Εκδηλώσεις τέχνης, παράδοσης και γαστρονομίας στις πολιτιστικές δράσεις της Κέας

Καλοκαιρινό καλεντάρι

Εκδηλώσεις με έμφαση στον πολιτισμό, αλλά και στην παράδοση, διοργανώνονται τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, στο νησί της Κέας.

Στο επίκεντρο του καλοκαιρινού προγράμματος βρίσκεται η τέχνη, οι τζιώτικες παραδόσεις, η τοπική γαστρονομία με το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, η μουσική, τα πανηγύρια, αλλά και οι εκδηλώσεις με θεατρικές παραστάσεις για τα παιδιά.

Πολιτισμός με διαφορετικές εμφάσεις

Το πολιτιστικό πρόγραμμα της Κέας το οποίο άρχισε στις 7 Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί τις πρώτες ημέρες του Σεπτεμβρίου, φέρνει στο επίκεντρο τον πολιτισμό, μέσα από διαφορετικές εμφάσεις, συνδέοντας την παράδοση, μέσα από την ανάδειξη των τοπικών ιδιαιτεροτήτων του νησιού.

Ιδιαίτερη θέση στο καλοκαιρινό καλεντάρι έχει το Φεστιβάλ Παραδοσιακών Προϊόντων, καθώς και οι τοπικές γιορτές - πανηγύρια, όπως επίσης και οι θεατρικές παραστάσεις, αλλά και οι μουσικές βραδιές.

Φεστιβάλ αγροτικών προϊόντων

Το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων Κέας είναι μια γιορτή αρωμάτων, χρωμάτων και γεύσεων του τόπου, η διοργάνωση του οποίου για τη φετινή χρονιά επεκτάθηκε στους πέντε μήνες.

Συγκεκριμένα, μετά τις επιτυχημένες εκθέσεις τοπικών προϊόντων των περασμένων ετών, αυτή τη χρονιά η “καρδιά” του Φεστιβάλ χτυπά στην Κορησσία, όπως επίσης, ανάλογες δράσεις θα πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές της Κέας, όπως στον Οτζιά, τις Ποίσσες και την Κάτω Μεριά κατά τη διάρκεια τοπικών γιορτών και εκδηλώσεων.

Με βασικά “συστατικά” την αγάπη για τον πλούτο της τζιώτικης γης και την ανάδειξή του ως αναπόσπαστο κομμάτι της πολιτιστικής κληρονομιάς, το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων φέρνει και φέτος κοντά το ευρύ κοινό με τη γαστρονομία και τα προϊόντα του νησιού, δημιουργώντας ένα σημείο συνάντησης παραγωγών, καταναλωτών και επισκεπτών της Κέας. Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν μια μεγάλη γκάμα εκλεκτών προϊόντων της τοπικής φύσης, να έρθουν σε απευθείας επαφή με τους παραγωγούς, τον μύθο και την ιστορία πίσω από κάθε προϊόν, να ενημερωθούν για τις ευεργετικές ιδιότητες των προϊόντων και να βρουν δημιουργίες από την Κέα.

Το Φεστιβάλ, το οποίο άρχισε τον μήνα Μάιο, συνεχίζεται και αυτόν τον μήνα και συγκεκριμένα, στις 20 και 27 Ιουλίου στις περιοχές Οτζιά και Κορρησία, ενώ έχουν προγραμματιστεί ανάλογες δράσεις και τον Αύγουστο, αλλά και τον Σεπτέμβριο.

Να σημειωθεί ότι τη διοργάνωσή έχει αναλάβει ο Δήμος Κέας, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Έκθεση αφιερωμένη στις αρχαιότητες του νησιού

Ο Δήμος Κέας, υπό την επιμέλεια του μη κερδοσκοπικού πολιτιστικού φορέα “Κέως Πολιτισμός”, διοργανώνει για έκτη συνεχόμενη χρονιά την έκθεση “Βιόσφαιρα Κέας”, με τίτλο “Αρχαιότητες Κέας”.

Μέσα από την έκθεση, η οποία είναι αφιερωμένη στις αρχαιότητες της Κέας, κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού θα έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τους προϊστορικούς οικισμούς της Κεφάλας και της Αγίας Ειρήνης, αλλά και να περιηγηθούν στις αρχαίες πόλεις - κράτη, Ιουλίδα - Κορησσός - Ποιήεσσα - Καρθαία και τα θαυμαστά μνημεία τους.

Επίσης, θα γίνει η παρουσίαση του Κούρου της Κέας, του διάσημου Λέων της Κέας, του πύργου της Αγίας Μαρίνας, το οποίο αποτελεί ένα μνημείο μοναδικής αξίας για την αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική. Επίσης, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν υλικό από το βιβλίο "Αρχαιότητες Κέας", του Αλέκου Φασιανού από τις εκδόσεις Βουρκαριανή.

Τέλος, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Συνσινάτι και την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, θα παρουσιαστεί φωτογραφικό υλικό από τις ανασκαφές και τα ευρήματα των οικισμών.

Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής εκθεσιακής περιόδου της "Βιοσφαίρας" τις 20 Ιουλίου έως 25 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου, ξενάγηση στον αρχαιολογικό χώρο της Αγίας Ειρήνης, από τη Δρ. Εύη Γκορογιάννη, καθηγήτρια στο Τμήμα Ιστορίας του Πανεπιστημίου του Άκρον στο Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών.

Θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες

Εκτός όμως από την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και της παράδοσης, το πολιτιστικό πρόγραμμα της Κέας περιλαμβάνει θεατρικές παραστάσεις, πανηγύρια, αλλά και μουσικές βραδιές.

Συγκεκριμένα, το Σάββατο 27 Ιουλίου στις 9 το βράδυ στο Βουρκάρι, θα πραγματοποιηθεί συναυλία με τον Κώστα Μακεδόνα.

Την Τρίτη 6 Αυγούστου στην παραλία Ποισσών στις 9 το βράδυ, παράλληλα με το Φεστιβάλ Αγροτικών Προϊόντων, θα πραγματοποιηθεί από τον Σύλλογο Ποισσών "Άγιος Ισίδωρος", το πανηγύρι της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος,

Από τις 9 έως και τις 18 Αυγούστου στην Κορησσία και συγκεκριμένα στο Πνευματικό Κέντρο "Στυλιανός Ρέστης" θα λάβει χώρα έκθεση ξυλογλυπτικής του Γιάννη Ράλλη.

Επίσης, την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 8 και μισή το βράδυ, στο θεατράκι της περιοχής Οτζιά, θα ανέβει μία θεατρική παράσταση για παιδιά με τίτλο "Ο Βασιλιάς Βάτραχος" .

Σε συνέχεια των εκδηλώσεων, την Πέμπτη 15 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί ένα πανηγύρι από ντόπιους μουσικούς και οργανοπαίχτες.

Την επόμενη ημέρα και συγκεκριμένα, την Παρασκευή 16 Αυγούστου, συνεχίζονται οι δράσεις που είναι αφιερωμένες στην παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα, με το γλέντι στην Κάτω Μεριά, από τον Εξωραϊστικό Σύλλογο "Καρθαία".

Το Σάββατο 24 και την Κυριακή 25 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί ένα διήμερο στην Ιουλίδα, με θεατρική αφήγηση παραμυθιών από τον Αντώνη Ζουλό.

Τέλος, το Σάββατο 31 Αυγούστου στις 5 και μισή το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί μία συναυλία μελοποιημένης ποίησης.