Η νέα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών", Πέρσα Παύλου μιλά στην "Κοινή Γνώμη"

Αλλαγή πλεύσης...

Κάλεσμα προς τους πολίτες να συμμετάσχουν στο έργο του Συλλόγου, το οποίο στοχεύσει στην ανάπτυξη νέων δράσεων και εκδηλώσεων

Μετρά 46 χρόνια συνεχούς και αδιάλειπτης παρουσίας στα κοινά και στον πολιτισμό της Σύρου και της Ποσειδωνίας.

Ο λόγος για τον Πολιτιστικό Σύλλογο "Ο Ποσειδών", ο οποίος από τον Μάιο του 2023, μπήκε σε "τροχιά" ανανέωσης, με νέα πρόσωπα που στοχεύουν να προσφέρουν τα μέγιστα, τόσο στην ανάδειξή του, όσο και στην ευρύτερη προσφορά στο κοινωνικό σύνολο της περιοχής, αλλά και στον πολιτισμό της Σύρου.

Για τους νέους στόχους του "Ποσειδώνα", αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη", η νέα πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, Πέρσα Παύλου.

Η νέα πρόεδρος, ανέλαβε τα "ηνία" του Πολιτιστικού Συλλόγου πριν από ένα χρόνο και συγκεκριμένα τον Μάιο του 2023, μετά και από τη διεξαγωγή της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου.

Ανανέωση προσώπων, προτάσεων και δράσεων

Η κύρια αιτία που την ώθησε, όπως δηλώνει στην εφημερίδα, να εμπλακεί με τον "Ποσειδώνα", ήταν τόσο η ανάγκη ανανέωσης προσώπων, όσο και νέων προτάσεων, αλλά και δράσεων.

"Το σκεπτικό της υποψηφιότητάς, αλλά και της εμπλοκής μου με τον Πολιτιστικό Σύλλογο, βασίστηκε στην ανάγκη της ανανέωσης, αλλά και στην πραγματοποίηση νέων δράσεων. Είχα εντοπίσει ότι υπάρχει μία στασιμότητα και προς αυτή την κατεύθυνση, θέλησα να θέσω τον εαυτό μου στη διάθεση του Συλλόγου, ώστε να γίνει μία επανεκκίνηση με νέα πρόσωπα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Στην ερώτηση ποια θεωρεί ως τη σημαντικότερη δράση που υλοποιήθηκε στον πρώτο χρόνο πορείας του νέου διοικητικού συμβουλίου, η κ. Παύλου τόνισε ότι, αδιαπραγμάτευτα, πιστεύει πως αυτή ήταν η χριστουγεννιάτικη εκδήλωση "Το Σπίτι του Άη Βασίλη".

"Στον ένα χρόνο ως νέο διοικητικό συμβούλιο, πιστεύω ότι η σημαντικότερη εκδήλωση που υλοποιήσαμε ήταν "Το Σπίτι του Άη Βασίλη". Αδιαπραγμάτευτα τη θεωρώ ως την πιο σημαντική, διότι και στο νησί δεν υπάρχει άλλη τέτοια δράση, τέτοιου μεγέθους, όπως αυτή που λαμβάνει χώρα στην Ποσειδωνία και στην έπαυλη Τσιροπινά".

Στην επισήμανση, εάν υπάρχει κάποιο σκεπτικό ώστε να αλλάξει ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης εκδήλωσης που απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και κυρίως στα μικρά παιδιά, η νέα πρόεδρος του Συλλόγου επισήμανε ότι, "πριν αναλάβω χρέη προέδρου, αυτός ήταν ο σχεδιασμός. Δηλαδή να μπορέσουμε να κάνουμε ακόμη μία μεγαλύτερη εκδήλωση. Πιστεύω ότι τα καταφέραμε εν μέρει να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τις δράσεις. Δυστυχώς, όμως, διαπίστωσα ότι αυτό που είχα ως πρωταρχική μορφή στο μυαλό μου, δεν μπορεί να ευοδωθεί, καθώς υπάρχουν κτηριακά, τεχνικά, καθώς και άλλα προβλήματα. Συγκεκριμένα, δεν υπάρχει επάρκεια χώρου ώστε να προσανατολιστούμε σε μεγαλύτερες εκδηλώσεις, δεν υπάρχουν οι υποδομές, όπως επίσης είναι και στενά τα οικονομικά δεδομένα που έχουμε ως Σύλλογος", δήλωσε.

Έλλειψη εθελοντών

Η κ. Παύλου αναφερόμενη στις εκδηλώσεις του περασμένου έτους, αλλά και σε αυτές που υλοποιούνται το 2024, βάσει του σχεδιασμού που έχει κατατεθεί από το διοικητικό συμβούλιο του "Ποσειδώνα", στάθηκε και σε ένα άλλο σημαντικό θέμα, που δεν είναι άλλο από την έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού και δη εθελοντών. Κάτι που όμως είπε, λειτουργεί αρνητικά, τόσο ως προς τη διεξαγωγή των δράσεων, όσο και ως προς τον εμπλουτισμό τους.

"Σίγουρα θα μπορούσαμε να κάνουμε περισσότερες εκδηλώσεις, αλλά και να τις εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο. Όμως καθοριστικός παράγοντας για να γίνει αυτό είναι το ανθρώπινο δυναμικό και δυστυχώς, στεναχωριέμαι που το λέω, αλλά δεν υπάρχει διάθεση για εθελοντική προσφορά. Αυτό ακριβώς έγινε και με τη χριστουγεννιάτικη γιορτή στην έπαυλη. Προσπαθήσαμε να προσφέρουμε ό,τι καλύτερο μπορούσαμε ως Σύλλογος, αλλά αν δεν έχεις τους ανθρώπους, εκείνους που θα σε βοηθήσουν ακόμη και εθελοντικά, αλλά και τους οικονομικούς πόρους, τότε προσπαθείς να κάνεις την όποια "'έκπτωση" στα σχέδια σου", υποστήριξε, τονίζοντας παράλληλα ότι, "είχαμε εθελοντές στο "Σπίτι του Άη Βασίλη, αλλά και πάλι υπήρξε έλλειψη. Εάν είχαμε ικανοποιητικό αριθμό, θα μπορούσαμε να προσφέρουμε στα παιδιά περισσότερα παιχνίδια, αλλά και δράσεις".

Κοινωνικές και ανθρώπινες εκδηλώσεις

Η νέα πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποσειδωνίας "Ο Ποσειδών", έκανε γνωστό μέσω της "Κοινή Γνώμης" ότι στόχος του διοικητικού συμβουλίου, είναι να δοθεί ιδιαίτερο βάρος, πλην των πολιτιστικών και περιβαλλοντικών δράσεων, σε εκδηλώσεις που έχουν αντίκτυπο στο κοινωνικό σύνολο.

Με αφετηρία την ομιλία που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Ιουλίου με θέμα την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο της Σύρου, η κ. Παύλου, τόνισε ότι στόχος τους είναι η υλοποίηση και άλλων τέτοιων πρωτοβουλιών με θέματα που ταλανίζουν τους πολίτες.

"Επιθυμία μας είναι να πραγματοποιήσουμε και άλλες εκδηλώσεις που άπτονται των κοινωνικών θεμάτων. Μία τέτοια ήταν και η ανοιχτή ομιλία που πραγματοποιήθηκε στην έπαυλη Τσιροπινά με θέμα τη βία κατά των γυναικών. Είναι ένα θέμα που απασχολεί σε μεγάλο βαθμό τόσο εμένα, όσο και το σύνολο του Συλλόγου, αλλά πιστεύω και όλη την τοπική κοινωνία. Επιβάλλεται να υπάρχει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών και εμείς από την πλευρά μας, αυτό θα προσπαθήσουμε να πράξουμε. Σίγουρα στα πλάνα μας είναι η διοργάνωση και άλλων τέτοιου είδους ομιλιών και εκδηλώσεων", είπε.

Σε αναζήτηση χώρων στέγασης παράλληλων δράσεων

Εκτός από τις πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις, η κ. Παύλου, ανακοίνωσε ότι το διοικητικό συμβούλιο βρίσκεται στη διαδικασία αναζήτησης κατάλληλων χώρων στέγασης παράλληλων δράσεων που στοχεύει να υλοποιήσει ο Σύλλογος.

Συγκεκριμένα, επισήμανε ότι, "άλλη μία επιθυμία τόσο δική μου, όσο και του Συλλόγου είναι η επαναλειτουργία της θεατρικής ομάδας που υπήρχε προ κορωνοϊού, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχει ο κατάλληλος χώρος για τη στέγασή του. Αναζητούμε απεγνωσμένα κτήριο ή και αίθουσα όπου μέσα σε αυτούς, θα μπορούσαν να γίνουν δραστηριότητες, όπως είναι ο χορός, το θέατρο και η γυμναστική".

Στην ερώτηση εάν σε αυτό το θέμα θα μπορούσε να συμβάλει ο Δήμος Σύρου - Ερμούπολης, η πρόεδρος υπογράμμισε πως, "έχουμε απευθυνθεί τόσο στο Δήμο, όσο και στο ΚΕΠΕΑ που λειτουργεί στην έπαυλη Τσιροπινά, αλλά δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση στο πρόβλημα αυτό. Στόχος μας εξαρχής, από την ημέρα που αναλάβαμε τον Σύλλογο ήταν να βρεθεί ένας κατάλληλος χώρος για τις δραστηριότητές μας, ώστε να μπορέσουμε να "ξεδιπλώσουμε" τα σχέδιά μας".

Κλείνοντας η κ. Παύλου απευθύνει κάλεσμα προς τους πολίτες να συμβάλουν στο έργο του Συλλόγου. "Θέλω να καλέσω τους πολίτες να συμμετάσχουν στο έργο μας. Είτε εθελοντικά, είτε με νέες προτάσεις. Τους καλώ να εγγραφούν μέλη μας και να είναι σίγουροι ότι θα τους δεχθούμε με μεγάλη χαρά. Έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε άνοιγμα προς τη νέα γενιά, γιατί στοχεύουμε στην ανανέωση".