Εκδήλωση για το περιοδικό που οδηγείται στη δεύτερη περίοδο της παρουσίας του στην ιστορία, στη λαογραφία, στο περιβάλλον και στις τέχνες

18 χρόνια "Συριανά Γράμματα"

Δημήτρης Βαρθαλίτης: "Η αγάπη μου για τη Σύρο και η επιθυμία μου να γνωρίσω την ιστορία της, με έκαναν να εκδώσω το περιοδικό το 1988"

Δεκαοκτώ χρόνια προσφοράς στην ιστορία, στη λαογραφία, στο περιβάλλον και στον πολιτισμό της Σύρου. Δεκαοκτώ χρόνια παρουσίας της μοναδικής συριανής έκδοσης που από το 1988 συγκεντρώνει πολύτιμες πληροφορίες και άγνωστες πτυχές της πρωτεύουσας των Κυκλάδων.

Ο λόγος για τα "Συριανά Γράμματα" και τον Δημήτρη Βαρθαλίτη, ο οποίος παρουσία φίλων, συνεργατών και πολιτών, παρουσίασε το βράδυ του Σαββάτου σε χώρο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, τα σημαντικότερα σημεία της διαδρομής του περιοδικού, με αποκορύφωμα τη βράβευσή του το 2021 από το Υπουργείο Πολιτισμού.

"Αποτελεί έναν ύμνο για την ιστορία της Σύρου"

Παρουσία του Καθολικού Επισκόπου, Πέτρου Στεφάνου, του π. Κωνσταντίνου Κοντού ως εκπροσώπου της Ιεράς Μητρόπολιης Σύρου, του δημάρχου Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξη Αθανασίου, των αντιδημάρχων, Νίκου Σκευοφύλακα και Γιάννη Μαραγκού, του εντεταλμένου δημοτικού συμβούλου, Δομένικου Σαγκινέτου, συνεργατών, αρθρογράφων, αλλά και πολιτών, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ για πρώτη φορά, η επίσημη παρουσίαση του περιοδικού "Συριανά Γράμματα", που κλείνει 18 χρόνια (1988-1998 και 2017-2024) παρουσίας και προσφοράς στην καταγραφή της συνολικής ιστορίας του νησιού.

Την εκδήλωση προσφώνησαν τόσο ο δήμαρχος κ. Αθανασίου, όσο και ο εντεταλμένος, υπεύθυνος της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, αλλά και συνεργάτης των "Συριανών Γραμμάτων", κ. Σαγκινέτος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στην επιτυχημένη, αλλά και αναγνωρισμένη, σε πανελλαδικό επίπεδο, έκδοση του μοναδικού περιοδικού που αναφέρεται στη Σύρο, επικεντρώνοντας στον Δημήτρη Βαρθαλίτη, τον οποίο αποκάλεσαν "ψυχή" αυτής της προσπάθειας.

"Έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάζουμε όχι μόνο την έκδοση του 15ου τεύχους των "Συριανών Γραμμάτων", αλλά το συνολικό έργο που προσφέρει εδώ και 18 χρόνια στην ιστορία του νησιού. Τιμούμε τον εκδότη του Δημήτρη Βαρθαλίτη, αλλά και τους συνεργάτες και αρθρογράφους του περιοδικού, το οποίο αποτελεί "ύμνο" στην ιστορία του νησιού", επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο κ. Σαγκινέτος.

Από την πλευρά του, ο Αλέξης Αθανασίου, χαρακτήρισε τα "Συριανά Γράμματα", ως "θεματοφύλακα της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσης, του ευλογημένου τόπου, όπως είπε.

"Η επιτυχημένη πορεία του περιοδικού και η αναγνώρισή του σε πανελλαδικό επίπεδο, οφείλεται σε ένα κράμα εγκυρότητας, σοβαρότητας, ενδελεχούς έρευνας, γνώσης και αγάπης, όλως όσων συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του. Κυρίως όμως, οφείλεται στον εμπνευστή, εκδότη και "ψυχή" αυτής της προσπάθειας, Δημήτρη Βαρθαλίτη", σημείωσε στην τοποθέτησή του, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης.

Η συνεργασία με σημαντικά ονόματα λόγιων Συριανών

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο εκδότης των "Συριανών Γραμμάτων", Δημήτρης Βαρθαλίτης, ο οποίος κάνοντας μία αναδρομή στην ιστορία του περιοδικού, αναφέρθηκε στα πρώτα βήματά του το 1988, αλλά και στις συνεργασίες που υπήρξαν με σημαντικούς λόγιους Συριανούς.

"Η φούντωση που ένιωθα μέσα μου για τον τόπο στον οποίο γεννήθηκα, η επιθυμία μου να γνωρίσω την ιστορία του και να συναναστραφώ με ανθρώπους που έχουν το ίδιο πάθος με έκαναν να εκδώσω το περιοδικό Συριανά Γράμματα το 1988. Αναφέρω μερικά ονόματα λογίων Συριανών, οι οποίοι δεν βρίσκονται πια κοντά μας. Ευάγγελος Ρούσσος, Μάνος Ελευθερίου, Ανδρέας Δρακάκης, Σταύρος Βαφίας, Δημήτριος Κρίνος, Βάγιας Βαΐτσης, Άννα Σικελιανού, συνεργάστηκαν με το περιοδικό", σημείωσε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι

"για πρώτη φορά γίνεται επίσημη παρουσίαση του περιοδικού από τον Δήμο μας και αυτό οφείλεται στον προικισμένο με μεθοδικότητα δήμαρχό μας, Αλέξανδρο Αθανασίου, στον ακούραστο δημοτικό σύμβουλο και υπεύθυνο της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, Δομένικο Σαγκινέτο, τους δημοτικούς συμβούλους του νησιού μας, το προσωπικό της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και τους οποίους ευχαριστώ".

Ο κ. Βαρθαλίτης αναφέρθηκε και στη βράβευση των "Συριανών Γραμμάτων" από το Υπουργείο Πολιτισμού, δηλώνοντας ότι "το περιοδικό Συριανά Γράμματα βραβεύτηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού την 1η Νοεμβρίου 2021 και συνεχώς βραβεύεται από τους συνεργάτες, τους αναγνώστες και τους μελετητές του. Έχω μετρήσει πάνω από πεντακόσιες αναφορές του περιοδικού σε διάφορες μελέτες που έχουν δημοσιευτεί και το διεθνές περιοδικό International Molinology Νο. 107, December 2023, αναφέρει τρεις φορές τα Syriana Grammata".

Τέλος, απευθυνόμενος προς το κοινό παρουσίασε και την τελευταία έκδοση του περιοδικού, την 15η, η οποία είναι ένα αφιέρωμα στην αγροτική Σύρο.

"Σας γνωρίζω με μεγάλη ικανοποίηση δε ότι στο τεύχος που μόλις κυκλοφόρησε σε 500 σελίδες και είναι αφιερωμένο στην "Αγροτική Σύρο", παρουσιάζεται μια καινοτόμος και άγνωστη ως τώρα εκδοχή περί της ετυμολογίας της ονομασίας Σύρος-Σύρα από τον ομότιμο καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου, Ιωάννη Κ. Προμπονά, ο οποίος εμπνεύστηκε την ετυμολογία του τοπωνυμίου από το έργο του αείμνηστου και αυθεντικού συνθέτη λαϊκών τραγουδιών, ποιητή, στιχουργού, Πατριάρχη της λαϊκής μουσικής, Μάρκου Βαμβακάρη".

Τέλος να σημειωθεί ότι την εκδήλωση συντόνιζε ο Θωμάς Δρίκος μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού, ενώ για τα Συριανά Γράμματα μίλησαν ο αρχισυντάκτης της έκδοσης, Αχιλλέας Δημητρόπουλος, καθώς επίσης και οι συνεργάτες του περιοδικού, ο πολιτικός μηχανικός, Τάκης Γαλανόπουλος, η φιλόλογος και στέλεχος των ΓΑΚ Τμήματος Σύρου, Αγγελική Κατρισιώτη και ο ιατρός, Αντώνης Τάντουλος.