Το 8ο βιβλιογραφικό του έργο κυκλοφορεί από σήμερα ο Τάσος Αναστασίου

Όλη η Νάξος σε ένα βιβλίο

Το νέο βιβλίο του Τάσου Αναστασίου με τίτλο "Οδοιπορικό στη Νάξο", κυκλοφορεί από σήμερα στα βιβλιοπωλεία.

Πρόκειται για έναν πολιτιστικό, περιηγητικό οδηγό 408 σελίδων, μέσα από τον οποίο επιχειρείται μία ολιστική παρουσίαση του νησιού, με τεκμηριωμένες αναφορές στο πολιτιστικό, κοινωνικό και περιβαλλοντικό γίγνεσθαι της Νάξου.

"Η συγκεκριμένη έκδοση αποτελεί μία παρακαταθήκη διάσωσης του νησιού απέναντι στον υπερτουρισμό, ο οποίος εισβάλει απειλητικά τα τελευταία χρόνια", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο συγγραφέας του βιβλίου, Τάσος Αναστασίου.

Μία πολυδιάστατη παρουσίαση

Στα βιβλιοπωλεία βρίσκεται από σήμερα η νέα συγγραφική δουλειά του Τάσου Αναστασίου, η οποία αυτή τη φορά είναι αφιερωμένη στη Νάξο.

Μέσα από δύο αυτοτελείς τόμους των 408 σελίδων, στην ελληνική και αγγλική γλώσσα, ο συγγραφέας παρουσιάζει μια ολιστική παρουσίαση της Νάξου, τόσο ως αυθύπαρκτη νησιωτική οντότητα, όσο και ως αναπόσπαστο μέλος του κυκλαδικού συμπλέγματος και του Αιγαίου γενικότερα, με έμφαση στον κομβικό ρόλο του νησιού στο διάβα των αιώνων.

Μέσα από το "Οδοιπορικό στη Νάξο" επιχειρείται μία πολυδιάστατη παρουσίαση του νησιού, μέσα από το φυσικό του τοπίο, την ιστορική μνήμη της μυθικής του καταγωγής, αλλά και την καταγραφή με τεκμηριωμένα στοιχεία, τη ροή των πραγματικών γεγονότων που χάραξαν την πορεία του τόπου στο χώρο και στο χρόνο.

Πολύ σημαντικά είναι επίσης τα στοιχεία που καταγράφονται για το ανθρωπογενές περιβάλλον του νησιού, το πεζοπορικό δίκτυο διαδρομών πολιτιστικού ενδιαφέροντος, με εμμονή στην όσο πιο κατατοπιστική απόδοση των σημείων ιστορικού ενδιαφέροντος και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.

Η έκδοση περιλαμβάνει, επίσης, εκτενή περιγραφή των ξεχωριστής σημασίας παραγωγικών πόρων και προϊόντων της Νάξου, καθώς και των χαρακτηριστικών όψεων της άυλης πολιτιστικής δημιουργίας, ενώ δεν απουσιάζουν οι αναφορές στην τοπική γαστρονομία και στις ποικίλες εορταστικές δραστηριότητες, ενώ παρατίθεται αναλυτικός πίνακας με τους επισκέψιμους χώρους και τα μνημεία σε ολόκληρη τη Νάξο.

Το βιβλίο ολοκληρώνεται με έναν αισιόδοξο και ενθουσιαστικό λόγο για το νησί, που όμως παράλληλα συνοδεύεται από εκτενή διατύπωση των ανησυχιών, της αγωνίας και εκκλήσεων του γράφοντα σχετικά με το μέλλον και το ρόλο της Νάξου, σε μια εποχή ριζικών ανακατατάξεων και ανατροπών στην παγκόσμια φυσική ισορροπία και στις προαιώνιες αξίες που εξέθρεψαν τις όπου γης τοπικές ανθρώπινες κοινότητες.

Τα κείμενα συνοδεύονται από 450 και πλέον παλαιές και νέες φωτογραφίες, χάρτες, σχεδιαγράμματα και εικαστικές δημιουργίες, απαραίτητοι "συνοδοιπόροι" του αναγνώστη και του περιηγητή σε αυτό το "Οδοιπορικό".

Να σημειωθεί ότι το βιβλίο αφιερώνεται στη μνήμη δύο ηρωικών γόνων της Ναξιακής γης, οι οποίοι - όπως αναφέρει - με χρονική απόσταση 2.420 ετών, διακινδύνευσαν με τρόπο ανεπανάληπτο τη ζωής τους, με τίμημα τα υπέρτατα αγαθά της ελευθερίας και της εθνικής ανεξαρτησίας. Ο λόγος για τον Δημόκριτο και τον Μανώλη Γλέζο.

"Ιστορικά, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία"

"Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι η συνέχεια προηγούμενων εκδόσεων, οι οποίες είχαν αντίστοιχο περιεχόμενο, όπως είναι το Οδοιπορικό στην Αμοργό, και τα Οδοιπορικά στην Άνδρο και στην Τήνο. Το ιδιαίτερο όμως χαρακτηριστικό αυτής της έκδοσης είναι ότι έχει μία ολιστική αντιμετώπιση του νησιού. Θέλω να πω με αυτό ότι δεν εξετάζει τη Νάξο μόνο περιηγητικά, αλλά εμπεριέχοντας και στοιχεία πολιτιστικά και ιστορικά, δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση σε αυτό το κομμάτι", ανέφερε ο κ. Αναστασίου στην εφημερίδα, σε μία προσπάθεια να αποτυπώσει τα κύρια χαρακτηριστικά της νέας του συγγραφικής δουλειάς, σημειώνοντας δε ότι "πηγή" αποτέλεσε τόσο η πολύχρονη προσωπική του επαφή με τη Νάξο, η επιτόπια παρατήρηση των σημαντικότερον δεδομένων που καταγράφονται, όσο και η άντληση πληροφοριών από την πλούσια βιβλιογραφία, αλλά και η συνεχής επικοινωνία με ερευνητές, ιστορικούς, αρχαιολόγους και περιβαλλοντολόγους.

Στην επισήμανση ότι εκτός από τα ιστορικά και άλλα στοιχεία, εμπεριέχονται και αυτά που αφορούν τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά στοιχεία της Νάξου, ο συγγραφέας, τόνισε ότι "κάθε νησί των Κυκλάδων είναι μοναδικό και σε αυτόν τον τομέα. Η Νάξος έχει την ιδιαιτερότητα να παρουσιάζει μία πολύ μεγάλη ποικιλομορφία στην γεωμορφολογία της. Δηλαδή το ορεινό σε σχέση με το πεδινό παρουσιάζει μία μεγάλη αντίθεση. Επίσης, εκτός από αυτό το κομμάτι, υπάρχουν αναφορές και στην πολιτιστική της ιστορία. Πιστεύω ότι δώσαμε ένα πληθωρικό περιεχόμενο", υποστήριξε, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι ήταν μία πολύχρονη "εξερεύνηση" που κράτησε πάνω από τρία χρόνια για τη συλλογή στοιχείων, αλλά και για τη συγγραφή του βιβλίου.

Τέλος, απευθυνόμενος προς τους αναγνώστες και ιδιαίτερα στους κατοίκους της Νάξου, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη έκδοση, σύμφωνα με την προσωπική του άποψη, αποτελεί μία παρακαταθήκη διάσωσης του νησιού από τον υπερτουρισμό, ο οποίος, όπως είπε, εισβάλει απειλητικά τα δύο τελευταία χρόνια. "Το νησί θα πρέπει να προστατευθεί από τον υπερτουρισμό, με ένα ανέβασμα της συνειδησιακής ταυτότητας της κοινωνίας", τόνισε χαρακτηριστικά.

Τέλος, αξίζει να αναφερθεί ότι ο Τάσος Αναστασίου έχει συγγράψει ένα μεγάλο αριθμό βιβλίων με αναφορές στα νησιά των Κυκλάδων.

Συγκεκριμένα, έχει εκδώσει τα βιβλία "Σύρα. Ιστορική μνήμη, Περιήγηση (1992-2008)", "Κέα. Ιστορική μνήμη. Περιήγηση (1994-2016), "Αμοργός. Ιστορική μνήμη. Περιήγηση (1995-2018), "Φολέγανδρος. Φωτογραφικό οδοιπορικό 2001", "Οδοιπορικό στην Αμοργό. Περιηγητικός Πολιτιστικός Οδηγός, 2001-2012", "Οδοιπορικό στην Άνδρο. Περιηγητικός Πολιτιστικός Οδηγός, 2004-2019", "Τήνος. Ανιχνεύοντας το λιθόκτιστο τοπίο, 2013" και τέλος, "Οδοιπορικό στην Τήνο. Περιηγητικός Πολιτιστικός Οδηγός, 2021".