Με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο
- Τετάρτη, 26 Ιουνίου, 2024 - 06:15
Με τη συμμετοχή ειδικών από όλο τον κόσμο, πραγματοποιούνται στην Πάρο οι εργασίες του 10ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου που διοργανώνεται από το The Heritage Management Organization.
Πρόκειται για 11ημέρες εργασίες με επίκεντρο τον πολιτισμό, αλλά κυρίως με την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στη διαφύλαξη και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Για τις εργασίες του Θερινού Σχολείου, αλλά και τους στόχους αυτούς, μιλά στην "Κοινή Γνώμη", ο υπεύθυνος του προγράμματος, Άρης Αναγνωστόπουλος.
Ενεργοποίηση της τοπικής κοινωνίας
Σε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την εμπλοκή των μελών των τοπικών κοινοτήτων στην διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και γιατί είναι σημαντική η ενεργοποίηση των τοπικών κοινωνιών στην προσέγγιση του παρελθόντος, θα προσπαθήσουν να δώσουν απαντήσεις τα μέλη και οι συμμετέχοντες του 10ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου που πραγματοποιείται από τις 17 Ιουνίου στην Πάρο.
Για δυο εβδομάδες, 11 ειδικοί του πολιτισμού από την Αγγλία, το Αζερμπαϊτζάν, την Αμερική, τη Γαλλία, την Ελβετία, την Ελλάδα, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Τουρκία συναντιούνται στο κτήριο Δημητρακόπουλου στην Παροικιά, συμμετέχοντας σε επιτόπια εθνογραφική έρευνα, με σκοπό να αναδείξουν πτυχές της προφορικής ιστορίας του τόπου και των ανθρώπων του, να γνωρίσουν την ιστορία του νησιού, αλλά και να συνεργαστούν με τοπικές ομάδες και πρωτοβουλίες που διοργανώνουν εγχειρήματα ανάδειξης της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Στόχος των συγκεκριμένων εργασιών είναι να κάνουν γνωστές τις καλές πρακτικές ανάδειξης και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς από τις κοινότητες της Πάρου με ένα διεθνές κοινό ειδικών, να ενισχύσουν τις τοπικές πολιτιστικές πρωτοβουλίες μέσα από συνεργασίες και ανταλλαγή δεξιοτήτων, αλλά και να μελετήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης του πολιτιστικού δυναμικού του νησιού.
Πρόκειται για μια διοργάνωση του "The Heritage Management Organization", σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Πάρου και την ομάδα προφορικής ιστορίας Αί Μνήμαι, με την υποστήριξη του Δήμου Πάρου, υπό τη διεύθυνση των Άρη Αναγνωστόπουλου, Δρ. Ανθρωπολόγου – Ιστορικού και της Λένας Στεφάνου, Δρ. Αρχαιολόγου – Μουσειολόγου.
Να σημειωθεί ότι τα αποτελέσματα του έργου του 10ου Διεθνούς Θερινού Σχολείου, θα παρουσιαστούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Ιουνίου στην αίθουσα Δημητρακόπουλου, στην Παροικιά.
"Προσπαθούμε να διδάξουμε μέσω του παραδείγματος της Πάρου"
Για τις εργασίες του Θερινού Σχολείου, όσο και για τη συνεργασία που έχει επιτευχθεί με τους τοπικούς φορείς, αναφέρθηκε στην εφημερίδα, ο υπεύθυνος του προγράμματος, Άρης Αναγνωστόπουλος.
"Εμείς είμαστε ένας οργανισμός που κάνουμε εκπαίδευση για εδικούς της πολιτιστικής κληρονομιάς. Αυτό το πραγματοποιούμε εδώ και πολλά χρόνια και έχουμε εκπαιδεύσει χιλιάδες άτομα σε όλον τον κόσμο. Αυτή τη στιγμή μάλιστα έχουμε ξεκινήσει να λειτουργούμε και στην Αφρική. Ανάμεσα σε αυτά τα σεμινάρια και τα εργαστήρια, πραγματοποιούμε και το 11ημερο Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Πάρο. Τόσο εγώ, όσο και η συνεργάτης μου, Λένα Στεφάνου, ασχολούμαστε με το κομμάτι που έχει να κάνει με την εμπλοκή των τοπικών κοινοτήτων στον πολιτισμό. Πιστεύουμε ότι η τοπικές κοινότητες είναι πολύ σημαντικές στο να υπάρξει μία συνέχεια στο πως αναδεικνύεται και συντηρείται η πολιτιστική κληρονομιά", σημείωσε χαρακτηριστικά.
Στην ερώτηση εάν κατά τη διάρκεια του Θερινού Σχολείου υπάρχει συνεργασία με το Δήμο ή και κάποιους άλλους φορείς, ο κ. Αναγνωστόπουλος τόνισε ότι "αυτό που γίνεται στο νησί έχει σκοπό την ενεργοποίηση της τοπικής κοινότητας μέσω διάφορων συλλόγων, όπως είναι το Paros Festival, η Ομάδα Προφορικής Ιστορίας της Αλυκής, αλλά και με άλλοι πολιτιστικοί φορείς. Αυτό που κάνουμε μέσω της διδασκαλίας μας είναι να δίνουμε έμφαση στο παράδειγμα. Δηλαδή, εκτός από τη θεωρία, οι εμπλεκόμενοι να έχουν τη δυνατότητα, να δουν πράγματα με τα μάτια τους, δηλαδή να έχουν επαφή με το πρακτικό κομμάτι. Προς αυτή την κατεύθυνση, ωθούμε τους συμμετέχοντες στο Θερινό Σχολείο να πραγματοποιούν έρευνα στο νησί, κάτω από τη δική μας καθοδήγηση", υποστήριξε.
Ο κ. Αναγνωστόπουλος δήλωσε ότι το έργο που συντελείται στον τομέα του πολιτισμού της Πάρου επιβάλλεται να προωθηθεί διεθνώς, καθώς είναι παράδειγμα προς μίμηση.
"Προσπαθούμε να διδάξουμε μέσω του παραδείγματος της Πάρου, γιατί πιστεύουμε ότι το νησί διαθέτει οργανισμούς που κάνουν πολύ καλή δουλειά πάνω στο κομμάτι της ανάδειξης και διαχείρισης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Είναι σημαντικό λοιπόν για εμάς να αναδειχθεί αυτό το έργο και να χρησιμοποιηθεί και ως παράδειγμα και έξω από την Ελλάδα", τόνισε, συμπληρώνοντας ότι "πιστεύουμε ότι αυτά τα παραδείγματα και οι πρακτικές πρέπει να μεταφερθούν στο εξωτερικό. Δυστυχώς στην Ελλάδα έχουμε την τάση να αντιγράφουμε ότι γίνεται εκτός ορίων της χώρας, καθώς δεν θεωρούμε σημαντικά αυτά που πράττουμε. Ειδικά στον τομέα του πολιτισμού τόσο στην Πάρο, όσο και γενικότερα στις Κυκλάδες παράγεται ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα το οποίο και πρέπει να αναδειχθεί".
Τέλος, μιλώντας για τον HERITΛGE, ο οποίος έχει υπό την ευθύνη του το Θερινό Σχολείο, επισήμανε ότι ο οργανισμός ιδρύθηκε το 2008, με σκοπό να να δώσει τη δυνατότητα στους διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς να αναγάγουν τα πολιτιστικά αγαθά σε δυναμική πηγή μάθησης, συλλογικής ταυτότητας και οικονομικής ανάπτυξης μέσω της στοχευμένης κατάρτισης. "Σκοπός είναι να εκπαιδεύσει επαγγελματίες στη διαχείριση πολιτιστικής κληρονομιάς, επικεντρώνοντας στις καίριες δεξιότητες και καλές πρακτικές. Μέχρι σήμερα ο οργανισμός έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.600 διαχειριστές πολιτιστικής κληρονομιάς σε 110 χώρες", κατέληξε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- "Στιγμές πολιτισμού 2024" στην Πάρο
13 Ιουν. 2024 - 10:25 - 6ο διεθνές συνέδριο αρχαιολογίας Πάρου και Κυκλάδων
12 Φεβ. 2024 - 20:08 - "Μεθοδικότητα, σχεδιασμός και πολλή δουλειά"
13 Ιαν. 2025 - 6:16 - Πάρος: Ψηφιακή αποτύπωση και προβολή των αρχαίων υπόγειων λατομείων μαρμάρου στο Μαράθι
9 Ιαν. 2025 - 18:15 - Πολιτισμός, ιστορία και παράδοση
3 Ιαν. 2025 - 6:16