Συνεχίζονται και τον Αύγουστο οι δράσεις της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς

Ο μήνας των ντοκιμαντέρ

Η αρχή γίνεται με τον Μάρκο Βαμβακάρη, ενώ στο επίκεντρο θα βρεθούν τραγούδια, αλλά και σεμινάρια

Με στόχο την ευαισθητοποίηση, την περαιτέρω δράση για την αρμονική συνύπαρξη μέσα στο οικοσύστημα, αλλά και την κοινωνική ισότητα και την αλληλεγγύη, η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά συνεχίζει τις δράσεις της και τον τρίτο μήνα του καλοκαιριού, τον Αύγουστο.

Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που άρχισε τον Ιούνιο και ολοκληρώνεται την 1η Σεπτεμβρίου με ξεχωριστές θεματικές ενότητες, που όμως έχουν μία κοινή συνισταμένη. Την προώθηση της περιβαλλοντικής ενσυναίσθησης, αλλά και της κοινωνικής ευημερίας, μέσα από το σεβασμό και την αλληλεγγύη.

Το μήνα Αύγουστο, θα βρεθούν στο επίκεντρο μία μεγάλη σειρά από ντοκιμαντέρ, τα οποία θα πλαισιωθούν με μουσική, αλλά και με τη διεξαγωγή ενός σεμιναρίου με θέμα τα παιχνίδια της εικόνας και του ήχου.

Οι εκδηλώσεις είναι μία συνεργασία της ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριάς και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Αρχή με το αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη

Δράσεις με περιβαλλοντικό, αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο, που έχουν ως στόχο να γίνουν αφορμή για συζήτηση, σκέψη και περαιτέρω δράση για την αρμονική συνύπαρξη μέσα στο οικοσύστημα, την κοινωνική ισότητα και την αλληλεγγύη, συνεχίζει να υλοποιεί η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά.

Ο Αύγουστος είναι μήνας προβολών ντοκιμαντέρ στην Απάνω Μεριά. Αρχίζοντας με τον μεγάλο Μάρκο Βαμβακάρη και τα τραγούδια στην αγκαλιά της φύσης, οι δράσεις συνεχίζονται με αφιέρωμα στην ερημίτισσα της νήσου Κίναρος και ολοκληρώνονται με ένα σεμινάριο την πρώτη ημέρα του Σεπτεμβρίου.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για το μήνα Αύγουστο αρχίζει την Κυριακή 11 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, όπου στο κτήμα "Πομόνια" και σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Ζέβρα, "Μου αρέσουν οι καρδιές σαν τη δική μου".

Στο ντοκιμαντέρ επιχειρείται ένα ποιητικό, στοχαστικό πορτρέτο του Μάρκου Βαμβακάρη, που αδιαμφισβήτητα υπήρξε ο σημαντικότερος δημιουργός της πρώτης περιόδου του ρεμπέτικου τραγουδιού, πριν το άνοιγμά του σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Είναι βασισμένο τόσο στην ηχογραφημένη συνέντευξη που έδωσε ο ίδιος στην Αγγελική Καλαμαρά, όσο και στις μαρτυρίες των συγγενών και των ανθρώπων που έζησαν κοντά του και δούλεψαν μαζί του.

Την επόμενη ημέρα, Δευτέρα 12 Αυγούστου στις 8 το βράδυ στο κτήμα "Πομόνια", οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν το ντοκιμαντέρ του Θανάση Παπακωνσταντίου, "Περί-ληψη - Τραγούδια στην αγκαλιά της φύσης".

Οι παντοτινές αγάπες, μουσική, φύση και ποίηση του Θανάση Παπακωνσταντίνου, συναντιούνται στο ντοκιμαντέρ "ΠΕΡΙ-ΛΗΨΗ", γυρισμένο στις εκβολές του Πηνειού, στην κορυφή του Κίσσαβου και σε πανέμορφες τοποθεσίες της ευρύτερης περιοχής.

Θα συμμετάσχουν οι μουσικοί Δημήτρης Μυστακίδης, Κωσταντής Πιστιόλης, Γιώργος Αγγελάκης και Γιάννης Λίταινας.

Οι δράσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο 17 Αυγούστου στις 8 το βράδυ, όπου και πάλι στο χώρο του κτήματος "Πομόνια" σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα γίνει παρουσιαστεί το "Καλημέρα γειτόνισσα”, της Τάνιας Χατζηγεωργίου.

Μέσα από το ντοκιμαντέρ προβάλλεται το νησί Κίναρος, το οποίο βρίσκεται 18 μίλια ανατολικά της Αμοργού. Πρόκειται για μία νησίδα του Αιγαίου πελάγους, στον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Κυκλάδων και Δωδεκανήσων. Ο κινηματογραφικός φακός παρατηρεί την καθημερινότητα και τον αγώνα της Ρηνιώς να κρατήσει ζωντανά τα χώματα όπου γεννήθηκε και περπάτησαν οι άνθρωποι της. Μια προσπάθεια της σκηνοθέτριας να καταγράψει μέσα από τη δική της ματιά, ενσωματώνοντας την κάμερα στη σχέση της με την πρωταγωνίστρια και να αφήσει τα γεγονότα να κυλήσουν μέσα σε πραγματικό χρόνο.

Οι προβολές, αλλά και οι δράσεις ολοκληρώνονται το Σάββατο 31 Αυγούστου, όπου στις 8 το βράδυ, η ΚΟΙΝΣΕΠ Απάνω Μεριά, το κτήμα "Πομόνια" και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα παρουσιάσουν σε μια και μόνο προβολή το έργο της βραβευμένης σκηνοθέτιδας, ταινιών μικρού μήκους, Καρίνας Λογοθέτη.

Συγκεκριμένα θα προβληθεί το "Her Shyness", η "Βουρβουρού", το "Παρακαλώ περιμένετε", το "Call to arms" και το "Dear Victor", ενώ μετά το τέλος, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει με την σκηνοθέτη.

Σεμινάριο εμψύχωσης τον Σεπτέμβριο

Το πρόγραμμα των δράσεων θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου με τη διεξαγωγή σεμιναρίου με θέμα "Άναψε τη φλόγα της φαντασίας σου". - Κτήμα Πομόνια

Πρόκειται για ένα τρίωρο σεμινάριο, μία βιωματική εμπειρία που θα λάβει χώρα στο κτήμα "Πομπονια" και όπου η σκηνοθέτης Καρίνα Λογοθέτη, ο μουσικός και συνθέτης Βασίλης Ζλατάνος,η ηθοποιός και σκηνοθέτης Μαριλένα Κατρανίδου, η ψυχολόγος - εμψυχώτρια Ξανθίππη Θερμού και η Κωνσταντίνα Παπαδημητρίου, κεραμίστρια, εμψυχώτρια, μέσα από "παιχνίδια" εικόνας και ήχου θα προσπαθήσουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, να βγάλουν τους συμμετέχοντες από την πραγματικότητα και να τους οδηγήσουν σε νέα μονοπάτια που δεν γνωρίζουν αυτά της φαντασίας, σε ένα τρίωρο σεμινάριο.