Με την παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης τα εγκαίνια της έκθεσης του Θανάση Λάλα στη Σύρο

Οι "Τιτάνες των Αισθήσεων" στην Πινακοθήκη Κυκλάδων

Θανάσης Λάλας: "Πρόκειται για την πρώτη μου έκθεση που αρχίζει από το νησί που αγαπώ, τη Σύρο"

Μία ιδιαίτερα εμπνευσμένη και ξεχωριστή έκθεση, εγκαινιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στη Σύρο, παρουσία του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρη Παπαστεργίου.

Ο λόγος για τα "Τετράδια Α': Οι Τιτάνες των Αισθήσεων", του Θανάση Λάλα, που φιλοξενείται στο χώρο της Πινακοθήκης Κυκλάδων, στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σύρος-Πολιτισμός 2024".

Μέσω της Τεχνητής Νοημοσύνης, ο Θανάσης Λάλας, παρουσιάζει 31 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων με μικτή τεχνική πάνω σε βαμβακερό καμβά, οκτώ γλυπτά Τοτέμ και ένα επί-ζωγραφισμένο αυτοκίνητο, εμπνευσμένα από τους Τιτάνες, τους αρχαίους θεϊκούς φορείς.

Αλληλοεπίδραση με την Τεχνητή Νοημοσύνη

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος "Σύρος Πολιτισμός 2024", εγκαινιάστηκε το Σάββατο το βράδυ στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, η έκθεση του Θανάση Λάλα "Τετράδια Α': Οι Τιτάνες των Αισθήσεων".

Στην έκθεση, την οποία εγκαινίασε ο υπουργός Δημήτρης Παπαστεργίου, με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου, εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, αλλά και φορέων της Σύρου, παρουσιάζονται για πρώτη φορά μέρος από τα "Τετράδια" του Θανάση Λάλα και συγκεκριμένα 31 ζωγραφικά έργα μεγάλων διαστάσεων με μικτή τεχνική πάνω σε βαμβακερό καμβά, οκτώ γλυπτά Τοτέμ και ένα επί-ζωγραφισμένο αυτοκίνητο, εμπνευσμένα από τους Τιτάνες της αρχαιότητας.

Παράλληλα, ο κ. Λάλας, αλληλεπιδρώντας με την Τεχνητή Νοημοσύνη και συμπράττοντας με την εταιρία UBITECH, παρουσίασε τα πρωτότυπα έργα του, μέσω μίας πρωτοποριακής για τα παγκόσμια δεδομένα τεχνολογικής υποδομής, με την οποία αυτά μπορούν να μεταλλάσσονται μπροστά στα μάτια των επισκεπτών σε νέα μοναδικά έργα που δημιουργεί η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, στην έκθεση επίσης παρουσιάστηκαν 15 video presentations "Titans of Art", παραγωγής της ΕΡΤ, μέσω των οποίων φιλοξενούνται συναντήσεις του Θανάση Λάλα με ανθρώπους που καθόρισαν τη δημιουργική σκέψη παγκοσμίως, των τελευταίων εκατό χρόνων, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι τις εντυπώσεις έκλεψε και ένα αυτοκίνητο Tesla, το οποίο έχει μετατρέψει ο εικαστικός σε ένα πραγματικό αυτοκίνητο - καμβά.

"Αποτυπώνεται η ψυχή και το πάθος του δημιουργού"

Για μία ξεχωριστή έκθεση που φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, έκανε λόγο κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, ο δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Αλέξης Αθανασίου.

Ο κ. Αθανασίου, αναφερόμενος στα πολύπλευρα ενδιαφέροντα του κ. Λάλα, τόνισε ότι την τελευταία 20ετία ασχολείται με τη ζωγραφική τέχνη, ως αποτέλεσμα, όπως είπε, της προσωπικής αναζήτησης και σπουδής μεγάλων καλλιτεχνών.

"Τα έργα του διαπνέονται από ποιητικό σουρεαλισμό, απεικονίζοντας έναν πρωτότυπο και φανταστικό κόσμο, που συνεπαίρνει τις αισθήσεις με τις χρωματιστές εντάσεις και τις κυματιστές κινήσεις. Μέσα από τα 31 έργα του, εμπνευσμένα από τους Τινάνες της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, φαίνεται η έκδηλη γνησιότητα της έκφρασής του, καθώς αποτυπώνεται η ψυχή και το πάθος του δημιουργού", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Αθανασίου, απευθύνοντας παράλληλα τις ευχαριστίες του στον δημιουργό, Θανάση Λάλα, στον υπουργό, Δημήτρη Παπαστεργίου, αλλά και σε όλους όσους συνετέλεσαν στην πραγματοποίηση της συγκεκριμένης έκθεσης.

"Ο Θανάσης Λάλας εξελίσσει την τέχνη μέσα και από την τεχνολογία"

Παλιός γνώριμος της Σύρου, καθώς είχε συνεργαστεί πριν από πολλά χρόνια στον τεχνολογικό εξοπλισμό του ραδιοφωνικού σταθμού του πρώην Δήμου Άνω Σύρου "Αιγαίο FM", δήλωσε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Δημήτρης Παπαστεργίου, κατά τη διάρκεια του σύντομου χαιρετισμού του.

Ο κ. Παπαστεργίου, αναφερόμενος στον Θανάση Λάλα, επισήμανε την προσφορά του τόσο στη δημοσιογραφία, όσο και στην τέχνη, η οποία αποτυπώνεται μέσα από τα έργα του που φιλοξενεί η Πινακοθήκη Κυκλάδων.

"Μέσα από τον Θανάση, βλέπουμε ανθρώπους να προχωρούν και να εξελίσσουν την τέχνη μέσα και από την τεχνολογία και δη μέσα από την Τεχνητή Νοημοσύνη. Ποια είναι τελικά αυτή η περιβόητη Τεχνητή Νοημοσύνη; Είναι ένα "τέρας" που έρχεται να ισοπεδώσει τα πάντα, τόσο σε θέμα εργασίας, όσο ακόμη και στην τέχνη;", διερωτήθηκε ο υπουργός, συνδέοντας τα έργα κ. Λάλα με τη νέα τεχνολογία, υποστηρίζοντας ότι αυτή δημιουργήθηκε για να εξυπηρετεί τον άνθρωπο, πάντα μέσα σε ένα εφικτό πλαίσιο.

"Αυτό που διαφοροποιεί την Τεχνητή Νοημοσύνη από τους ανθρώπους, είναι οι αισθήσεις και η αντίληψη. Άρα αυτό που πρέπει να συνεχίσουμε να κάνουμε, είναι να δομούμε πάνω στον άνθρωπο και στην ενσυναίσθηση. Αυτό θεωρώ πως πρέπει να συνεχίζουμε να κάνουμε με την εκπαίδευση, τη φιλία και τις προσωπικές σχέσεις", υποστήριξε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

"Η έκθεσή μου αρχίζει από τη Σύρο και εύχομαι να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα"

"Χαίρομαι που βρίσκομαι και πάλι στη Σύρο που έζησα για πολλά χρόνια τη δεκαετία του 1980 και από την οποία έφυγα για προσωπικούς λόγους", τόνισε, από την πλευρά του, ο Θανάσης Λάλας, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι χαίρεται γιατί το νησί επανέρχεται στην πολιτιστική κουλτούρα, την οποία πιστεύει και πρεσβεύει.

Μιλώντας για την έκθεσή του, επισήμανε ότι "τα έργα που παρουσιάζω στην Πινακοθήκη Κυκλάδων, είναι ακριβώς αυτό που επιθυμώ εγώ προσωπικά να παρουσιάσω. Είναι για εμένα μία πολύ σημαντική έκθεση που αρχίζει από τη Σύρο και εύχομαι να ταξιδέψει σε όλη την Ελλάδα. Είναι ανοιχτή στην πρόκληση και στις αισθήσεις. Αυτό είναι το στοιχείο που μου κεντρίζει το ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια και που έχει να κάνει με την αποξένωση των ανθρώπων. Πιστεύω ότι επειδή η εποχή πάει ολοένα προς την Τεχνητή Νοημοσύνη, θα πρέπει να υπάρξει ένα αντίβαρο, μέσα από τον έρωτα και την προσωπική επαφή που πρέπει όλη να έχουμε", υποστήριξε ο καλλιτέχνης, Θανάσης Λάλας.