Ομαδική έκθεση ζωγραφικής τεσσάρων σύγχρονων εικαστικών στην Ερμούπολη

"Αποκλίσεις" στην αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη"

Antonakis, Λίλα Μπελιβανάκη, Ράνια Ράγκου και VassilisH, επαναπροσδιορίζουν με τα έργα τους τα όρια της παραστατικότητας

"Αποκλίσεις - Variations", είναι το θέμα της ομαδικής εικαστικής έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Τέχνης "Γ. & Ε. Βάτη", στην Ερμούπολη.

Πρόκειται για την παρουσίαση τεσσάρων σύγχρονων εικαστικών, οι οποίοι μέσα από τα έργα τους συνομιλούν, θέτοντας στο κοινό ερωτήματα, διατυπώνοντας προτάσεις, επαναδιαπραγματεύοντας τα όρια της παραστατικότητας.

O Antonakis (Χριστοδούλου), η Λίλα Μπελιβανάκη, η Ράνια Ράγκου και ο VassilisH με αρκετές αντιθέσεις στην έκφραση, αλλά και αρκετές ομοιότητες, τόσο στην καθαρότητα των χρωμάτων, όσο και στην αρτιότητα του σχεδίου, θέτουν σε κάθε τους έργο αμφιβολίες για τα όρια που τα προσδιορίζουν, φέρνοντας κοντά την παραστατικότητα με την αφαίρεση και την αλληγορία.

Τα εγκαίνια της έκθεσης, θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 26 Ιουλίου στις 8 και μισή το βράδυ.

Έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και κεραμικής

O Αντωνάκης δουλεύει  με τη ζωγραφική, τη φωτογραφία και την κεραμική προς διερεύνηση της έννοιας του "μύθου", δηλαδή πώς συγκροτεί κάποιος έναν μύθο, πώς επιβιώνει στο χρόνο και πώς μετασχηματίζεται το νόημά του.

Μέσα από τα έργα του αναδύει εσωτερικούς και ψυχολογικούς χώρους από τηλεοπτικές σειρές και ταινίες και τους χρησιμοποιεί για να δημιουργήσει νέους χώρους μέσα από την αφαίρεση, την παραμόρφωση, με μια ιδιαίτερη οπτική γλώσσα με αναφορές στον ελληνικό μοντερνισμό.

Το ενδιαφέρον του καλλιτέχνη στρέφεται στην παρατήρηση του τι απορροφά κανείς χωρίς να το συνειδητοποιεί, τι είδους εικόνες διεισδύουν στα σαλόνια μέσω της οθόνης και πώς αυτές αποθηκεύονται στη μνήμη του θεατή και στη συλλογική συνείδηση.

Εν κατακλείδι ο Αντωνάκης, εξυψώνει το σε ένα άλλο επίπεδο αυτό που αναγνωρίζουμε ως "δεύτερο" ή και "σκουπίδι", επιτυγχάνοντας τη διαδικασία δημιουργίας μύθων, επιτρέποντάς μας να "ρίξουμε μια ματιά" στο πώς, ενδεχομένως, θα βλέπουν οι μελλοντικές γενιές τις τρέχουσες τηλεοπτικές σειρές και ταινίες.

Ποιος είναι ο Αντωνάκης

Ο Αντωνάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Σπούδασε ζωγραφική και φωτογραφία στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας και Fine Art Media στο Slade School of Fine Art του UCL στο Λονδίνο. Από το 2003 Έχει παρουσιάσει δουλειά του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, στη Μεγάλη Βρετανία, στη Γερμανία, στη Γαλλία, στην Κορέα και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έχει εργαστεί ως επιμελητής για προγράμματα όπως το Snehta Residency και έχει οργανώσει και επιμεληθεί εκθέσεις για πλατφόρμες όπως το RemapKM και το Glasgow International. Έχει συνεργαστεί με οργανισμούς και εταιρείες όπως την ‘Άγονη Γραμμή Γόνιμη και τη Sun of the Beach, δημιουργώντας προιόντα, καθώς και εκδοτικούς οίκους όπως η Οδός Πανός για το σχεδιασμό εξωφύλλων. Από το 2011 έχει συνεργαστεί με περιοδικά όπως το Flaneur, το Sofa και το Κοντέινερ της Ελευθεροτυπίας. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Ototeman In Memoriam

Το έργο "Ototeman-In Memoriam" της Λίλας Μπελιβανάκη, περιλαμβάνει στοιχεία δύο διαφορετικών πολιτισμών και φιλοδοξεί να τα δέσει σε μία αρμονική εικαστική παρουσίαση.

Τα μεμονομένα έργα, που λειτουργούν και αυτόνομα, παρατάσσονται σε σχηματισμό Τοτέμ. Οι ονομασίες τους έχουν επιλεγεί από την εικαστικό για να συμβολίσουν τα ιερά ζώα που οι Ινδιάνικες φυλές τοποθετούσαν στις ξυλόγλυπτες κατασκευές (αετός, αρκούδα μαρμότα κλπ).

Όπως η ίδια αναφέρει στον έντυπο κατάλογο της έκθεσης, "καθώς οι Ινδιάνοι έδιναν χαρακτήρα και ιεραρχία στα ζώα των Τοτέμ, έτσι και οι εικονιζόμενοι ήρωες πλησιάζουν νοερά στους τίτλους που φέρουν τα έργα. Τα Τοτέμ ήταν κάτι σαν σημαία της φυλής, την έβαζαν σε πλαίσιο, "μιλούσαν" για αυτήν και τα "πιστεύω" της. Είναι επιβλητικό και πολύχρωμο, προηγείται της φήμης της φυλής και προστατεύει τα μέλη της. Μεταλλάσσεται μετά τον θάνατο ενός μέλους, προστίθενται κομμάτια για να τον τιμήσουν, για να πουν και τη δική του ιστορία".

Ποια είναι η Λιλα Μπελιβανάκη

Η Λίλα Μπελιβανάκη ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Εικαστικός καλλιτέχνης με εμπειρία στη σκηνογραφία και τη ψηφιακή επεξεργασία εικόνας και βίντεο, ασχολείται τα τελευταία χρόνια κυρίως με τη ζωγραφική. Τελειώνοντας τις σπουδές της στην Αθήνα έλαβε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, κόμικ και εικονογράφησης, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε με τη σκηνογραφία και Art Design σε κινηματογράφο τηλεόραση και θέατρο. Τα τελευταία δέκα χρόνια έχει συμμετάσχει σε ομαδικές παρουσιάσεις σε Αθήνα, Κύπρο και Παρίσι. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές σε Ελλάδα και εξωτερικό.

Η αναζήτηση της ταυτότητας του ατόμου

"Μέσω της δουλειάς μου μελετώ την έννοια της ιστορίας, και την διαχρονικότητα των ανθρώπινων καταστάσεων. Αναφέρομαι στην διαρκή αναζήτηση ταυτότητας του ατόμου μέσα στην σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας, στην δύναμη των συμβόλων, μύθων και συμβολισμών στην ζωή του", επισημαίνει χαρακτηριστικά στο πλαίσιο της παρουσίασης των έργων της, η ζωγράφος Ράνια Ράγκου.

"Κατά κύριο λόγο το μέσο που προτιμώ είναι η ζωγραφική ωστόσο χρησιμοποιώ συχνά ως βάση την εμπειρία των νέων μέσων, τον γραπτό λόγο και το κολάζ. Κρατάω διαρκώς "σημειώσεις» από φωτογραφικό υλικό και κείμενα. Αυτά μετατρέπονται στο έργο μου σε ένα πειραματικό χώρο, έναν δίαυλο μέσα από τον οποίο διυλίζονται τα αισθητά, τα οπτικά για να αποτυπωθούν τελικά με παραδοσιακά ζωγραφικά μέσα", υπογραμμίζει, σημειώνοντας ότι τα έργα της έχουν μια πολυεπίπεδη ανάγνωση, εστιάζοντας στο παλίμψηστο της μνήμης και στην ανακατασκευή της πραγματικότητας.

"Αυτό έχει αναφορές στον τρόπο που λαμβάνουμε αποσπασματικά τις πληροφορίες, διαμορφώνοντας μια μυθολογική αντίληψη της αλήθειας", καταλήγει.

Ποια είναι η Ράνια Ράγκου

Γεννημένη στην Αθήνα το 1970, η Ράνια Ράγκου σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1989-1994) και στη Σχολή Καλών Τεχνών της Μαδρίτης, Ισπανία (1994-1995), Video Art και Music & Sound Techniques στο New School and School of Visual Arts στη Νέα Υόρκη, ΗΠΑ (1998-99). Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 19 ατομικές και πολυάριθμες ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα, Μιλάνο, Μαδρίτη, Βαρκελώνη, Πόρτο, Ρίο Ντε Τζανέιρο, Κωνσταντινούπολη, Κολωνία, Λεβερκούζεν και Τελ Αβίβ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές, μεταξύ άλλων στο Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης, στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ρεθύμνου, στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης, στο Μουσείο Βορρέ, στο ΔΕΣΤΕ Δάκη Ιωάννου, Φέλιου, Μπέλτσιου, Εμφιετζόγλου, Ευγενίδη, Συλλογές Κοπελούζου, Μουσείο Φρυσίρα, Ίδρυμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς Κέρκυρας, Ιστορικό Μουσείο. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

Εικονιστικές καταθέσεις καθημερινών προσώπων

Ο Vassilis H γεννήθηκε το 1977 στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται.

Σπούδασε στην Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, καθώς και στο Κολλέγιο Καλών Τεχνών Sheffieldυν. Έχει παρουσιάσει ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, καθώς επίσης έχει συμμετάσχει και σε ομαδικές στην Νέα Υόρκη, στο Βερολίνο, στη Βιένη, στην Αθήνα και τη Μύκονο.

Η δημιουργική του διαδικασία προέρχεται από εικονιστικές καταθέσεις καθημερινών προσώπων που βρίσκονται συνήθως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τα περιοδικά. Οι χαρακτήρες που αποδίδονται με χιούμορ αντιμετωπίζουν διλήμματα ως προς την ανάγκη αποδοχής τους από τις σύγχρονες κοινωνίες τους.

"Τα αναδυόμενα ζητήματα σωματικής και συναισθηματικής κακοποίησης, ναρκισσιστικές συμπεριφορές και εμμονικές σκέψεις, τους παραλύουν. Υποκείμενα της πίεσης των συνομηλίκων, εκτιμούν τον εαυτό τους μέσα από τις ζωές και τις απόψεις άλλων ανθρώπων. Μια αντιφατική ουσία ομορφιάς παρουσιάζεται μέσα από παραμορφωμένα πρόσωπα με έντονα χαρακτηριστικά, που κατά κάποιο τρόπο διατηρούν το μυστήριο των σκέψεων των μορφών. Παραμένουν αφηρημένοι στις προθέσεις και τις επιθυμίες τους, προσπαθώντας να ξεπεράσουν την υπαρξιακή τους κρίση, επιβιώνοντας μετά βίας", σημειώνει χαρακτηριστικά ο καλλιτέχνης.

Τέλος, να σημειωθεί ότι η έκθεση "Αποκλίσεις", η διοργάνωση της οποίας ανήκει στο Δήμο Σύρου-Ερμούπολης και στο τμήμα Πολιτισμού, θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 26 Ιουλίου, έως και τις 11 Αυγούστου, από τις 7 και μισή έως και τις 10 το βράδυ.

Την επιμέλειά της έχει ο υπεύθυνος εικαστικών του Δήμου, Γιώργος Αλτουβάς, ενώ ο σχεδιασμός και η εκτύπωση του έντυπου καταλόγου της έκθεσης ανήκει στην Τυποκυκλαδική Α.Ε.