Ένας ιστορικός αργαλειός μπαίνει τελικά στη συλλογή της Hermoupolis Heritage

  • Τρίτη, 9 Ιουλίου, 2024 - 13:23

Ένας αυθεντικός χειροκίνητος αργαλειός ανήκει πλέον στην Hermoupolis Heritage, έπειτα από τη γενναιόδωρη προσφορά της κ. Καρολίνας Βούρτλε. Το σημαντικό αυτό στοιχείο δεν είναι τυχαίο, αλλά συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία της Σύρου. Είναι σε καλή κατάσταση, έχει ήδη μεταφερθεί και πρόκειται να επισκευαστεί. Στόχος, να ξαναγίνει λειτουργικό, και σε αυτήν την προσπάθεια σημαντική είναι η βοήθεια μοναχής της Μονής Αγίας Βαρβάρας που γνωρίζει καλά και την τέχνη και τον συγκεκριμένο αργαλειό.

Η Hermoupolis Heritage, με ανακοίνωσή της, εκφράζει τη βαθιά της ευγνωμοσύνη στην κ. Βούρτλε, η οποία με την προσφορά της τιμά το όραμα για τη διάσωση γνήσιων τεκμηρίων της πολιτιστικής κληρονομιάς της Σύρου.

Είναι γνωστό ότι από καιρό η Hermoupolis Heritage αναζητούσε έναν αργαλειό, ο οποίος να προϋπήρχε στη Σύρο ώστε να μπορέσει να τον αξιοποιήσει για τη διάδοση της υφαντικής ιστορίας του νησιού ποικιλοτρόπως. Όπως συνήθως συμβαίνει, οι συγκυρίες βοηθούν τέτοια εγχειρήματα να υλοποιηθούν και πάντα υπάρχει ένα νήμα που ενώνει την αφήγηση των ανθρώπων και των τόπων. Έτσι και σε αυτήν την περίπτωση, μια ιστορική σύμπτωση δείχνει ότι σε λίγο καιρό αυτός ο αργαλειός θα είναι κομμάτι της τοπικής βιώσιμης ανάπτυξης της Σύρου.

Το χρονικό

Ο αργαλειός θεωρείται οικογενειακό κειμήλιο της κ. Βούρτλε. Ήταν εγκατεστημένος στην οικία της οικογένειας, το ιστορικής αξίας για το νησί μας και γνωστό σε όλους κτήμα Κανέ. Η μητέρα της κ. Βούρτλε, η εκλιπούσα Κατερίνα Τερψιθέα Δούκα, τον είχε αγοράσει πριν το 1960 από τη Μονή της Αγίας Βαρβάρας, καθώς αγαπούσε την υφαντική και την εξασκούσε ερασιτεχνικά για χρόνια.

Ήδη με την ιστορική του αξία διαπιστωμένη, η Hermoupolis Heritage ξεκίνησε έρευνα αναζητώντας στοιχεία στη Μονή Αγίας Βαρβάρας. Εκεί, ευτυχής στιγμή, η μοναχή αναγνώρισε τον αργαλειό και προσφέρθηκε να βοηθήσει στην αποκατάσταση και την επανασυναρμολόγηση του.

Άλλωστε, η ίδια υφαίνει ακόμα και τώρα παράγοντας θαυμαστά υφαντά μέσα στη Μονή, που πωλούνται στους επισκέπτες της. Ωστόσο, η μεγάλη απρόβλεπτη έκπληξη ήταν όταν η μοναχή αποκάλυψε στον κ. Σταυρακόπουλο ότι,από τα 16 ως τα 22 της χρόνια και πριν χειροτονηθεί, ήταν εργάτρια στο εργοστάσιο Ζησιμάτου, όπου έμαθε και την τέχνη της υφαντικής!

Η ιστορία χωρίζει τις εποχές και τις επανασυγχρονίζει σε νέα αφηγήματα, πολύτιμα για τους τόπους και τους ανθρώπους του σήμερα. Επομένως, μια νέα πρόκληση για την Hermoupolis Heritage, μέσα από την επανάχρηση του αργαλειού Βούρτλε. Στο άμεσο μέλλον, θα τον παραδώσει στην τοπική κοινωνία, όχι ως στατικό έκθεμα αλλά ως ένα εργαλείο από το παρελθόν που ακόμα λειτουργεί και μπορεί να διδάξει την τέχνη σε όποιον το επιθυμεί.