Τρεις σημαντικές παραστάσεις έρχονται τον Σεπτέμβριο στη Σύρο

Ημέρες θεάτρου

"Θεατρικοί Μονόλογοι", "Έγκλημα Πάθους" και "Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο" στο θέατρο Απόλλων και στο θεατράκι "Ευανθία Καΐρη"

Τρεις σημαντικές παραστάσεις θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι θεατρόφιλοι τον Σεπτέμβριο στη Σύρο.

Πρόκειται για τους "Θεατρικούς Μονολόγους", το "Έγκλημα Πάθους" και το έργο "Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο", που θα παρουσιαστούν στο θέατρο Απόλλων, αλλά και στο θεατράκι "Ευανθία Καΐρη".

Ηθοποιοί όπως η Παναγιώτα Βλαντή, ο Γιάννης Βούρος, η Πωλίνα Γκιωνάκη, η Λίζυ Ξανθοπούλου και ο Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης, θα μεταφέρουν στο κοινό σημαντικές στιγμές από το θέατρο, διανθισμένες με μουσική, θα παρουσιάσουν τη ζωή και το θάνατο της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, ενώ παράλληλα οι συντελεστές του Διεθνούς Κέντρου Χορού και Θεάτρου Μήλου, θα ανοίξουν τον διάλογο για τη θέση της γυναίκας σήμερα.

"Εγκλημα Πάθους"

Οι ημέρες θεάτρου στη Σύρο αρχίζουν με την παράσταση "Έγκλημα Πάθους", το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ, στο θέατρο Απόλλων.

Η Πωλίνα Γιωνάκη, η Λίζυ Ξανθοπούλου και ο Λευτέρης Παπανικολάου Γκιωνάκης, μεταφέρουν επί σκηνής τη ζωή και το θάνατο της μεγάλης ηθοποιού Ελένης Παπαδάκη, που εκτελέστηκε από την πολιτοφυλακή στα Δεκεμβριανά.

Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τη σύντομη ζωή της, τη μεγάλη καριέρα της στο θέατρο, το μίσος των συναδέλφων της, για το έγκλημα το βράδυ της 21ης Δεκεμβρίου 1944, αλλά και για τα συγκινητικά λόγια του μεγάλου Αλέξη Σολομού για την ηθοποιό.

Την παράσταση θα συνοδέψει η Μαρία Κάτσαρη με μουσική από πιάνο και τραγούδι.

"Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο"

Το "Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου", ΑΜΚΕ, ταξιδεύει στη Σύρο, παρουσιάζοντας μία παράσταση αφιερωμένη στην γυναικεία παρουσία.

Το θεατρικό με τίτλο "Ένας βράχος είναι καλύτερος από έναν θρόνο", που θα παρουσιαστεί το διήμερο Σάββατο 7 και Κυριακή 8 Σεπτεμβρίου στις 8 και τέταρτο το βράδυ στο θεατράκι "Ευανθία Καΐρη" στα Λαζαρέτα, έχει να κάνει με μία σκηνική σύνθεση που αναζητά στιγμές γυναικείας χειραφέτησης μέσα στον χρόνο, ξεκινώντας από τις «Ικέτιδες» του Αισχύλου και φτάνοντας έως και τις γυναικοκτονίες των ημερών μας.

Εμβληματικές αλλά και καθημερινές γυναικείες μορφές περνούν από τη σκηνή μέσα από τη μνήμη της αφηγήτριας (Φιλιώ Λούβαρη) που διαχειρίζεται το δραματουργικό υλικό μέσω του λόγου και του σύγχρονου χορού. Οι ηρωίδες αναφέρονται με ευθύτητα, συγκίνηση και χιούμορ στη δική τους ιστορία, μιλώντας, τελικά, για την ιστορία της Ελλάδας και τη γυναίκα μέσα σε αυτήν. Μια παράσταση που προωθεί τον διάλογο για τη θέση της γυναίκας σήμερα, φιλοδοξώντας την αποδόμηση του στερεοτυπικού έμφυλου ρόλου της.

Να σημειωθεί ότι το "Διεθνές Κέντρο Χορού και Θεάτρου Μήλου", είναι μια αστική μη κερδοσκοπική εταιρία (ΑΜΚΕ) με έδρα τη Μήλο που ίδρυσαν η Φιλιώ Λούβαρη και ο

Στέλιος Ζούλιας, με σκοπό να φέρουν την κοινότητα του νησιού σε επαφή με τις τέχνες του χορού και του θεάτρου, σε συνδυασμό με τις άλλες τέχνες.

Σκοπός της ομάδας είναι να προσφέρει σε όλους τους κατοίκους του νησιού την πολιτιστική εκπαίδευση και ανάπτυξη που τους αξίζει, παρόλο που κατοικούν μακριά από τα μεγάλα αστικά κέντρα με τρόπο συμπεριληπτικό, καθώς και να επικοινωνήσει καλλιτεχνικά με την

υπόλοιπη Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το Φεστιβάλ "Από Τη Θάλασσα" που διοργανώνει η ομάδα στη Μήλο από το 2021 περιλαμβάνει συνεργασίες με φορείς από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Κύπρο και τον

Καναδά, ενώ οι περισσότερες δράσεις της υποστηρίζονται από ΥΠΠΟΑ και το Καναδικό Συμβούλιο Τεχνών.

"Θεατρικοί μονόλογοι"

Μία συνάντηση της μουσικής με το θέατρο, μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση όπου ο λόγος συμπνέει με τους ήχους της μουσικής, θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν κάτοικοι, αλλά και επισκέπτες της Σύρου, την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου στις 9 το βράδυ στο θέατρο Απόλλων.

Συγκεκριμένα, η μουσική θα συναντήσει τις κορυφαίες στιγμές χαρακτήρων μέσα από τα θεατρικά κείμενα των Shakespeare, Baricco, Kein, Chekhov, Ελλήνων κλασσικών, όπως του Αισχύλου και του Ευριπίδη, αλλά και άλλων κορυφαίων συγγραφέων. Οι θεατές θα γίνουν κοινωνοί μιας μοναδικής εμπειρίας. Θα απολαύσουν μονόλογους, που έγραψαν τη δική τους ιστορία στον θεατρικό παγκόσμιο χώρο, δεμένους σε μια αδιαίρετη και ενιαία ενότητα μουσικής και λόγου.

Δύο ηθοποιοί, η Παναγιώτα Βλαντή και ο Γιάννης Βούρος, με τη συνοδεία ορχήστρας δωματίου και τη μουσική διεύθυνση του Θοδωρή Λεμπέση, μέσα σε μία διαφορετική μουσική παράσταση, συναντιούνται επί σκηνής για να ταξιδέψουν το κοινό μέσα σ’ ένα ταξίδι μουσικής και λόγου, επιτυγχάνοντας πλήρως το συγκερασμό των δύο αυτών μορφών της τέχνης.