10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ερμούπολη

Αφιερωμένο στα 50 χρόνια από την εισβολή στην Κύπρο

Ελληνική παραδοσιακή μουσική, τραγούδια και χοροί από όλη την Ελλάδα, παρουσίασαν τέσσερις Σύλλογοι της Σύρου

Παραδοσιακή ελληνική μουσική, χοροί και τραγούδια "πλημμύρισαν" την Κυριακή το βράδυ την πλατεία Μιαούλη, στο πλαίσιο του 10ου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών στην Ερμούπολη.

Δεκάδες κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες του νησιού παρακολούθησαν την αναβίωση της παράδοσης της Ελλάδας, καταχειροκροτώντας τους χορευτές των τεσσάρων τοπικών χορευτικών Συλλόγων που έλαβαν μέρος.

"Βήματα" παράδοσης

Η "καρδιά" της Ελλάδας, "χτύπησε" την Κυριακή το βράδυ στην πλατεία Μιαούλη, όπου τέσσερις τοπικοί χορευτικοί Σύλλογοι και συγκεκριμένα ο Σύλλογος Στερεοελλαδιτών Σύρου "Η Ρούμελη", ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου "Ο Γέρος του Μωριά", ο Σύλλογος Ηπειρωτών Σύρου και ο Σύλλογος Κρητών Σύρου, χόρεψαν στα "βήματα" της παράδοσης.

Ο λόγος για το 10ο Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε για άλλη μία χρονιά ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου, με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Πελοποννησιακών Συλλόγων.

Μόνιμοι κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της πρωτεύουσας των Κυκλάδων απόλαυσαν μία βραδιά με μουσική, τραγούδια και χορούς, συμμετέχοντας ενεργά και μετατρέποντας την πλατεία Μιαούλη, σε ένα χώρο "σύναξης" και συναπαντήματος της ελληνικής παράδοσης.

Να σημειωθεί ότι, τα παραδοσιακά Φεστιβάλ στη Σύρο άρχισαν το 2006, με πρωτοβουλία των Πελοποννησίων Σύρου, μετατρέποντάς τα πλέον σε θεσμό, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Γιάννης Δεσύπρης.

"Διαβαίνοντας λοιπόν τα "βήματα" της παράδοσης από το 2006, μέχρι και σήμερα, ο Σύλλογος Πελοποννησίων Σύρου συνεχίζει αυτό τον θεσμό, ο οποίος τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Πελοποννησιακών Συλλόγων", δήλωσε χαρακτηριστικά

Τέλος, να σημειωθεί ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου Πελοποννησίων Σύρου, Γιάννης Καλοφωλιάς, στη σύντομη τοποθέτησή του πριν την έναρξη της χορευτικής εκδήλωσης, επεσήμανε πως η φετινή διοργάνωση είναι αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο.