Ετήσια λογοτεχνική γιορτή
- Πέμπτη, 11 Ιουλίου, 2024 - 06:16
Η Τήνος είναι έτοιμη να υποδεχθεί για 10η χρονιά το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ, με τη συμμετοχή 15 λογοτεχνών από έξι χώρες.
Πρόκειται για μία σειρά εκδηλώσεων που στο επίκεντρό τους θα τεθεί το μυθιστόρημα, το διήγημα και η ποίηση, με παράλληλες δράσεις που θα λάβουν χώρα σε τρεις διαφορετικές περιοχές, από τις 24 έως και τις 27 Ιουλίου.
"Είναι ένα από τα ελάχιστα Λογοτεχνικά Φεστιβάλ που πραγματοποιούνται στην χώρα και μάλιστα στην ελληνική περιφέρεια", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο καλλιτεχνικός του διευθυντής, Βασίλης Ρούβαλης.
Επετειακές καινοτομίες
Δέκα χρόνια κλείνει φέτος το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου (ΔΛΦΤ), το οποίο διοργανώνεται, όπως κάθε καλοκαίρι, από τις 24 έως 27 Ιουλίου, με την παρουσία εγνωσμένης αξίας συγγραφέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Το μυθιστόρημα, το διήγημα, η ποίηση βρίσκονται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων για τέσσερις ημέρες στην "καρδιά" της Τήνου, όπου φέτος η Χώρα, ο Αρνάδος και το Βωλάξ υποδέχονται 15 λογοτέχνες από έξι χώρες, με ένα πρόγραμμα γεμάτο λέξεις, εικόνες, ιδέες και νοήματα.
Συγκεκριμένα από την Ελλάδα μετέχουν οι Ελίνα Αφεντάκη, Κώστας Βούλγαρης, Θοδωρής Γκόνης, Σταύρος Ζαφειρίου, Μαρία Κούρση, Ειρήνη Μαργαρίτη, Νάνα Παπαδάκη, Μαριλένα Παπαϊωάννου, Γιώργος Συμπάρδης και Έρση Σωτηροπούλου. Από την Κύπρο μετέχει η Μαρία Καντ (Καντωνίδου), από τη Γερμανία η Έλενα Μπέη, από την Ισπανία η Πιλάρ Τένα, από τις ΗΠΑ ο Νταν Σκόφιλντ και από την Αλβανία ο Λουάν Τζούλις.
Στις φετινές εκδηλώσεις, έχουν προστεθεί νέες δράσεις, όπως η ετήσια απονομή τιμητικού επάθλου σε διακεκριμένη πνευματική προσωπικότητα των ελληνικών γραμμάτων, η παρουσίαση και προβολή ταινιών ποιητικού κινηματογράφου, οι φωτογραφικές και εικαστικές εκθέσεις, μουσικές βραδιές με έντεχνη και κλασική μουσική, καθώς και σειρά καλλιτεχνικών δράσεων κατά τη διάρκεια του έτους, με ένα πρόγραμμα "Μετά-Το-Φεστιβάλ", σε συνεργασία με φορείς πολιτισμού, ινστιτούτα, ιδρύματα και πανεπιστημιακές σχολές.
Το πρόγραμμα του τριημέρου, που από φέτος επεκτείνεται κατά μία ημέρα, περιλαμβάνει παρουσιάσεις των συγγραφέων σε διάφορους χώρους της Τήνου, καθώς και παράλληλες εκδηλώσεις.
"Στόχος να εξελιχθεί σε ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ"
"Το Διεθνές Λογοτεχνικό Φεστιβάλ Τήνου, την καλλιτεχνική διεύθυνση του οποίου ανάλαβα πρόσφατα, μπαίνει σε ένα πλαίσιο εξέλιξης, καθώς υπάρχει ο σχεδιασμός να επεκταθεί και το χειμώνα με διάφορες φεστιβαλικές εκδηλώσεις. Ο συγκεκριμένος θεσμός, πιστεύω ότι είναι πλέον ώριμος και είναι η στιγμή να ανοίξει ακόμη περισσότερο τις "φτερούγες" του, να προκαλέσει και να προσκαλέσει κι άλλες πτυχές της τέχνης, τόσο του λόγου, όσο και των άλλων μορφών της, ώστε να καλύψει όλο το φάσμα ενδιαφέροντος για το φιλότεχνο κοινό των Τηνιακών και των καλοκαιρινών επισκεπτών του νησιού", δήλωσε στην εφημερίδα ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής Βασίλης Ρούβαλης, ο οποίος πήρε τη "σκυτάλη" από τον εμπνευστή και δημιουργό του, Ντίνο Σιώτη.
"Η συγκεκριμένη δράση άρχισε το 2010, αλλά λόγω των υγειονομικών μέτρων ελέω κορωνοϊού, βρίσκεται στον 10ο χρόνο παρουσίας του. Το ενδιαφέρον που παρουσιάζει είναι ότι πρόκειται για τα ελάχιστα Λογοτεχνικά Φεστιβάλ στην χώρα και μάλιστα στην Ελληνική περιφέρεια", υποστήριξε, τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος αποτελεί, αυτό να εξελιχθεί σε ένα πολυθεματικό Φεστιβάλ και να εμπλουτιστεί με περισσότερες εκδηλώσεις.
"Ήδη στη φετινή παρουσίαση έχουμε προσθέσει και παράλληλες δράσεις, τις οποίες στοχεύουμε να επεκτείνουμε και κατά τη διάρκεια του χειμώνα, με το σκεπτικό ότι πολιτισμός πρέπει να υπάρχει και εκτός των στενών ορίων της καλοκαιρινής περιόδου".
Στην ερώτηση για το ποια είναι τα σχέδια του κατά τη διάρκεια του χειμώνα, υπογράμμισε ότι "έχουμε σχεδιάσει πρόγραμμα μεταφεστιβαλικών εκδηλώσεων, στη διάρκεια του χειμώνα, με ταινίες, θέατρο, εικαστικά, εκπαιδευτικά προγράμματα, όπου σημείο αναφοράς είναι η λογοτεχνία, η φιλαναγνωσία. Κι ακόμη, αναζητούμε χώρο για έδρα της φεστιβαλικής βιβλιοθήκης που διαμορφώνεται εν προόδω".
Σε ερώτηση, εάν αυτές οι δράσεις στηρίζονται ενεργά από τους φορείς ή και τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Ρούβαλης επισήμανε ότι ήδη έχει "εισπράξει" τη στήριξη σοβαρών φορέων πολιτισμού όπως το Γαλλικό Ινστιτούτο, το Γκαίτε, το Ινστιτούτο Θερβάντες, από το Δήμο Τήνου, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αλλά και από επαγγελματίες.
"Επιδιώκουμε την εξωστρέφεια, αναζητούμε συνεργασίες, σχεδιάζουμε δράσεις. Αναμένουμε αυτήη στόχευση να αποφέρει καρπούς σταδιακά. Τα χρήματα είναι μεν απαραίτητα, αλλά δεν είναι το παν. Προηγείται η γνώση, το πώς και το τι ακριβώς χρειάζεται η επιτυχία", τόνισε χαρακτηριστικά.
To πρόγραμμα του Φεστιβάλ
- Τετάρτη 24 Ιουλίου, προφεστιβαλική εκδήλωση με τη συμμετοχή πέντε συγγραφέων από την Τήνο, καθώς και του Γάλλου ηθοποιού Julien Personnaz και παρουσίαση του 78ου τεύχους του περιοδικού (δε)κατα με θέμα τα νησιά και με πολλές συνεργασίες που αφορούν την Τήνο.
- Την Πέμπτη 25 Ιουλίου στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, λογοτεχνικές αναγνώσεις, προβολή ταινίας ποιητικού κινηματογράφου, ρεσιτάλ μουσικής και απονομή βραβείου στο πλαίσιο του Διεθνούς Λογοτεχνικού Φεστιβάλ Τήνου.
Την Παρασκευή 26 Ιουλίου, λογοτεχνικές εκδηλώσεις, υπαίθρια ποιητική ανθολογία και περιήγηση
- Το Σάββατο 27 Ιουλίου, λογοτεχνικές αναγνώσεις.
Παράλληλες δράσεις
- Την Πέμπτη 25 Ιουλίου θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού μουσική βραδιά με τις σολίστ Ναταλία Γεράκη και η Σίσσυ Μακροπούλου.
- Την Παρασκευή 26 Ιουλίου στο ανοιχτό θέατρο Βώλαξ, μουσική βραδιά από το Τηνιακό συγκρότημα Pena Trilia. Οι Τήνιοι καλλιτέχνες Γιάννης Μιχαήλ, Τόνια Ρουγγέρη και Κωνσταντίνος Βιδάλης, θα παρουσιάσουν ένα πρόγραμμα έντεχνου, ρεμπέτικου και νησιώτικου τραγουδιού, μέσα από ένα ιδιαίτερο, σύγχρονο αισθητικό πρίσμα.
- Από την Τετάρτη 24 έως και τις 31 Ιουλίου στην αίθουσα της Μοσχουλείου Σχολής, στη Χώρα Τήνου, θα λειτουργεί η έκθεση φωτογραφίας του Σπύρου Κατωπόδη (Cafè Society), σε συνεργασία με τον ποιητή Ντίνο Σιώτη, με θεματική επικέντρωση σε πορτρέτα κορυφαίων Ελλήνων συγγραφέων, πεζογράφων και ποιητών.
Παράλληλα, θα υπάρξει εμβληματική περιήγηση στην αρχαιότερη καλλιτεχνική έκφραση του νησιού, στην τέχνη του μαρμάρου, με έμφαση τον Γιαννούλη Χαλεπά, όπως επίσης και περιήγηση στο θρησκευτικό και λαογραφικό Μουσείο των Πατέρων Ιησουιτών, στα Λουτρά Τήνου.
Τέλος, από φέτος καθιερώνεται και σχετική δράση με την προβολή θεματικών ταινιών στηριγμένων σε έργα ποίησης, σύγχρονης και παλαιότερης, καθώς και την ανάδειξη σημαντικών δημιουργών του είδους.
- Εισέλθετε στο σύστημα ή εγγραφείτε για να υποβάλετε σχόλια
Διαβάστε ακόμα
- Τήνος: Χριστουγεννιάτικο εργαστήρι στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
6 Δεκ. 2024 - 17:13 - Στο ρυθμό των εορτών
4 Δεκ. 2024 - 6:15 - Τήνος: Χριστουγεννιάτικη συναυλία στο Μουσείο Μαρμαροτεχνίας
29 Νοε. 2024 - 15:29 - Τήνος: Εργαστήρια για τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Νικηφόρου Λύτρα
21 Νοε. 2024 - 11:57 - Αναζήτηση κοινών στόχων δράσης
15 Νοε. 2024 - 6:15