Επετειακή έναρξη με βραβεύσεις για το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων

Γιορτάζει τα εικοστά του γενέθλια

Τιμήθηκαν πρόσωπα για την πολύχρονη υποστήριξη του θεσμού

Με τιμητικές βραβεύσεις, σε πρόσωπα που στήριξαν τη δημιουργία, αλλά και την θέσπισή του ως θεσμού, πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το βράδυ στο θέατρο Απόλλων, η έναρξη του 20ου επετειακού Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Ένα Φεστιβάλ που πρωτοεμφανίστηκε στη Σύρο το 2004 και που κάτω από αντίξοες συνθήκες κατάφερε να διαγράψει μία μακρά πορεία στο πολιτιστικό γίγνεσθαι του νησιού των Κυκλάδων, αλλά και όλης της Ελλάδα, προσελκύοντας επισκέπτες από τη χώρα, αλλά και το εξωτερικό, δίνοντας τους την ευκαιρία να απολαύσουν συναυλίες δωματίου, λυρικού τραγουδιού, καθώς και masterclasses υψηλών προδιαγραφών.

Το επετειακό Φεστιβάλ παρουσιάζει φέτος μια σειρά συναυλιών με καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που διαπρέπουν στις πιο σπουδαίες μουσικές σκηνές παγκοσμίως. Οι εκδηλώσεις άρχισαν το Σάββατο και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 18 Αυγούστου στο εμβληματικό θέατρο Απόλλων.

Το "ευχαριστώ" των συντελεστών

Με την παρουσία των συντελεστών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, Φώτη Καραγιαννόπουλο, πρόεδρο και συνιδρυτή, Γιάννο Μαργαζιώτη, βιολονίστα και καλλιτεχνικό διευθυντή, Γιώργο Φουφόπουλο, μέλους και νομικό σύμβουλο και του Κώστα Φωτόπουλο, μέλους της οργανωτικής επιτροπής, αλλά και με τη συμμετοχή μεταξύ άλλων του Γιάννη Δεκαβάλλα, της Δέσποινας Παρασκευαίδου, της Άννα Βαφία, φορέων και εκπροσώπων της αυτοδιοίκησης, διεξήχθη στο θέατρο Απόλλων, η έναρξη του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων.

Πρόκειται για μία επετειακή εκδήλωση η οποία εμπεριείχε, εκτός της πανδαισίας της κλασικής μουσικής και ειδικά αφιερώματα, αλλά και τιμητικές βραβεύσεις σε ανθρώπους και οργανισμούς, οι οποίοι συνετέλεσαν στη μακρόχρονη επιτυχημένη πορεία του θεσμού.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύτηκαν για την πολύτιμη συνεισφορά τους και υποστήριξη ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, ο πρώην δήμαρχος, Γιάννης Δεκαβάλλας, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας, η πρώην αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, ο πρώην γ.γ του Υπουργείου Πολιτισμού, Σπύρος Κλαδάς, καθώς και ο αείμνηστος Συριανός νομικός, Πέτρος Καμπάνης.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να επισημανθεί ότι το Σάββατο 17 Αυγούστου, θα τιμηθεί και ο πρόεδρος της Βουλής, Κωσταντίνος Τασούλας, ο οποίος θα παραστεί στην τελετή λήξης του Φεστιβάλ.

"Είναι μεγάλη χαρά που το Φεστιβάλ, στο πρόσωπό μου, τιμά την Τράπεζα της Ελλάδος. Πραγματικά είναι ένα ξεχωριστό Φεστιβάλ που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον πολιτισμό. Και εμείς έχουμε ερωτευτεί και αγαπάμε τη Σύρο, εξάλλου είναι γνωστό ότι διαμένουμε τους καλοκαιρινούς μήνες στο νησί, εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Με μεγάλη μας χαρά στηρίζουμε το συγκεκριμένο Φεστιβάλ, που πιστεύω ότι είναι μοναδικό στο χώρο των Κυκλάδων, αλλά και της Ελλάδας", δήλωσε κατά τη διάρκεια της βράβευσή του, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, Γιάννης Στουρνάρας.

Για την πολύτιμη προσφορά του στη διεξαγωγή του Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, τιμήθηκε και ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης.

Λόγω απουσίας του δημάρχου, Αλέξη Αθανασίου, την τιμητική πλακέτα παράλαβε ο αντιδήμαρχος Διοικητικών Υπηρεσιών, Νίκος Σκευοφύλακας, ο οποίος στη σύντομη τοποθέτησή του απεύθυνε θερμές ευχαριστίες στους συντελεστές της διοργάνωσης, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "το Φεστιβάλ υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του βιολονίστα Γιάννου Μαργαζιώτη, έχει προσφέρει αξέχαστες στιγμές, προβάλλοντας παράλληλα τη Σύρο, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε παγκόσμιο επίπεδο", υπογραμμίζοντας ότι το "είμαι βέβαιος ότι το 20ο διεθνές Φεστιβάλ θα μας παρασύρει με όλες μας τις αισθήσεις στον κλασικό άνεμο των Κυκλάδων, δίνοντας μας την κοινή εμπειρία από τις συνθέσεις του Schumann και του Brahms".

Τέλος, ο αντιδήμαρχος επισημαίνοντας την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπεί τον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, αναφέρθηκε στον πρωτεργάτη, όπως είπε, Γιάννη Δεκαβάλλα, ο οποίος έθεσε τις βάσεις για την πολυετή παρουσία και προσφορά του Φεστιβάλ.

Αναφερόμενος στον αείμνηστο Αντώνη Μαρκουλή, για την προσφορά του στην ίδρυση, αλλά και την εξέλιξη του Φεστιβάλ ως θεσμού, μίλησε από την πλευρά του και κατά τη διάρκεια της βράβευσής του, ο πρώην δήμαρχος Σύρου-Ερμούπολης, Γιάννης Δεκαβάλλας.

¨Είχα την ιδιαίτερη τιμή, αλλά και τύχη να βιώσω αυτή την πολύτιμη συνεργασία όλων των πολύτιμων συντελεστών του Φεστιβάλ. Ήταν από τις πιο ευχάριστες, γόνιμες και αποτελεσματικές, εκτιμώ, συνεργασίες που είχα καθ' όλη τη διάρκεια της θητείας μου. Τα 10 πρώτα χρόνια του Φεστιβάλ, από το 2005 έως και το 2014. Πρέπει να πω όμως σε αυτό το σημείο και στην πολύτιμη συμβολή του, περισσότερο και από την δική μου, του αείμνηστου Αντώνη Μαρκουλή, ο οποίος συνέβαλε στο να ζήσει ο χώρος του θεάτρου Απόλλων, μαγικές μουσικές στιγμές", σημείωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Δεκαβάλλας.

Τέλος, ειδική βράβευση απενεμήθη και στην πρώην αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Αλίκη Λεονταρίτη, η οποία, λόγω απουσίας της, εξέφρασε μέσω επιστολής της, τις ιδιαίτερες ευχαριστίες της προς τους συντελεστές του Φεστιβάλ.

"Αισθάνομαι μεγάλη τιμή για την βράβευσή μου αυτή, ως υποστηρικτής του συγκεκριμένου Φεστιβάλ. Δίχως αμφισβήτηση η συνεχής ύπαρξη και παρουσία του Διεθνούς Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων, οφείλεται στην έμπνευση, στο πάθος και στη δημιουργικότητα μιας αγαπημένης ομάδας ανθρώπων, οι οποίοι είναι λάτρεις της κλασικής μουσικής. Έχουν καταφέρει το Φεστιβάλ να αποτελεί όχι μόνο ένα μέσο διάδοσης της τέχνης και ανάδειξης του πολιτισμού, αλλά να αποτελεί και έναν σημαντικό οικονομικό πόρο για το νησί μας, προσφέροντας υψηλής ποιότητας πολιτιστικές εμπειρίες σε ένα ευρύ κοινό", ανέφερε στην επιστολή της.

Συναυλίες υψηλού επιπέδου

Από τις σπουδαιότερες και μακροβιότερες διοργανώσεις κλασικής μουσικής στη χώρα μας, το Διεθνές Φεστιβάλ Κλασικής Μουσικής Κυκλάδων συμπληρώνει φέτος δύο δεκαετίες συνεχούς παρουσίας, δίνοντας σε όλο και περισσότερους κατοίκους, αλλά και επισκέπτες της Σύρου τη δυνατότητα να απολαύσουν ένα πλούσιο πρόγραμμα συναυλιών δωματίου, λυρικού τραγουδιού καθώς και masterclasses υψηλού επιπέδου.

Τις φετινές επετειακές συναυλίες πλαισιώνουν: η κολορατούρα σοπράνο Χριστίνα Πουλίτση, ο βαρύτονος Δημήτρης Πλατανιάς, η πιανίστα Σοφία Ταμβακοπούλου, η πιανίστα Ai Motohashi από την Ιαπωνία, ο Γερμανός πιανίστας Anton Gerzenberg, το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών, δύο μέλη της βασιλικής ορχήστρας της Δανίας, ο βιολονίστας Lars Bjørnkjaer και ο τσελίστας Tomas Lundström – Pimenides, η βιολονίστα Κατερίνα Χατζηνικολάου, η τσελίστα Αναστασία Δεληγιαννάκη, ο Δανο – Αμερικανός βιολίστας David Bogorad και ο βιολονίστας Γιάννος Μαργαζιώτης.

Το πρόγραμμα των συναυλιών συνεχίζεται την Τρίτη 13 Αυγούστου στις 9 το βράδυ, με τα "Διαμάντια της Μουσικής Δωματίου"

Την Παρασκευή 16 Αυγούστου στις 9 το βράδυ το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει την μουσική εκδήλωση "Ο πιανίστας Anton Gerzenberg και το Κουαρτέτο Εγχόρδων Αθηνών", ενώ το Σάββατο 17 Αυγούστου στις 9 το βράδυ έρχεται το Gala Όπερας με την Χριστίνα Πουλίτση και τον Δημήτρη Πλατανιά. Στο πιάνο η Σοφία Ταμβακοπούλου.

Τέλος, την Κυριακή 18 Αυγούστου στις 9 το βράδυ στο δημαρχιακό μέγαρο θα λάβει χώρα η εκδήλωση με το Κουαρτέτο Εγχόρδων των Αθηνών, με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.