Ολοκληρώθηκε το έργο εκσυγχρονισμού και ψηφιοποίησης του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου στη Μύκονο

Η ναυτική ιστορία της Ελλάδος σε ένα μουσείο

Το νέο Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στη Μύκονο είναι γεγονός, καθώς ολοκληρώθηκε ο εκσυγχρονισμός και η ψηφιοποίηση των εκθεμάτων του και πλέον οι επισκέπτες του νησιού θα μπορούν να απολαύσουν τα εκθέματα του μουσείου, που αναμένονταν εδώ και πολύ καιρό, όσο πραγματοποιούνταν οι κατάλληλες εργασίες.

Στα λαμπερά εγκαίνια, που πραγματοποιήθηκαν, το Σάββατο 29 Ιουνίου, έδωσαν το "παρών" πλήθος κόσμου, αλλά και πολλοί εκπρόσωποι της πολιτικής ζωής του τόπου, οι οποίοι έμειναν έκπληκτοι με τα εκθέματα του μουσείου.

Μεταξύ άλλων, παραβρέθηκαν δύο πρώην πρωθυπουργοί της Ελλάδας, ο Παναγιώτης Πικραμένος και ο Αντώνης Σαμαρας, ενώ στην εκδήλωση ήταν και ο δήμαρχος Μυκόνου, Χρήστος Βερώνης, η βουλευτής Κυκλάδων, Κατερίνα Μονογυιού, ο αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Στέλιος Μπρίγγος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, Σπύρος Αποστόλου, οι αντιδήμαρχοι Μυκόνου, Δημήτρης Κουτσούκος, Γιώργος Κουσαθανάς και Πέτρος Σταυρακόπουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Σταύρος Γρύμπλας, ο πρώην δήμαρχος και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κωνσταντίνος Κουκάς, ο αρχηγός της μείζονος μειοψηφίας, Ανδρέας Φιορεντίνος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Δ. Κουτσούκος: "Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στη Μύκονο, Ελλάδα είναι ένα μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη ναυτική ιστορία"

Ο αντιδήμαρχος, Δημήτρης Κουτσούκος, που ανέλαβε και χρέη φωτορεπόρτερ, έγραψε στην προσωπική του σελίδα, για την βραδιά, ότι, "το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στη Μύκονο είναι ένα μοναδικό μουσείο αφιερωμένο στη ναυτική ιστορία της περιοχής. Το μουσείο περιέχει μια εντυπωσιακή συλλογή αντικειμένων και εγγράφων που σχετίζονται με την ελληνική ναυτική ιστορία, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Οι επισκέπτες μπορούν να εξερευνήσουν μια ποικιλία εκθεμάτων, όπως μοντέλα πλοίων, χάρτες, φωτογραφίες, πίνακες ζωγραφικής και γλυπτά που αφηγούνται την ιστορία της πλούσιας ναυτικής κληρονομιάς της Ελλάδας. Από την έρευνα αρχαίων ελληνικών ναυαγίων μέχρι την εκμάθηση παραδοσιακών τεχνικών ψαρέματος, το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι κάτι που πρέπει να επισκεφτεί όποιος ενδιαφέρεται να ανακαλύψει τη συναρπαστική ιστορία και τον πολιτισμό της Μυκόνου".

Ξεναγοί στο μουσείο

Ο επαγγελματίας ξεναγός, Αντώνης Ποθητός, είχε επισκεφτεί με ακόμη 18 ξεναγούς το νέο μουσείο στην Μύκονο, ένα μήνα ακριβώς πριν τα εγκαίνια του και είχε αναφέρει χαρακτηριστικά, "18 ξεναγοί λύσανε κάβους, ανοίξανε πανιά και σαλπάρανε. Στη ρότα τους θάλασσες, προορισμοί και λιμάνια πάμπολλα, ξακουστά και άγνωστα, κοντινά κι αλαργινά, μα όλα αγαπημένα. Στο νυχτερινό αυτό αρμένισμα, η Μαρία Σαρρή, υπεύθυνη του Ναυτικού Μουσείου Αιγαίου και το εξαιρετικό της επιτελείο, φρόντισαν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να ταξιδέψει στη θεματολογία του ανακαινισμένου μουσείου και να συλλάβει τη μουσειολογική του φιλοσοφία ο κορμός των διπλωματούχων ξεναγών της Μυκόνου. Των ανθρώπων που εκπαιδεύτηκαν για να αναδείξουν τις αρχαιότητες της Δήλου καθώς και την ιστορία, την αρχιτεκτονική, τη λαογραφία και την παράδοση της Μυκόνου. Στα χέρια τους ή οικογένεια Δρακοπούλου φρόντισε να ακουμπήσει ευλαβικά άλλο ένα κόσμημα του μυκονιάτικου λαβύρινθου. Στο αφήγημα τους θα στηριχθεί η ανάδειξη του στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες του νησιού".

Λίγα λόγια για το μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι Κοινωφελές Ίδρυμα Ιδιωτικού Δικαίου. Ιδρύθηκε το 1983 και από το 1985 άνοιξε τις πόρτες του στη Μύκονο για το κοινό. Σκοπός του Μουσείου είναι η διατήρηση, προβολή και μελέτη της Ελληνικής ναυτικής ιστορίας και παράδοσης, και ειδικότερα η εξέλιξη και δραστηριότητα του εμπορικού πλοίου, κυρίως στoν ιστορικό χώρο του Αιγαίου. Το Δεκέμβριο του 1987 ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Δ.Σ., ο Μυκονιάτης Γεώργιος Δρακόπουλος, τιμήθηκε για την ίδρυση του Μουσείου με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.

Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου στεγάζεται σε ένα παραδοσιακό κυκλαδίτικο κτήριο του 19ου αιώνα, στο κέντρο της Μυκόνου, στη θέση Τρία Πηγάδια. Το κτήριο αυτό ανήκε άλλοτε στον θρυλικό πλοίαρχο Νικόλαο Σουρμελή, ο οποίος με το εμπορικό του πλοίο “ΕΝΩΣΙΣ” βοήθησε σημαντικά τους Κρητικούς στον αγώνα τους κατά των Τούρκων. Είναι ανοικτά καθημερινά τα πρωινά για επισκέψεις μαθητών όλων των Βαθμίδων, και Δευτέρα-Τετάρτη-Παρασκευή από τις 17:00-19:00, καθώς και Σαββατοκύριακα από τις 11:00-15:00 για το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Τι μπορεί να δει κάποιος στο μουσείο

Στα εκθέματα του Μουσείου περιλαμβάνονται ομοιώματα πλοίων από την προ-Μινωϊκή περίοδο μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, ιστορικά ναυτιλιακά έγγραφα, σπάνια χαρακτικά και χάρτες, αρχαία αντικείμενα, ναυτικά όργανα, εξαρτήματα και εργαλεία, καθώς και νομίσματα με ναυτικά θέματα από τον 5ο αιώνα π.Χ. έως τον 5ο αιώνα μ.Χ. Η βιβλιοθήκη του Μουσείου αποτελείται από 5.000 περίπου σπάνια βιβλία, παλαιών και νεωτέρων εκδόσεων, περιλαμβάνει αρχείο χειρογράφων και φωτογραφιών και συνεχώς εμπλουτίζεται. Στον κήπο του Μουσείου υπάρχουν μαρμάρινα αντίγραφα επιτυμβίων στηλών με ανάγλυφες παραστάσεις από τη Δήλο και τη Μύκονο, που αναφέρονται σε ναυάγια και ναυτικούς που χάθηκαν στη θάλασσα. Εκτός των άλλων εκθεμάτων του, το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου είναι το πρώτο ελληνικό μουσείο που ανέλαβε και ολοκλήρωσε τη διάσωση και διατήρηση ζωντανών ιστορικών εκθεμάτων.

Πρόκειται για τον Φάρο «Αρμενιστή» της Μυκόνου, (κατασκευής 1890) το αιγαιοπελαγίτικο ιστιοφόρο τύπου «πέραμα» «Ευαγγελίστρια» (ναυπήγησης 1940) και το καλωδιακό ατμόπλοιο «Θαλής ο Μιλήσιος»(ναυπήγησης 1909) που το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου διέσωσε, αποκατέστησε και σήμερα λειτουργούν και πάλι με την τεχνολογία της εποχής τους. Ο Φάρος βρίσκεται στον κήπο του Μουσείου, στη Μύκονο, ενώ η “Ευαγγελίστρια” και ο “Θαλής ο Μιλήσιος” φιλοξενούνται από το Πολεμικό Ναυτικό στο Τροκαντερό, στη μαρίνα του Παλαιού Φαλήρου. Το Ναυτικό Μουσείο Αιγαίου συμμετέχει σε διεθνή συνέδρια, εκθέσεις και εκδηλώσεις, καθώς και στη Ναυτική Εβδομάδα. Σημαντική, επίσης, είναι η εκδοτική του δραστηριότητα σε θέματα σχετικά με τη ιστορία της ελληνικής ναυτιλίας.