Ο Χάρης Βεκρής στην "Κοινή Γνώμη" για την 8η διοργάνωση του Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου "ΑΝΩ"

"Στόχος να ενταχθεί στα σημαντικότερα Ευρωπαϊκά Φεστιβάλ του είδους"

Δημιουργία και παρουσίαση για πρώτη φορά της "ΑΝΩ FESTIVAL ORCHESTRA" με δύο εμφανίσεις σε Σύρο και Σαντορίνη, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού, Στέφανου Τσιαλή

Για όγδοη συνεχή χρονιά, η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, διοργανώνουν το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου ΑΝΩ, από τις 19 έως και τις 25 Αυγούστου.

Πρόκειται για ένα ανανεωμένο πρόγραμμα εκδηλώσεων υψηλής ποιότητας που διαγράφει δυναμικά την πορεία του, καθιστώντας την Άνω Σύρο τόπο πολιτισμικής συνάντησης, προβάλλοντας και αναδεικνύοντας το εκκλησιαστικό οργάνου του καθεδρικού ναού Αγίου Γεωργίου Άνω Σύρου.

Για τις φετινές καινοτομίες, όπως την εμφάνιση για πρώτη φορά στο κοινό της "ΑΝΩ FESTIVAL ORCHESTRA", την οποία αποτελούν νέοι μουσικοί από Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία, μαζί με έμπειρους μουσικούς της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, υπό την καθοδήγηση του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ και διακεκριμένου, διεθνούς αρχιμουσικού, Στέφανου Τσιαλή, μιλάει στην "Κοινή Γνώμη" ο εκτελεστικός διευθυντής του Φεστιβάλ, Χάρης Βεκρής.

- Κ. Βεκρή, 8η διοργάνωση για το Φεστιβάλ "ΑΝΩ". Δώστε μας ένα στίγμα φετινών των εκδηλώσεων που θα πραγματοποιηθούν από 19 έως και τις 25 Αυγούστου, με επίκεντρο για άλλη μία χρονιά το αρχαιότερο σε λειτουργία εκκλησιαστικό όργανο της χώρας, αλλά και τον καθεδρικό ναό του Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο.

"Προσηλωμένοι στους στόχους που είχαμε θέση από το ξεκίνημα του Φεστιβάλ, συνεχίζουμε και φέτος για 8η χρονιά, την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και τη μοναδικότητα του μεσαιωνικού οικισμού της Άνω Σύρου. Όσο η διοργάνωση ενηλικιώνεται, τόσο αυξάνονται οι απαιτήσεις οι δικές μας, αλλά και του κοινού. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διαρκή βελτίωση της ποιότητας των εκδηλώσεων του. Με μια ομάδα που πλέον πλησιάζει τα τριάντα άτομα, εθελοντές και συνεργάτες, προσπαθούμε το Φεστιβάλ "ΑΝΩ" να κατακτήσει επάξια μια θέση στη λίστα με τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά φεστιβάλ του είδους. Με μετακλήσεις σημαντικών καλλιτεχνών από το εξωτερικό, με ζωντανές διαδικτυακές μεταδόσεις, με διαφημιστικές καταχωρήσεις σε εξειδικευμένα περιοδικά και ιστοσελίδες παγκοσμίου εμβέλειας, αλλά κυρίως, βελτιώνοντας διαρκώς την ποιότητα των εκδηλώσεων, πιστεύουμε πως θα τα καταφέρουμε".

- Τι περιλαμβάνει λοιπόν το πρόγραμμα των συναυλιών του Φεστιβάλ «ΑΝΩ» 2024;

"Το εφετινό πρόγραμμα είναι αφιερωμένο στον μεγάλο Έλληνα συνθέτη - με καταγωγή από τις Κυκλάδες - Νίκο Σκαλκώτα, με αφορμή τα 120 από τη γέννηση και 75 από το θάνατο του. Αυτό σημαίνει ότι σε κάθε συναυλία θα ακουστούν γνωστά και σημαντικά έργα του. Οι οργανίστες που έχουν προσκληθεί, σε συνεργασία με τις πρεσβείες των χωρών τους, είναι οργανίστες φημισμένων καθεδρικών ναών σε Ισπανία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο. Πολύ σημαντικοί είναι και οι καλλιτέχνες που θα συμμετέχουν από Πολωνία και Τσεχία, και οι οποίοι θα συμπράξουν με το εκκλησιαστικό όργανο, αλλά και με την ορχήστρα του Φεστιβάλ μας που φέτος θα κάνει το ντεμπούτο της".

- Η δημιουργία ορχήστρας του Φεστιβάλ είναι κάτι πολύ ενδιαφέρον. Πείτε μας αν θέλετε λίγα περισσότερα λόγια γι’ αυτή την καινοτομία της εφετινής διοργάνωσης.

"Η ορχήστρα ήταν προσωπική επιθυμία του καλλιτεχνικού μας διευθυντή, του Στέφανου Τσιαλή, από την αρχή της συνεργασία μας. Πέρσι δεν προλάβαμε να το οργανώσουμε, αλλά φέτος η «ΑΝΩ FESTIVAL ORCHESTRA» θα κάνει την πρώτη της εμφάνιση στο προαύλιο του Ησυχαστηρίου «Παναγία της Ελπίδας» στην Ερμούπολη και τη δεύτερη στο Ναό Αμιάντου Συλλήψεως, στα Φηρά της Σαντορίνης, υπό τη διεύθυνση του γεννημένου στη Σύρο αρχιμουσικού, Στέφανου Τσιαλή και με σολίστ τον διάσημο Πολωνό βιολοντσελίστα Τόμας Στραλ. Την ορχήστρα αποτελούν δεκατρείς νέοι μουσικοί από Ελλάδα, Τσεχία και Πολωνία, οι οποίοι τελούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ). Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως με την ευκαιρία, την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας για την ανεκτίμητη συμβολή τους σε αυτό μας το δύσκολο εγχείρημα".

- Τι άλλο περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Φεστιβάλ εκτός από τις πολύ ενδιαφέρουσες συναυλίες που μας αναφέρατε;

"Πιστεύω πως ξεχωριστή έκπληξη για το κοινό του Φεστιβάλ θα αποτελέσει εφέτος η έκθεση φωτογραφίας «Τα Εκκλησιαστικά Όργανα της Ελλάδας», που επιμελήθηκε ο φωτογράφος Δημήτρης Βαμβακούσης. Το σύνολο των εκκλησιαστικών οργάνων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας σε ναούς, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φωτογραφήθηκε μέσα σε είκοσι ημέρες και παρουσιάζεται από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου. Αναμφίβολα είναι μια έκθεση που έχει πολύ ενδιαφέρον και για την οποία εργάστηκαν πολλοί άνθρωποι σε διάφορα μέρη της χώρας.

Επιπλέον, μια ακόμη διαφορετική παράλληλη εκδήλωση που θα φιλοξενηθεί στον Καθεδρικό Ναό της Άνω Σύρου καθ’ όλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ, θα είναι η εγκατάσταση δαπέδου φτιαγμένου από μπισκότα με τίτλο «κατάπαυσις» του Ελβετού εικαστικού Βέρνερ Βίντμερ. Ο Werner Widmer που μοιράζει το χρόνο του ανάμεσα σε Αθήνα και St. Gallen της Ελβετίας, έχει δημιουργήσει πάνω από τριάντα εγκαταστάσεις «καταπαύσεων» σε χώρους σιωπής και περισυλλογής σε διάφορα μέρη της Ευρώπης και τα έργα του αποτελούν φόρο τιμής στο θάνατο και ωδή στη ζωή".

- Κ. Βεκρή, φέτος κλείνετε οκτώ χρόνια στο Φεστιβάλ «ΑΝΩ» και πάνω από μια δεκαετία που ασχολείστε με την ανάδειξη του πολιτισμού της Σύρου, και όχι μόνο. Από που αντλείτε την όρεξη και τη δύναμη να αφιερώνετε τόσο χρόνο από την καθημερινότητα σας σε θέματα που μας αφορούν όλους, όσους ζούμε σ’ αυτό το νησί;

"Για μένα η Σύρα και η ιστορία της είναι έμπνευση. Ατενίζοντας το πέλαγο από το προαύλιο του Σαν Τζώρτζη, πάντα έχω την αίσθηση πως θα δω κάποιο πειρατικό καΐκι να πλησιάζει. Κι ο νους μου ταξιδεύει στο παρελθόν αυτού του τόπου, στην προσωρινότητα του δικού μας περάσματος από τούτα τα μέρη και κάπως έτσι έρχεται η ώθηση να δημιουργήσω το δικό μου αποτύπωμα για τους επόμενους. Έχω γράψει θεατρικό έργο βασισμένο στη συριανή ντοπιολαλιά με το οποίο κέρδισα βραβείο νέων θεατρικών συγγραφέων από το Υπουργείο Πολιτισμού. Έχω φτιάξει φεστιβάλ για το λουκούμι. Έχω μπει μπροστάρης στη διατήρηση της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς του νησιού και οργάνωσα κίνηση πολιτών για να γίνει η Σύρος Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Κι όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι είμαι τοπικιστής. Απλά, θεωρώ το νησί προέκταση του σπιτιού μου, που πρέπει να το φροντίσω για να ζούμε όλοι καλύτερα".