Με έμφαση τις τοπικές κοινωνίες συνεχίζονται έως και τον Σεπτέμβριο οι πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Ναξου και Μικρών Κυκλάδων

"Βεγγέρες πολιτισμού"

Οι θεατρικές παραστάσεις, τα μουσικά αφιερώματα και δρώμενα με ντόπιους καλλιτέχνες, οι παιδικές εκδηλώσεις και οι εικαστικές εκθέσεις επισκέπτονται τις γειτονιές της Νάξου

"Βεγγέρες πολιτισμού" τιτλοφορούνται οι εκδηλώσεις που έχει προγραμματίσει για το φετινό καλοκαίρι το τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Πρόκειται για ένα πλούσιο καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα, με θεατρικές παραστάσεις, μουσικά αφιερώματα και δρώμενα από ντόπιους καλλιτέχνες, παιδικές εκδηλώσεις, εικαστικές εκθέσεις, λογοτεχνικές βραδιές, εργαστήρια εικαστικών και φιλαναγνωσίας, που έχουν ως στόχο τη συμμετοχή των κατοίκων από όλες τις περιοχές του νησιού.

Το πρόγραμμα του Ιουλίου

Τα πολιτιστικά δρώμενα που προγραμματίστηκαν αυτό το καλοκαίρι και θα συνεχιστούν έως και το φθινόπωρο, θα αναρτώνται τμηματικά, ενώ στους πολίτες δίνεται και η δυνατότητα της ψηφιακής ενημέρωσης των δράσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Οι εκδηλώσεις για τον μήνα Ιούλιο, που άρχισαν την Τρίτη 9 Ιουλίου, συνεχίζονται και σήμερα, όπου στο δημοτικό θέατρο "Ι. Καμπανελης" στις 8 και μισή το βράδυ θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Τα μάτια τέσσερα", του Γιάννη Τσίρου, από τη Θεατρική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου "Οι χορονάξιοι", σε σκηνοθεσία του Αντωνίου Θανάση.

Η συγκεκριμένη παράσταση θα παρουσιαστεί και την επόμενη ημέρα, Σάββατο 13 Ιουλίου.

- Την Τετάρτη 17 Ιουλίου στον Βίβλο και συγκεκριμένα στο χώρο του Γυμνασίου της περιοχή, στις 8 και μισή το βράδυ, θα λάβει χώρα μία διαδραστική εκδήλωση, με θέμα τα μουσικά παραμύθια, με "πρωταγωνιστές" τα παιδιά, τα οποία θα συνοδεύσουν τις αφηγήσεις με μουσικά όργανα.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα ακουστούν τα μουσικά παραμύθια "Η αληθινή ιστορία για τα τρία μικρά γουρουνάκια", σε κείμενο Jon Scieszka και μουσική Αλέξανδρου Καλογερά και το "Κλικ Κλακ μουουου" σε κείμενο Doreen Cronin και μουσική Αλέξανδρου Καλογερά.

- Την Παρασκευή 19 Ιουλίου στις 8 το βράδυ στην Κωμιακή, θα γίνει παρουσίαση χορών από τον Χορευτικό Όμιλο Φοιτητών, με τον Αποστόλη Ψαρρό και την ομάδα του, στην αυλή του Ι.Ν. Παναγίας Θεοσκέπαστης.

Παράλληλα, την ίδια ημέρα και ώρα, στην περιοχή Ποταμιά, θα πραγματοποιηθεί η διαδραστική εκδήλωση με τα μουσικά παραμύθια.

- Το Σάββατο 20 Ιουλίου στις 8 και μισή το βράδυ, στο χώρο των Ουρσουλινών, θα διεξαχθεί μουσική βραδιά με τον τραγουδοποιό Δημήτρη Μπάκουλη, σε ένα ντουέτο με την Αλεξάνδρα Γκουντούλια. με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Μισή ώρα αργότερα στον Κόρωνο, θα πραγματοποιηθεί το 8ο φεστιβάλ Κορώνου "Ματθαίος Μάντζιος".

- Την Κυριακή 21 Ιουλίου στον Ι.Ν. Παναγίας Θεοσκέπαστης Κωμιακής στις 7 το βράδυ έχει προγραμματιστεί η "γιορτή του βοσκού". Πρόκειται για μία παρουσίαση του επαγγέλματος και της ζωής των βοσκών, έκθεση τυροκομικών αντικειμένων, τυροκομιό με παραδοσιακή τεχνική και διασκέδαση με βιολιά και τζαμπουνοτούμπακα.

- Την Δευτέρα 22 Ιουλίου στις 11 το πρωί στον Απόλλωνα θα βρεθεί στο επίκεντρο η μουσική. Πρόκειται για ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα γνωριμίας και επαφής των παιδιών όλων των ηλικιών με τη μουσική και με τα μουσικά όργανα, όπως το πιάνο, το βιολί, το φλάουτο, το τσέλο, τη φλογέρα, την κιθάρα και τα κρουστά.

- Την Τετάρτη 24 Ιουλίου στις 8 και μισή το βράδυ στο δημοτικό θέατρο "Κ. Καμπανέλλης", θα ανέβει η θεατρική παράσταση "Σταματία το γένος Αργυροπούλου" του Κώστα Σωτηρίου, από τη δημοτική Θεατρική Ομάδα Νάξου, σε σκηνοθεσία Θανάση Αντωνίου.

- Την Πέμπτη 25 Ιουλίου στην περιοχή του Απόλλωνα, θα συνεχιστεί η δράση "Μια εβδομάδα παρέα με τη Μουσική".

- Την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 8 και μισή το βράδυ και πάλι στο χώρο του δημοτικού θεάτρου

"Κ. Καμπανέλλης, θα παρουσιαστεί η θεατρική παράσταση "Ένα μηδέν τέσσερα".

Την ίδια ημέρα στον Απόλλωνα στις 9 και μισή το βράδυ, θα "πρωταγωνιστήσουν" οι ταινίες από το πεντάγγραμμο, με τραγούδια από τον ελληνικό και ξένο κινηματογράφο.

- To Σάββατο 27 Ιουλίου και πάλι στον Απόλλωνα, στις 8 και μισή το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί

μουσικοχορευτική παραδοσιακή βραδιά, με τη συμμετοχή της χορευτικής Ομάδας Νάξου "Αξοπατήματα".

Την ίδια ημέρα στο 1ο Γυμνάσιο Νάξου, στις 10 παρά τέταρτο το βράδυ, συναυλία με τους Χατζηφραγκέτα.

- Την Κυριακή 28 Ιουλίου στις 6 το απόγευμα στον Δαμαρίωνα θα γίνει το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, σε μία διοργάνωση από τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Η Δάμαρις".

Την ίδια ημέρα, στον Απόλλωνα στις 8 και μισή το βράδυ, θα διεξαχθεί το μουσικοθεατρικό δρώμενο "Η μεγάλη ιστορία του Ουφ".

- Στον Κυνίδαρο την Τρίτη 30 Ιουλίου στις 8 και μισή το βράδυ, μόνιμοι κάτοικοι και παραθεριστές θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν στα διαδραστικά μουσικά παραμύθια με τη συμμετοχή μουσικής από παιδιά της Νάξου.

- Την Τετάρτη 31 Ιουλίου στο Φιλώτι, στις 9 το βράδυ, μουσική βραδιά με την Πέννυ Μπαλτατζή.

Εργαστήρια για παιδιά και νέους

Ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, εκτός από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις, για μια ακόμα χρονιά, οργανώνει πολυθεματικά εργαστήρια για παιδιά και εφήβους, δημιουργώντας ένα κέντρο έκφρασης και δημιουργίας στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα εργαστήρια διεξάγονται υπό την αιγίδα και με συγχρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού, με δωρεάν συμμετοχή των παιδιών.

Συγκεκριμένα, τρέχει ένα εικαστικό εργαστήρι με θέμα "Οδυσσέα γύρισε σπίτι… Σχεδιάζοντας το σκηνικό", για παιδιά 6 έως 12 ετών με χώρο δράσης και δημιουργίας το Θεατρικό Μουσείο του Ιάκωβου Καμπανέλλη (περιοχή Γρόττα). Το εργαστήρι προσφέρει στα παιδιά τις βασικές γνώσεις σχεδίασης, μίξης, ανάλυσης και δημιουργίας χρώματος, ενώ σε δεύτερο επίπεδο θα γίνει σχεδίαση του σκηνικού και των κουστουμιών των ηρώων του έργου "Οδυσσέα γύρισε σπίτι", από τα ίδια τα παιδιά. Το εργαστήρι πραγματοποιείται υπό την εποπτεία της εικαστικού Αγγελικής Θεοφίλου.

Εκτός από το εικαστικό, διεξάγεται και το εργαστήρι φιλαναγνωσίας για παιδιά από 4 έως και 10 ετών. Στόχος του εργαστηρίου είναι η ενδυνάμωση της σχέσης ανάμεσα στο παιδί και το λογοτεχνικό βιβλίο γεγονός που οδηγεί στην ανάπτυξη του λεξιλογίου, στη δημιουργική ανάγνωση και γραφή, στην καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και φαντασίας, στον εμπλουτισμό συναισθημάτων και εμπειριών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι παράλληλα διεξάγονται εργαστήρια φιλαγνωσίας και μουσική για εφήβους και νέους.