Ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου τίμησε για ακόμη μία χρονιά το έθιμο του Κλήδονα

"Άναψαν φωτιές στις γειτονιές" (ΦΩΤΟ + ΒΙΝΤΕΟ)

Με πλήθος κόσμου, να δίνει το "παρών" στην πλατεία Μικρασιατικής Μνήμης στον προσφυγικό συνοικισμό στον Ξηρόκαμπο της Σύρου, γιορτάστηκε και φέτος με λαμπρότητα ο Κλήδονας. Ένα έθιμο αιώνων, που κρατάει άσβεστο στο νησί, ο Σύλλογος Μικρασιατών Ερμούπολης Σύρου.

Το φετινό άναμμα της φωτιάς, ήταν μικρό και πραγματοποιήθηκε με μεγάλη προσοχή, λόγω και των έντονων φαινομένων πυρκαγιών ανά την Ελλάδα το τελευταίο διάστημα. Παρ' όλα αυτά μικροί και μεγάλοι το χάρηκαν και τήρησαν το έθιμο, πηδώντας τρεις φορές πάνω από τη φωτιά. Το ίδιο έκανε και ο δήμαρχος Σύρου, Αλέξης Αθανασίου, που βρέθηκε στην εκδήλωση, όπως και η πρόεδρος του Συλλόγου Μικρασιατών Σύρου, Ειρήνη Χαρδαλή.

Μετά το πέρας του διαδικαστικού μέρους της εκδήλωσης, το πλήθος απόλαυσε εδέσματα που είχαν ετοιμάσει τα μέλη του Συλλόγου, ήπιε άφθονο κρασί και χόρεψε παραδοσιακούς χορούς.

Ε. Χαρδαλή: "Συγκεντρωθήκαμε για να αναβιώσουμε το πανάρχαιο και δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού, τον Κλήδονα"

Η πρόεδρος του Συλλόγου, στην έναρξη της εκδήλωσης μίλησε στους παρευρισκόμενους, για τον Κλήδονα και για την ιστορία του εθίμου, λέγοντας, ότι, "συγκεντρωθήκαμε απόψε εδώ, στη πλατεία Μικρασιατικής Μνήμης, στο προσφυγικό συνοικισμό να αναβιώσουμε το πανάρχαιο και δημοφιλέστερο έθιμο του καλοκαιριού, τον Κλήδονα. Ο Κλήδονας παράγεται από την αρχαία λέξη η κλήδων. Στο Παυσανία κλήδων ονομαζόταν ο προγνωστικός ήχος, το μαντικό σημάδι. Ο Παυσανίας αναφέρει για το Κλήδονα. Ο βωμός του Απόλλωνα σχηματίστηκε από τη στάχτη των σφαγίων. Εδώ συνηθίζεται μαντική από κληδόνων την οποία χρησιμοποιούν οι Σμυρνιοί περισσότερο από όλους τους Έλληνες και έχουν έξω από τη πόλη το ιερό των κληδόνων. Στα χρόνια του Βυζαντίου συναντάμε το έθιμο σαν λατρεία του ήλιου. Με τη πάροδο του χρόνου ο κλήδονας έχασε το χαρακτήρα της γενικής μαντικής και περιορίστηκε στους ερωτικούς χρησμούς. Η θεά Κλήδονα σταδιακά αποσύρθηκε δίνοντας τη θέση στον Άγιο Ιωάννη το Πρόδρομο. Σύμφωνα με το έθιμο, λοιπόν τη παραμονή 23 του Ιούνη του γενέθλιου του Άι Γιάννη στις ανύπαντρες κοπέλες αποκαλύπτεται η ταυτότητα του μελλοντικού τους συζύγου, με μια μαντική διαδικασία".

Κλείνοντας και λίγο πριν το άναμμα της φωτιάς, για την τήρηση του εθίμου, τόνισε, ότι "στις γειτονίες ανάβουν φωτιές με ανταγωνιστική διάθεση και καίγοντας τα μαγιάτικα στεφάνια πηδούν πάνω από τις φωτιές τρεις φορές σταυρωτά και φωνάζουν να πηδήξω τη φωτιά μη με πιάσει η αρρώστια. Σύμφωνα με τη παράδοση το πέρασμα πάνω από τις φωτιές επιφέρει κάθαρση και μας απαλλάσσει από το κακό".

Α. Αθανασίου: "Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης στηρίζει την παράδοση και η αισιοδοξία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί και τις δύο όμορφες εκδηλώσεις παρακολούθησαν πολλά μικρά παιδιά"

Σε ανάρτηση του ο δήμαρχος Σύρου, ο οποίος είχε απευθύνει χαιρετισμό και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ανέφερε, ότι, "γιορτάζουμε τον Κλήδονα και "ανάβουμε φωτιές στις γειτονιές". Θερμές ευχαριστίες και συγχαρητήρια στους πολιτιστικούς συλλόγους Μικρασιατών στον Ξηρόκαμπο και Καμινίων Ερμούπολης για το υπέροχο θέαμα που μας χάρισαν, με μεγάλη προσοχή στις φωτιές, αφού για άλλο ένα καλοκαίρι καίγεται, δυστυχώς, η πατρίδα μας. Ο Δήμος Σύρου Ερμούπολης στηρίζει την παράδοση και η αισιοδοξία μας είναι ακόμα μεγαλύτερη γιατί και τις δύο όμορφες εκδηλώσεις παρακολούθησαν πολλά μικρά παιδιά. Χρόνια πολλά.".