Μουσική από τον Γιώργο Λαζαρίδη και τραγούδια από την Παιδική Νεανική Χορωδία και την Ορχήστρα των Κυκλάδων στο θέατρο Απόλλων

Η Σύρος γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής

Ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης τίμησε τη Δέσποινα Παρασκευαΐδου για την πολύτιμη προσφορά της στο νησί

Με την παρουσία δύο προσωπικοτήτων της μουσικής σκηνής, του διεθνούς φήμης σολίστ Γεωργίου Λαζαρίδη, καθώς και του διευθυντή της Ορχήστρας των Κυκλάδων, Νίκου Κυπουργού και υπό τους ήχους και τα τραγούδια, της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας και της Ορχήστρας των Κυκλάδων, η Σύρος γιόρτασε την Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής.

Παράλληλα, στο κατάμεστο από κόσμο χώρο του θέατρο, εγκαινιάστηκε το καινούριο πιάνο του Απόλλωνα, η απόκτηση του οποίου έγινε χάρη στην πολύτιμη συμβολή της Δέσποινας Παρασκευαΐδου, η οποία τιμήθηκε για τη διαχρονική και πολύτιμη προσφορά της στους τομείς του πολιτισμού και της παιδείας του νησιού.

"Την αισθανόμαστε πλέον ως Δέσποινα της Σύρου"

Η μουσική βραδιά που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο Απόλλων την Παρασκευή 21 Ιουνίου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Μουσικής, εμπεριείχε στοιχεία υψηλής καλλιτεχνικής έκφρασης, παρουσίες της μουσικής σκηνής, όπως και ειδική βράβευση σε πρόσωπα, όπως της Δέσποινας Παρασκευαΐδου, που έχουν συμβάλει τα μέγιστα στον πολιτισμό της Σύρου.

Την εκδήλωση άνοιξε με τον χαιρετισμό της η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού, η οποία αναφέρθηκε στην γιορτή της μουσικής, η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, συνδυάστηκε με την απόκτηση ενός καινούριου πιάνου, αλλά και με την παρουσία δύο προσωπικοτήτων της μουσικής σκηνής, του διεθνούς φήμης σολίστ Γεωργίου – Εμμανουήλ Λαζαρίδη, καθώς και του Διευθυντή της Ορχήστρας των Κυκλάδων, Νίκου Κυπουργού.

Ειδική όμως μνεία, προς το πρόσωπο της κας. Παρασκευαΐδου για την απρόσκοπτη και διαχρονική της συμβολή στο πολιτιστικό γίγνεσθαι της Σύρου, με την απόδοση βραβείου, παρουσία και του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, έκανε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

"Ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης τιμά την Δέσποινα Παρασκευαΐδου για την διαρκή αγάπη και φροντίδα της με γνώμονα πάντα τα παιδιά, την παιδεία και τον πολιτισμό στον τόπο μας. Δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στην στήριξη της κας. Παρασκευαϊδου στην Ορχήστρα των Κυκλάδων και της, κατόπιν δική της πρότασης, δημιουργίας της Παιδικής-Νεανικής Χορωδίας μας. Η κα. Δεσποινά Παρασκευαΐδου έχει σταθεί στυλοβάτης του πολιτισμού της Σύρου, αφού επί χρόνια συμβάλλει όχι μόνο στην προβολή του, αλλά και στην απρόσκοπτη λειτουργία των προϋποθέσεων που τον στηρίζουν με τρόπο ώστε να την αισθανόμαστε πλέον ως Δέσποινα της Σύρου", σημείωσε χαρακτηριστικά η κα. Μενδρινού, η οποία στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσωπικές παρεμβάσεις της κα. Παρασκευαΐδου, σε διάφορους τομείς, όπως και αυτούς που έχουν άμεση σχέση και με τον τομέα της παιδείας.

"Πως μπορούμε να μην εκτιμήσουμε τις παρεμβάσεις της για τη διάσωση, προ ετών, της Φιλαρμονικής με την εξασφάλιση διευθυντή αρχιμουσικού και μαζί την αγορά πιάνου και λοιπών μουσικών οργάνων για τις ανάγκες λειτουργίας της. Όπως επίσης, τη γενναία θέσπιση βραβείων αριστείας και υποτροφιών προς τους φοιτητές του εδώ τμήματος του Πανεπιστημίου Αιγαίου, καθώς και την οικονομική ενίσχυση του θεσμού των Πειραματικών Σχολείων μας και του Συλλόγου Μικρασιατών Ερμούπολης" κατέληξε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, η οποία δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πολύτιμη παρουσία της Ορχήστρας των Κυκλάδων, αλλά και της Παιδικής - Νεανικής Χορωδίας.

Εκτός όμως από τη κα. Μενδρινού, ευχαριστίες προς την κα. Παρασκευαΐδου για τη συνεχή οικονομική και ηθική υποστήριξής της από το 2010 έως και σήμερα, απεύθυναν τόσο ο Νίκος Απέργης, όσο και ο Νίκος Ρούσσος, εκ μέρους της Ορχήστρας των Κυκλάδων και της Παιδικής Νεανικής Χορωδίας, αντίστοιχα.

"Ευχαριστούμε μέσα από τα βάθη της καρδιάς μας τη Δέσποινα Παρασκευαΐδου για τη στήριξη της Ορχήστρας από το ξεκίνημά της, το 2010 έως και σήμερα. Το να υπάρχει μία Ορχήστρα και μία Χορωδία τέτοιου μεγέθους σε ένα νησί, όπως η Σύρος, δεν είναι κάτι εύκολο. Ασφαλώς προϋπόθεση είναι η μουσική, οι τραγουδιστές όπως και η τύχη να συμπορευόμαστε με έναν σπουδαίο μαέστρο και δημιουργό, όπως ο Νίκος Κυπουργός. Χρειάζεται όμως και μία συνεχής υποστήριξη, οικονομική και ηθική και αυτό μπορεί να γίνει μόνο από ανθρώπους με υψηλή αισθητική και όραμα, όπως είναι η Δέσποινα Παρασκευαΐδου", σημείωσε μεταξύ άλλων στην τοποθέτησή του ο κ. Απέργης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρούσσος, εκπροσωπώντας την Παιδική-Νεανική Ορχήστρα και απευθυνόμενος προς το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς, την κα. Παρασκευαΐδου, σημείωσε ότι "όταν πριν 10 χρόνια οραματιστήκατε αυτή την παιδική χορωδία, κανείς δεν μπορούσε να ξέρει την πορεία που θα είχε. Είναι μία καταπληκτική πορεία με 75 συναυλίες, δύο εκ των οποίων στο εξωτερικό και με πέντε δισκογραφικές παραγωγές. Για όλα αυτά σας είμαστε πραγματικά ευγνώμονες, γιατί όλα αυτά τα χρόνια είστε δίπλα μας, δίνοντάς μας την απέραντη αγάπη σας".

Να σημειωθεί ότι η λαμπερή μουσική βραδιά έκλεισε με τον πιανίστα Γιώργο Λαζαρίδη, ο οποίος με "πρωταγωνιστή" το νέο πιάνο του θεάτρου Απόλλων, απέδωσε το διάσημο κύκλο των έργων του Ρώσου συνθέτη, Modest Mussorgsky.

"Όλα τα χάνουμε εκτός από αυτά που δίνουμε"

Για την 30χρονη παρουσία της στη Σύρο, αλλά ιδιαιτέρως για τα 10 τελευταία χρόνια, τα οποία έχουν σημαδευτεί από συγκινήσεις και χαρές, μίλησε στον σύντομο χαιρετισμό της, η Δέσποινα Παρασκευαΐδου, η οποία και έδωσε ένα σαφές μήνυμα για την αναγκαιότητα της προσφοράς για το κοινό καλό.

"Φέτος συμπληρώνω 30 χρόνια αφότου πρωτοπάτησα στη Σύρα. Έναν τόπο γεμάτο ιστορία, αισθητική και κάλος. Με τα 10 τελευταία χρόνια δε, γεμάτα συγκινήσεις και χαρές που οφείλονται κυρίως στην υπέροχη Ορχήστρα των Κυκλάδων, μα πιότερο στη λαμπρή Παιδική και Νεανική Χορωδία μας που είναι υπό την ακριβή σκέπη του Νίκου Κυπουργού και του Νίκου Ρούσσου. Έχοντας κατά νου τη φράση ότι "όλα τα χάνουμε εκτός από αυτά που δίνουμε", ευελπιστώ με το νέο πιάνο στο θέατρό μας να γίνει πράξη ο στοίχος του τραγουδιού "σε μαγικές βραδιές θέλω να βρεθούμε". Τα καλύτερα λοιπόν έπονται", σημείωσε η κα. Παρασκευαΐδου, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες της για τη διεξαγωγή της μουσικής βραδιάς.