και από τις 5 και μισή το απόγευμα έως τις 10 το βράδυ.

"Επίκεντρο της δουλειάς του ο άνθρωπος"

Για τον Κωστή Δαμουλάκη αναφέρεται και ο Αντώνης Κομνηνός, το Ίδρυμα του οποίου παρουσιάζει στη Σύρο την εικαστική έκθεση του καλλιτέχνη.

"Η λεπτομερής προσωπική γραφή του αδιαμφισβήτητα ταλαντούχου Κωστή Δαμουλάκη, φέρει ενώπιον του θεατή τα πολλά επίπεδα της σύγχρονης ζωής, περνώντας από απλά και καθημερινά στιγμιότυπα σε βαθύτερα μηνύματα και στα άδυτα της ψυχής του ανθρώπου", σημειώνει ο κ. Κομνηνός, ο οποίος στη συνέχεια επικεντρώνεται στην τέχνη του Κωστή Δαμουλάκη, η οποία, όπως υποστηρίζει, έχει τη δύναμη να επικοινωνεί ένα εύρος ζητημάτων που ποικίλουν από τα ευρύτερα κοινωνικά έως εκείνα τα περισσότερο εσωτερικά.

"Ιδιότητα βέβαια που αποδεικνύεται πάντοτε αλληλένδετη της ικανότητας και της δημιουργικότητας του καλλιτέχνη. Μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι ο Δαμουλάκης επιτυγχάνει την αβίαστη επικοινωνία με τον θεατή, ενυφαίνοντας βαθύτερους προβληματισμούς στο πολύχρωμο και πλούσιο εικαστικό λεξιλόγιό του. Στο πνεύμα ενός ανοιχτού διαλόγου με τη νεότερη ελληνική τέχνη, η έκθεση παρουσιάζεται ως ενότητα με την έκθεση του Γιώργου Σικελιώτη, την οποία το Ίδρυμα διοργανώνει στην Πινακοθήκη Κυκλάδων σε συνεργασία με την Εθνική Πινακοθήκη - Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτσου", σημειώνει ο κ. Κομνηνός, προσθέτοντας ότι ως επίκεντρο οι δύο καλλιτέχνες έχουν θέσει τον άνθρωπο. "Με διαφορετικό ρυθμό, χρώμα, τεχνοτροπία και χωρίς διάθεση σύγκρισης, βλέπουμε δημιουργούς-παρατηρητές των ανθρώπων να εκφράζουν πυκνά νοήματα, χαρακτηριστικά της εποχής του καθενός και πάντοτε βαθιά προσωπικά", τονίζει ο κ. Κομνηνός.

Λίγα λόγια για τον Κωστή Δαμουλάκη

Ο Κωστής Δαμουλάκης είναι εικαστικός. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Eίναι απόφοιτος της Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η ενασχόλησή του, τις τελευταίες δύο δεκαετίες, με το γκράφιτι και το τατουάζ επηρέασαν και καθόρισαν τις αναφορές, τη μορφή και το περιεχόμενο των έργων του.

Με βασικό μέσο τη ζωγραφική, συνθέτει χαρακτηριστικά σύγχρονα έργα με σύμβολα που ανασύρει από διαφορετικά κινήματα, πολιτισμούς και εποχές. Στο έργο του μελετά καθημερινά γεγονότα της πόλης με πρωταγωνιστή το ανθρώπινο σώμα, δημιουργώντας μια ποιητική του κοινού και του ασήμαντου.

Έργα του βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ τοιχογραφίες του συναντά κανείς σε διάφορες πόλεις στον κόσμο. Έχει παρουσιάσει το έργο του σε ατομικές εκθέσεις στο P.E.T. Projects (Αθήνα), στον χώρο Neo Cosmos/Εργαστήριο για τα Αστικά Κοινά (Αθήνα), στη γκαλερί Montana Gallery Barcelona (Ισπανία)· και στη γκαλερί Λόλα Νικολάου στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις που πραγματοποιήθηκαν σε διάφορους χώρους τέχνης και μουσεία (Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Κέντρο Πολιτισμού Ελληνικός Κόσμος, γκαλερί a.antonopoulou.art, Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών κ.ά), ενώ συμμετείχε στην έκθεση «Art-Thessaloniki International Art Fair» (2018). Έχει βραβευτεί από την ARTWORKS (2022) και είναι Fellow του Προγράμματος Υποστήριξης Καλλιτεχνών Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).