To Πολιτιστικό Κέντρο Symposion στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης συνεχίζει τη διαχρονική του πορεία με νέες δράσεις

Σύνδεση του χθες με το σήμερα

Αργύς Κακίσση: "Σκοπός μας είναι να προσφέρουμε μια καθηλωτική εμπειρία μουσικής, τέχνης και μυθολογίας"

Μία σειρά νέων εκδηλώσεων οι οποίες συνδέουν το χθες με το σήμερα, μέσα από τη μουσική, την τέχνη και τη μυθολογία, πραγματοποιεί για το μήνα Ιούλιο, το Πολιτιστικό Κέντρο Symposion στο Μεγαλοχώρι Σαντορίνης.

Το Symposion που άρχισε τη λειτουργία του το 2012, προσπαθεί να συνθέσει να ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων εμπνευσμένες από τις εννέα μούσες των τεχνών, μέσα από δραστηριότητες και εκπαιδευτικά σεμινάρια, τόσο για τους κατοίκους της Σαντορίνης, όσο και για τους επισκέπτες του νησιού.

Να σημειωθεί ότι στο έργο του Πολιτιστικού Κέντρου εντάσσεται και η συνάντηση γευσιγνωσίας θηραϊκών οίνων με τίτλο "Πιθοίγια", τα οποία υλοποιούνται για τρία συνεχόμενα χρόνια, αρχής γενομένης από το 2021.

"Μέσα από τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου, μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε στους μόνιμους κατοίκους, στη νεότερη γενιά, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, ένα κομμάτι από τον πολιτισμό μας", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" η Αργύ Κακίσση, η οποία μαζί με τον μουσικό Γιάννη Πανταζή, δημιούργησαν το Symposion.

Διαδραστικές περιηγήσεις και εμπειρίες

Το Symposion είναι ένα Πολιτιστικό κέντρο που φιλοξενεί ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων και παραστάσεων, εμπνευσμένες από τις εννέα μούσες των τεχνών και το οποίο ανήκει και διευθύνεται από την Αργύ Κακίσση και τον μουσικό Γιάννη Πανταζή, οι οποίοι οραματίζονται μια καθηλωτική εμπειρία μουσικής, τέχνης και μυθολογίας για τους καλεσμένους τους.

Ο προγραμματισμός του Πνευματικού Κέντρου είναι επηρεασμένος από τη διαχρονική συνάφεια της ελληνικής μυθολογίας με τη ζωή, όπως αυτή υπάρχει σήμερα, με σκοπό να προσφέρει στους επισκέπτες του μια μοναδική εμπειρία μέσα από διαδραστικές περιηγήσεις, εργαστήρια, εκθέσεις vintage οργάνων και πρωτότυπες παραστάσεις. Ο προγραμματισμός του Symposion απευθύνεται σε ενήλικες και παιδιά, στην τοπική κοινότητα, αλλά και σε παγκόσμιους ταξιδιώτες.

"Δημιουργήσαμε ένα μοναδικό επισκέψιμο χώρο"

"Μέσα από τη λειτουργία του Πνευματικού Κέντρου μας δίνεται η δυνατότητα να δώσουμε στους μόνιμους κατοίκους, στη νεότερη γενιά, αλλά και στους επισκέπτες του νησιού, ένα κομμάτι από τον πολιτισμό μας, μέσα από τις εκδηλώσεις, τις δράσεις, αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούμε", δήλωσε η Αργύς Κακίσση, παρουσιάζοντας τις νέες εκδηλώσεις μουσικής, βασισμένες στα παραδοσιακά όργανα, αλλά και στη μυθολογία και τη μυθοπλασία.

"Βρισκόμαστε στο Μεγαλοχώρι, όπου δημιουργήσαμε ένα μοναδικό επισκέψιμο χώρο, μέσα από τον οποίο προσπαθούμε να προάγουμε τη μουσική τέχνη, πάντα βασισμένη στα παραδοσιακά όργανα, τη μυθολογία, αλλά και τη φύση", σημείωσε.

Στην ερώτηση ποια είναι η ανταπόκριση του κόσμου και ιδιαίτερα των μόνιμων κατοίκων στις δράσεις που υλοποιούνται, η κα. Κακίσση, τόνισε ότι υπάρχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση σε όλα αυτά, ιδιαίτερα στα εκπαιδευτικά προγράμματα με την παρουσίαση παραδοσιακών μουσικών οργάνων, που υλοποιούνται με την συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία του νησιού.

"Το 2011, μας παρουσιάστηκε μια αξιοσημείωτη ευκαιρία να αναλάβουμε την εσωτερική αποκατάσταση ενός ενετικού πύργου του 13ου αιώνα στο ερειπωμένο κάστρο του Ακρωτηρίου της Σαντορίνης. Στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε χώρο εργαστηρίου, έκθεσης και παράστασης για να αναδείξουμε το αγαπημένο μας όργανο, την ελληνική γκάιντα, δηλαδή την τσαμπούνα", υποστήριξε, προσθέτοντας ότι "το 2012, καταφέραμε να κάνουμε ακριβώς αυτό και οι πόρτες άνοιξαν. Στον κεντρικό θάλαμο του πύργου δημιουργήσαμε μια μοναδική έκθεση τσαμοπύνας, που αναδεικνύει την επιδέξια δεξιοτεχνία κατασκευαστών από τη Σαντορίνη και την περιοχή του Αιγαίου. Η κεντρική αίθουσα φιλοξενεί επίσης τις καθημερινές μας μουσικές παρουσιάσεις και την εξαιρετικά επιτυχημένη βραδινή σειρά συναυλιών της La Ponta. Στον δεύτερο όροφο δημιουργήσαμε ένα εργαστήριο, όπου ο Γιάννης κατασκεύασε την τσαμπούνα και μια μεγάλη γκάμα ελληνικών πνευστών και μεταβίβασε τις δεξιότητές του σε άλλους. Οι μοναδικοί αρχιτεκτονικά χώροι του Symposion στο Μεγαλοχώρι, χτίστηκαν στις αρχές του περασμένου αιώνα από τον τεχνίτη και οινοποιό Ζωρζή Ιωάννη Σαλίβερο, στέγαζαν κάποτε τις οινοποιητικές του εγκαταστάσεις και τα ζώα του. Έχει ανακαινιστεί με ιδιαίτερη προσοχή στον μοναδικό χαρακτήρα των κτηρίων, τη θέση τους στη ζωή του χωριού και στην ιστορική ιστορία του νησιού", υποστήριξε δίνοντας το στίγμα για το τι θα βρει ο επισκέπτης στον συγκεκριμένο χώρο.

"Έρχονται επιλεγμένα στο χώρο μας να ζήσουν αυτή την εμπειρία και το μόνο σίγουρο είναι ότι θα συνεχίσουμε τις δράσεις μας και τον επόμενο χρόνο. Επιθυμία μας είναι να αναδείξουμε την παράδοση και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε για τον τόπο μας", δήλωσε στην εφημερίδα, η μία εκ των ιδιοκτητών και διευθύντρια του Κέντρου Πολιτισμού.

Ετικέτες: