Το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων της Άνω Σύρου ανοίγει ξανά τις πόρτες του για το κοινό

Επαναλειτουργεί μετά από τέσσερα χρόνια

Θ. Μενδρινού: "Έχουμε προβλέψει τη συντήρηση έργων που λόγω της πολύχρονης "σφράγισης" του χώρου, έχουν υποστεί μεγάλη φθορά λόγω υγρασίας"

Στο κοινό θα δοθεί εκ νέου σε λίγες ημέρες, το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που βρίσκεται στον μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου.

Ο συγκεκριμένος χώρος που παρέμενε επί τέσσερα συνεχόμενα χρόνια κλειστός, δέχεται την απαιτούμενη συντήρηση, τόσο της κτηριακής υποδομής, όσο και των σημαντικών αντικειμένων που εμπεριέχει, προκειμένου τις επόμενες ημέρες να είναι επισκέψιμος από τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και από τους επισκέπτες της Σύρου.

"Όταν στοχεύουμε στον τουρισμό, θα πρέπει ο επισκέπτης να βρίσκει ανοιχτούς τους χώρους πολιτισμού. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε ως Δημοτική Αρχή και είναι κάτι το οποίο έχει ανάγκη ο τόπος", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη", η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Θωμαή Μενδρινού.

"Ήταν ένας στόχος τόσο δικός μου, όσο και της δημοτικής αρχής"

Την ευκαιρία να ξεναγηθούν στην ιστορία του μεσαιωνικού οικισμού, βιώνοντας μοναδικές στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν και δραστηριοποιούταν με τον αγροτικό τομέα και όχι μόνο, θα έχουν από την μεθεπόμενη εβδομάδα, κυρίως οι επισκέπτες της Σύρου.

Ο λόγος για το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων που θα τεθεί σε επαναλειτουργία μετά από τέσσερα χρόνια.

Ήδη από σήμερα Δευτέρα, στον χώρο θα αρχίσουν εκτεταμένες εργασίες συντήρησης του χώρου από το τμήμα Μικρών Έργων, υπό την ευθύνη του αντιδημάρχου Καθημερινότητας, Γιάννη Μαραγκού, ενώ ανάλογη συντήρηση έχει προβλεφθεί και για τα αντικείμενα που βρίσκονται εντός του χώρου.

"Ένας από τους στόχους μας ως Δημοτική Αρχή, αλλά και ως αντιδημάρχου Πολιτισμού, ήταν η επαναλειτουργία της έκθεσης παραδοσιακών επαγγελμάτων στον μεσαιωνικό οικισμό", τόνισε στην εφημερίδα, η κα. Θωμαή Μενδρινού.

"Έχουμε προβλέψει τη συντήρηση έργων που βρίσκονταν μέσα στο χώρο και τα οποία λόγω του το ότι παρέμεινε κλειστό για τέσσερα χρόνια έχουν υποστεί μεγάλη φθορά λόγω υγρασίας. Το τμήμα μικρών έργων και ο αντιδήμαρχος, Γιάννης Μαραγκός, έχουν πραγματοποιήσει κάποιες εργασίες συντήρησης, οι οποίες θα ολοκληρωθούν την επόμενη εβδομάδα", σημείωσε η κα. Μενδρινού, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα ότι οι εκθεσιακοί χώροι στην Άνω Σύρο θα βρίσκονται σε πλήρη λειτουργία.

"Οι χώροι στην Άνω Σύρο θα είναι σε πλήρη λειτουργία. Η έκθεση του Μάρκου Βαμβακάρη θα είναι πρωί απόγευμα ανοιχτά, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος την ιστορία του μεγάλου Συριανού ρεμπέτη. Όταν θέλουμε τουρισμό, ο επισκέπτης πρέπει να βρίσκει ανοιχτούς τους χώρους πολιτισμού. Αυτή την πολιτική ακολουθούμε ως δημοτική αρχή, κάτι το οποίο είχε ανάγκη ο τόπος", επεσήμανε η κα. Μενδρινού.

Ερωτώμενη για τη λειτουργία του συνόλου των εκθεσιακών και μουσειακών χώρων, η αντιδήμαρχος Πολιτισμού, υποστήριξε ότι "έχουμε μεγάλη διαφορά στη λειτουργία των χωρών για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο και γι' αυτό είμαι πολύ ικανοποιημένη πραγματικά. Το Δημαρχείο επί τέσσερα χρόνια δεν άνοιγε τις πόρτες του στους επισκέπτες μας το Σαββατοκύριακο. Αυτή τη στιγμή θα είναι ανοιχτό πρωί απόγευμα με βάση το ωράριο λειτουργίας. Η επαναλειτουργία των χώρων βρίσκεται σε πολύ καλό επίπεδο και αυτό είναι αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, και των αντιδημάρχων Οικονομικών, Διοικητικών Υπηρεσιών και Καθημερινότητας, Δημήτρη Κοσμά, Νίκου Σκευοφύλακα και Γιάννη Μαραγκού, τους οποίους και ευχαριστώ", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση που εμπεριέχει το Μουσείο των Παραδοσιακών Επαγγελμάτων, ο επισκέπτης θα έχει τη δυνατότητα να δει από κοντά τα εργαλεία του πλανόδιου ψαρά, τον πάγκο με τα παραδοσιακά εργαλεία του τσαγκάρη, τα εργαλεία του μπαρμπέρη (κουρέα), μία πλήρη σειρά εργαλείων επεξεργασίας ξύλου, από τη σιγάτσα που σχίζει το ξύλο μέχρι τα άλλα εργαλεία που ήταν απαραίτητα στον μαραγκό, καθώς επίσης και τα εργαλεία των αγροτικών οικογενειών που για αιώνες όργωσαν τα χώματά της Απάνω Μεριάς και όχι μόνο. Την αγροτική όπως παράδοση συμπληρώνει και η μελισσοκομία, καθώς ο χώρος διαθέτει διάφορα εργαλεία για τον τρυγισμό της κυψέλης όπως καπνιστήρι, μέχρι το τρυπητό για το στραγγάλισμα του μελιού.

Στον ίδιο εκθεσιακό χώρο συνυπάρχουν αντικείμενα οικιακής χρήσης όπως καζάνι, στάμνες, λάμπες πετρελαίου, πλύστρες, παλιό ψυγείο πάγου με την παγολεκάνη, η οποία ήταν απαραίτητη για την παραγωγή της παγοκολώνας, ραπτομηχανές, λυχνάρια με λάδι, φανούς θυέλλης και πολλά άλλα αντικείμενα.

"Οι τελευταίες εργασίες έγιναν επί δημαρχίας του Φώτη Ξαγοράρη"

Για το θέμα της επαναλειτουργίας του Μουσείου, δηλώσεις έκανε και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Άνω Σύρου, Πέτρος Ραουζαίος, ο οποίος σημείωσε χαρακτηριστικά ότι την τελευταία φορά που στον χώρο έγιναν εργασίες, ήταν επί εποχής δημαρχίας του αείμνηστου, Φώτη Ξαφοράρη.

"Το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν εργασίες επισκευής και συντηρήσεως από το τμήμα Μικρών έργων της αντιδημαρχίας Καθημερινότητας. στο κτήριο του Μουσείου Παραδοσιακών Επαγγελμάτων και Ιστορικού Αρχείου Άνω Σύρου, εργασίες που είχαν να πραγματοποιηθούν από εποχής δημαρχίας Φώτη Ξαγοράρη", επισήμανε, εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την αντιδήμαρχο Πολιτισμού, μέσω της οποίας - όπως είπε - παίρνει "σάρκα και οστά" ένα αίτημα το οποίο είχε καταθέσει η κοινότητα.

"Εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες, στην αντιδήμαρχο Πολιτισμού και χωρική αντιδήμαρχο Άνω Σύρου, Θωμαή Μενδρινού για την υλοποίηση του αιτήματός μου, ώστε το Μουσείο Παραδοσιακών Επαγγελμάτων Άνω Σύρου, μετά από 4 χρόνια να είναι εκ νέου επισκέψιμο προς το κοινό από Δευτέρα – Σάββατο από τις 10:30- 13:00 και κάθε Σάββατο και το απόγευμα", υπογράμμισε ο κ. Ραουζαίος, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ο πολιτισμός δεν είναι μόνο οι εκδηλώσεις, αλλά και η συντήρηση και διατήρηση του κτιριακού μας αποθέματος.