Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης με 47 ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο

Καμβάς πολυφωνίας και δημιουργίας

πό τις 12 έως και τις 17 Ιουλίου σε μία προσπάθεια σύνδεσης του κόσμου του κινηματογράφου με την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του νησιού

Μετά την επιτυχία της πρώτης εκδήλωσης το 2023, το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου, επιστρέφει και τη φετινή χρονιά στην Ανάφη, σε μία προσπάθεια ανάδειξης της μαγείας της μεγάλης οθόνης, αλλά και της σύνδεσής της με την πολιτιστική κληρονομιά του νησιού.

Πέρα από τις προβολές ταινιών, το Φεστιβάλ στο φετινό πρόγραμμα προσφέρει μια ποικιλία δραστηριοτήτων που έχουν σχεδιαστεί για να δημιουργήσουν μια συναρπαστική εμπειρία. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνονται υπαίθριες προβολές, εργαστήριο butoh, συζητήσεις με σκηνοθέτες και ηθοποιούς, μουσικές εκδηλώσεις και networking events.

Οι δράσεις, που σύμφωνα με τον προγραμματισμό, θα διαρκέσουν πέντε ημέρες, από τις 12 έως και τις 17 Ιουλίου, περιλαμβάνουν με την 47 ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 14 φέρουν ελληνική υπογραφή.

Πλατφόρμα έκφρασης του κινηματογράφου

Μία καλοκαιρινή εμπειρία του θερινού σινεμά, θα έχουν όλοι όσοι συμμετάσχουν από αύριο Παρασκευή 12 Ιουλίου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης, AnafIFF, που επιστρέφει για 2η συνεχόμενη χρονιά στο νησί, με σκοπό να αποκτήσει την ξεχωριστή θέση του στον "χάρτη" του κινηματογράφου.

Το AnafIFF αποτελεί μια πρωτοβουλία που έχει ως στόχο να φέρει κοντά τους λάτρεις του κινηματογράφου, παρέχοντάς τους μια ευκαιρία να ανακαλύψουν τη μαγευτική ομορφιά της Ανάφης και να απολαύσουν μέσα σε πέντε ημέρες, μοναδικές ταινίες μικρού μήκους από όλο τον κόσμο, ανεξαρτήτως είδους. Από την αφηγηματική φαντασία των fiction ταινιών, μέχρι τη δύναμη των documentaries, την κινηματογραφική τέχνη των animations και την πειραματική προσέγγιση νέων ταινιών, το Φεστιβάλ μέσα από ΕΠΤΆ διαφορετικά προγράμματα προσφέρει μια ποικιλία επιλογών για κάθε θεατή.

"Στόχος του Φεστιβάλ είναι να αποτελέσει μια πλατφόρμα έκφρασης για όλες τις φωνές του κινηματογράφου. Το AnafIFF στηρίζει τη δυνατότητα των δημιουργών να εκφράζουν τις απόψεις τους ελεύθερα και χωρίς περιορισμούς και ταμπού. Σε αντίθεση με μια σύγχρονη κοινωνία που τείνει να φιμώνει και να απορρίπτει διαφορετικές φωνές, το Φεστιβάλ της Ανάφης αγκαλιάζει την πολυμορφία και την αυθεντικότητα", σημείωσε χαρακτηριστικά κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, ο καλλιτεχνικός διευθυντής, Στέλιος Χριστοφόρου, υποστηρίζοντας ταυτόχρονα ότι σε αυτό το πλαίσιο "ανοίξαμε το κάλεσμα υποβολής ταινιών για να δούμε τι αφορά τους κινηματογραφιστές, τι τους ενδιαφέρει να εκφράσουν και τι τους απασχολεί. Μέσα από τον κινηματογράφο, έχουν το βήμα να μιλάνε για θεματικές που προβληματίζουν και εμάς. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να δούμε τι θέλουν να μας πουν".

Ο κ. Χριστοφόρου, δίνοντας το στίγμα των δράσεων, τόνισε ότι αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο των φετινών δράσεων είναι, εκτός από την ελευθερία του λόγου και της έκφρασης, η δημιουργία "γέφυρας" επικοινωνίας μεταξύ των δημιουργών, του κοινού και της τοπική κοινωνίας του νησιού.

Να σημειωθεί ότι τη διεξαγωγή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης, στηρίζει και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων και Επικοινωνίας (ΕΚΟΜΕ), ανάδειξης των ελληνικών ταινιών μικρού μήκους, δίνοντας παράλληλα έμφαση στις πρωτοβουλίες που προωθούν την περιφερειακή κινηματογραφική ανάπτυξη και προβάλλουν την ποικιλομορφία του ελληνικού τοπίου, ως ιδανικού προορισμού για την υλοποίηση οπτικοακουστικών έργων.

Προβολή 47 ταινιών

Το 2ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης θα προβάλει φέτος 47 ταινίες μικρού μήκους από όλον τον κόσμο, εκ των οποίων 14 φέρουν ελληνική υπογραφή, επιλεγμένες προσεκτικά ανάμεσα σε περισσότερες από 400 υποψηφιότητες. Οι ταινίες θα προβληθούν σε επτά διαφορετικές θεματικές ενότητες, καλύπτοντας όλα τα είδη του κινηματογράφου.

Εκτός όμως από τις κινηματογραφικές προβολές, το AnafIFF θα πραγματοποιήσει και πολυθεματικές παράλληλες εκδηλώσεις, όπως εργαστήριο butoh, συζητήσεις με σκηνοθέτες και ηθοποιούς, μουσικές εκδηλώσεις και networking events, ενώ το Φεστιβάλ θα κλείσει με την ηθοποιό Ταμίλα Κουλίεβα.

Ανάδειξη του τοπικού πολιτισμού

Πέρα από τον κινηματογράφο, το 2ο Φεστιβάλ Ανάφης, θα συνδυάσει την τέχνη με την τοπική ζωή, όπου ένα σημαντικό μέρος των εκδηλώσεων θα περιλαμβάνει την ανάδειξη των τοπικών πτυχών και του πολιτισμού, την εξερεύνηση και την καταγραφή της καθημερινής τοπικής ζωής.

Οι πρωτοβουλίες περιλαμβάνουν μαθήματα για αμπέλια, μαθήματα μαγειρικής και δημιουργία αρχείου για το νησί. Στόχος των παραπάνω, είναι να αναδειχθούν οι ιστορίες και οι παραδόσεις της κοινωνίας, αλλά και η δημιουργία επαφής μεταξύ των κατοίκων και των διεθνών δημιουργών.

Παράλληλες εκδηλώσεις

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι παράλληλες δράσεις και συγκεκριμένα το εργαστήριο φωτογραφίας, συντονισμένο από την Αντιγόνη Παπαντώνη και τη Mia Felic.

Συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος σε μια συλλογική και δημιουργική εμπειρία με επίκεντρο το φυσικό περιβάλλον του νησιού και τις δυνατότητες που αυτό προσφέρει, δημιουργώντας ένα συλλογικό φωτογραφικό βιβλίο, το οποίο θα παρουσιαστεί στο τέλος του Φεστιβάλ.

Εκτός από τη φωτογραφία, θα διοργανωθεί και ένα ξεχωριστό εργαστήριο χορού Butoh, το οποίο θα συνδυάσει την τέχνη του συγκεκριμένου χορού με την performance και την τελική κινηματογράφηση.

Τέλος να σημειωθεί ότι το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Ανάφης, θα παρουσιάσει ο ηθοποιός και μουσικός Kristof, ενώ μουσικά θα συμμετάσχουν η Nalyssa Green και ο Νίκος Αντωνόπουλος από τους Usurum.