Η νέα εικαστική έκθεση της Δέσποινας Λουκή "ταξιδεύει" τον Ιούλιο στην Σίφνο

Κυκλαδίτικα χρώματα και εικόνες

Δέσποινα Λουκή: "Η φετινή μου έκθεση εκπέμπει καλοκαιρινά χρώματα και εικόνες. Είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στις Κυκλάδες"

"Κυκλάδες - Ήλιος και Θάλασσα" είναι ο τίτλος της νέας εικαστικής έκθεσης της Συριανής ζωγράφου, Δέσποινας Λουκή, η οποία το φετινό καλοκαίρι παρουσιάζεται στη Σίφνο.

Η έκθεση που θα εγκαινιαστεί στις 14 Ιουλίου, στο χώρο του παλαιού Δημοτικού Σχολείου του Κάστρου, είναι εμπνευσμένη από το έντονο κυκλαδίτικο φως, τον πολιτισμό, τα ήθη και τα έθιμα των νησιών.

"Η φετινή μου έκθεση είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στις Κυκλάδες", δήλωσε στην "Κοινή Γνώμη", η Δέσποινα Λουκή.

Τοπία, ήλιος, φως και θάλασσα

Η Δέσποινα Λουκή, η οποία είναι μόνιμος κάτοικος της Σύρου τα τελευταία χρόνια, ασχολείται συστηματικά με τη ζωγραφική που αγαπάει, παρουσιάζοντας μία σειρά από ατομικές, αλλά και ομαδικές εκθέσεις, οι οποίες είναι επηρεασμένες από το περιβάλλον της.

Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τη νέα της δουλειά, η οποία θα παρουσιαστεί από τις 14 έως και τις 30 Ιουλίου, στη Σίφνο, έπειτα από σχετική πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου "Οι Φίλοι του Κάστρου".

"Έχουμε καταγωγή από Σίφνο και επισκεπτόμαστε πολύ συχνά το νησί. Αποτέλεσμα αυτής της συχνής επαφής με την τοπική κοινωνία, ήταν και η πρόσκληση που δέχθηκα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Οι Φίλοι του Κάστρου" προκειμένου να εκθέσω στον χώρο τους τη νέα μου αυτή δουλειά και είναι κάτι για το οποίο τους ευχαριστώ πολύ", δήλωσε στην εφημερίδα η Δέσποινα Λουκή.

Μιλώντας για τη νέα εικαστική της έκθεση, η οποία θα παρουσιαστεί στο χώρο του παλιού Δημοτικού Σχολείου του Κάστρου, με θέμα "Κυκλάδες - Ήλιος και Θάλασσα", η ζωγράφος τόνισε ότι αυτή είναι επηρεασμένη από σχεδόν όλα τα Κυκλοδονήσια.

"Το θέμα της έκθεσής μου, όπως άλλωστε και η περσινή μου δουλειά, έχει να κάνει με τις διακοπές, με το έντονο γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, το κυκλαδίτικο μοναδικό φως των νησιών μας και φυσικά το καλοκαίρι. Τόσο η περσινή έκθεση, όσο και η φετινή που θα παρουσιάσω στη Σίφνο, εκπέμπει καλοκαιρινά χρώματα και εικόνες. Είναι αφιερωμένη εξολοκλήρου στις Κυκλάδες", σημείωσε, συμπληρώνοντας παράλληλα ότι εκτός των παραπάνω, στους πίνακές της φιλοξενούνται και πολιτιστικά στοιχεία, τα οποία φανερώνουν την ιστορία των νησιών από την αρχαιότητα έως και σήμερα.

"Πιστεύω ότι θα πρέπει να αναδεικνύεται αυτός ο πολιτισμός, ο πολιτισμός των Κυκλάδων, ο οποίος έχει παίξει και συνεχίζει να παίζει καθοριστικό ρόλο στη ζωή μας. Επίσης, μέσα από την εικαστική μου έκθεση αναφορά γίνεται και στα ήθη και έθιμα των νησιών", κατάληξε η κα. Λουκή.

Η Δέσποινα Λουκή στο σύντομο βιογραφικό της, τονίζει ότι η αγάπη για τη ζωγραφική άρχισε από πολύ μικρή ηλικία, αλλά η ενασχόλησή της, το μεράκι αυτό, όπως επισημαίνει, άρχισε κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών της υποχρεώσεων στο δημοτικό σχολείο.

"Ωστόσο λόγω των υποχρεώσεων της καθημερινότητας δεν μπόρεσα να ασχοληθώ και να σπουδάσω όπως θα επιθυμούσα. Μετά τη συνταξιοδότησή μου ως Δικαστικής Υπαλλήλου από το Εφετείο Αθηνών, ασχολήθηκα συστηματικά με τη ζωγραφική. Τα πρώτα μου μαθήματα τα πήρα από την διακεκριμένη εικαστικό, πτυχιούχο ΑΣΚΤ Τζούλια Αθανασάκη, φοίτησα στη σχολή ¨Λουλάκης" Εργαστήρι ζωγραφικής ένα χρόνο, αλλά και στη σχολή MERSO, δυο χρόνια δίπλα σε καταξιωμένους καλλιτέχνες", υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

Μέχρι σήμερα η κα. Λουκή συνεχίζει τις σπουδές της πάνω στην Τέχνη, ενώ έχει παρακολουθήσει σεμινάρια για την "Εικονογράφηση παιδικού βιβλίου" του Βιβλιοπωλείου ΙΑΝΟΣ, όπως επίσης και "Ιστορία Τέχνης" του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Έργα της έχουν εκτεθεί με επιτυχία, σε ομαδικές αλλά και ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής, με κάποια από αυτά να βρίσκονται σε διάφορες συλλογές, όπως στη συλλογή του Δήμου Ερμουπόλεως, αλλά και σε ιδιωτικές και γκαλερί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.