Ολοκληρώνεται σήμερα το 9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής "MuSifanto" στη Σίφνο

Μουσική, εκπαίδευση και παράδοση

Τζουλιέττα Καρόρη: "Μέσω του Συνδέσμου "Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας" βρισκόμαστε κοντά στα παιδιά των νησιών καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου"

Ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, το 9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής "MuSifanto 2024" στη Σίφνο.

Πρόκειται για ένα εξαήμερο εκπαιδευτικών δράσεων και συναυλιών που έχει ως στόχο να φέρει τους μόνιμους κατοίκους, αλλά και τους επισκέπτες κοντά στη μουσική, στην παράδοση, αλλά και στη φυσιογνωμία του νησιού.

Για το Φεστιβάλ, το οποίο διοργανώνεται από τον Σύνδεσμο "Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας", μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" η μία από τις πρωτεργάτριες του "Musifanto", Τζουλιέττα Καρόρη.

Μουσική και φύση

Με θέμα "Νερά, Δέντρα, Περιβόλια" διοργανώθηκε και φέτος στη Σίφνο το 9ο Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής με τίτλο "MuSifanto 2024".

Στόχος του 9ου MuSifanto που άρχισε στις 2 Ιουλίου και ολοκληρώνεται σήμερα το βράδυ, είναι, όπως κάθε χρόνο, να υποστηρίξει την ομαλή συνύπαρξη του ανθρώπου με τη φύση και να φέρει κυρίως την κλασική, αλλά και άλλα είδη μουσικής, κοντά στους μαθητές, τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της Σίφνου.

Το πρόγραμμα που έχει θέσει στο επίκεντρό του τις τέχνες και τη διατήρηση της φυσιογνωμίας του νησιού, περιελάμβανε καθημερινές συναυλίες με έμφαση στην κλασική μουσική, σεμινάρια κλασικής κιθάρας, πιάνου, μαθητικής ορχήστρας, φωνητικής και παιδικής χορωδίας και μουσικό περίπατο, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Στις φετινές εκδηλώσεις θα πρέπει να συμπεριληφθεί ο μαθητικός διαγωνισμός ζωγραφικής βασισμένος στη θεματολογία του Φεστιβάλ, καθώς επίσης και η έκθεση φωτογραφίας με τα "κρυμμένα" μυστικά του νησιού, της Σιφνιάς περιβαλλοντολόγου και φωτογράφου, Κατερίνας Κανακάρη.

Από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, που έλαβαν χώρα σε αυλές εκκλησιών, πλατείες χωριών και σε τοπία μοναδικού φυσικού κάλλους, ξεχώρισε ο απογευματινός μουσικός περίπατος, που περιελάμβανε περιπλάνηση στις ομορφιές της Σίφνου και αναπάντεχα ζωντανά μουσικά στιγμιότυπα, γεμίζοντας το νησί με μελωδική ατμόσφαιρα, όπως και μουσικές βραδιές με καταξιωμένους μουσικούς της κλασσικής μουσικής.

Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο του 9ου "MuSifanto", κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν το μουσικό σύνολο Ex Silentio με τους Θεοδώρα Μπάκα στο τραγούδι, Δημήτρη Κούντουρα στο φλάουτο, Ηλέκτρα Μηλιάδου στη βιέλα και βιόλα ντα γκάμπα, τον Μάρκελλο Χρυσικόπουλο στο τσέμπαλο, στο εμπνευσμένο από την ουτοπική Αρκαδία πρόγραμμα "The Elements", ένα πανόραμα από άριες και χορούς του 16ου και 17ου αιώνα σε όργανα της εποχής, υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του φλαουτίστα Δημήτρη Κούντουρα.

Επίσης, ένα ρεσιτάλ κιθάρας από τον διεθνώς βραβευμένο σολίστ κιθάρας και συνθέτη Μιχάλη Σουρβίνο και τους D&A GuitarDuo, σε μουσική εμπνευσμένη από τη φύση, την οποία έχουν γράψει σύγχρονοι συνθέτες, όπως και μια μουσική βραδιά με τραγούδια και χορούς από τα Σιφνέικα γλέντια, αφιερωμένη σε τοπικούς μουσικούς, που συνδέονται με τη γη, μέσα από το επάγγελμα που υπηρετούν.

"Σε πρώτο πλάνο η εκπαίδευση των παιδιών που ζουν στα νησιά"

"Οι φετινές δράσεις του 9ου Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής στη Σίφνο, με κεντρικό θέμα "Νερά, Δέντρα, Περιβόλια", είχαν να κάνουν στο μεγαλύτερο μέρος τους, με τις έντονες ανησυχίες που μας διέπουν για την κλιματική αλλαγή και σε όλα όσα συμβαίνουν στον πλανήτη μας, με την έλλειψη του νερού ειδικά στις Κυκλάδες", σημείωσε μία από τις πρωτεργάτριες του "Musifanto", Τζουλιέττα Καρόρη, περιγράφοντας στην εφημερίδα το πλαίσιο που κινήθηκαν οι φετινές εκδηλώσεις, δίνοντας έμφαση στο ρόλο των εργαστηρίων, αλλά και της εκπαίδευσης που το Φεστιβάλ επιτελεί.

Μάλιστα, η κα. Καρόρη τόνισε ότι στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε ένας μεγάλος διαγωνισμός ζωγραφικής με έργα μαθητών των Δημοτικών Σχολείων, βασισμένος στη συγκεκριμένη θεματολογία.

"Πραγματοποιήθηκε ένας διαγωνισμός από τον σύνδεσμο που διοργανώνει το Φεστιβάλ, "Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας", στον οποίο συμμετείχαν παιδιά με 275 έργα από 29 σχολεία και συγκεκριμένα από τη Ζάκυνθο, την Ίο, την Κάρπαθο, την Κάσο, την Κέρκυρα, την Κρήτη, την Λέρο, την Λέσβο, την Λευκάδα, την Πάρο, την Ρόδο, τη Σαντορίνη, τη Σύμη, τη Σχοινούσα και την Χίο, αλλά και από τις παράκτιες πόλεις όπως το Αλιβέρι της Ευβοίας, το Λουτράκι και την Πάτρα", υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι το "MuSifanto" δεν είναι ένα μόνο ένα Φεστιβάλ μουσικής, αλλά ένας τρόπος εκπαίδευσης.

"Τα συγκεκριμένα σεμινάρια απευθύνονται και σε παιδιά των μουσικών εργαστηρίων που έχει δημιουργήσει ο σύνδεσμος. Ζωντανό παράδειγμα είναι τα παιδιά της Σίφνου που συμμετέχουν σε αυτά και τα οποία παρουσιάζουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Αυτή η λογική δημιουργεί ένα τρίπτυχο. Δηλαδή το πρωί το παιδί εκπαιδεύεται από το δάσκαλο, το απόγευμα βλέπει τον εκπαιδευτή του να παίζει, ενώ στο τέλος του Φεστιβάλ ο δάσκαλος έχει την ευχαρίστηση να παρακολουθήσει τους μαθητές του στη σκηνή να παρουσιάζουν όλα όσα εκπαιδεύτηκαν στη μουσική", υποστήριξε, προσθέτοντας ότι υπάρχει μία αλληλεπίδραση, βασισμένη στη λογική να στηρίξουν τα παιδιά που ζουν στα νησιά.

Στην επισήμανση ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό με το δεδομένο ότι τα νησιά και ιδιαίτερα στα πιο μικρά και απομακρυσμένα δεν υπάρχει η δυνατότητα λειτουργίας Μουσικών Σχολείων ή και ωδείων, η Τζουλιέττα Καρόρη, δήλωσε ότι "επειδή υπάρχουν αυτές οι δυσκολίες που αναφέρατε, εμείς από την πλευρά μας έχουμε εστιάσει στην μουσική εκπαίδευση με τη διάθεση δασκάλων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου σε αυτά τα νησιά. Δηλαδή εννέα μήνες του χρόνου, οι εκπαιδευτές μας ταξιδεύουν δύο φορές το μήνα στα νησιά, προκειμένου να υπάρχει και μία συνέχεια, καθώς δε μιλάμε μόνο για ένα καλοκαιρινό Φεστιβάλ, αλλά για δράσεις που τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν και τους χειμερινούς μήνες. Πρέπει να πω ότι οι μαθητές μας έχουν δείξει τεράστια ανταπόκριση".

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι εκπαιδευτικά εργαστήρια μουσικής πραγματοποιήθηκαν από τον Σύνδεσμο "Οι Φίλοι του Ελληνικού Νησιού και της Θάλασσας", ενώ διεξάγονται όλο το χρόνο στα νησιά Σέριφο, Σίφνο, Ικαρία, Κέα, Λήμνο και Κάσο.