Τρεις νέοι αργαλειοί προστέθηκαν στην πολύτιμη συλλογή της Hermoupolis Heritage

Στόχος η επαναλειτουργία τους μέσα από βιωματικά εργαστήρια

Δημήτρης Σταυρακόπουλος: "To τρίπτυχο "Μουσείο-Σχολή-Παραγωγή" μπαίνει σε εφαρμογή, με άμεσους και μακροπρόθεσμους στόχους"

Στο σημαντικό "θησαυροφυλάκιο" της πολιτιστικής και παραδοσιακής κληρονομιάς της Hermoupolis Heritage, προστέθηκαν τρία νέα αποκτήματα, τα οποία στο άμεσο μέλλον, όχι μόνο θα εμπλουτίζουν την πολύτιμη συλλογή του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης, αλλά μέσω βιωματικών εργαστηρίων, θα τεθούν σε γραμμή παραγωγής.

Ο λόγος για τους τρεις παραδοσιακούς αργαλειούς ηλικίας περίπου 100 ετών, δωρεά τόσο της οικογένειας Νικολάου Ρουσέα, όσο και της Καρολίνας Βούρτλε.

"Ο στόχος μας είναι να αξιοποιηθούν αυτά τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι να γίνουν ένα απλό στατικό έκθεμα", δηλώνει μέσω της "Κοινής Γνώμης", ο Δημήτρης Σταυρακόπουλος, κάνοντας παράλληλα γνωστό ότι η Hermoupolis Heritage δεν έκανε τελικά αποδεκτή την παραχώρηση εκ μέρους του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης του μηχανικού κλωστοϋφαντουργικού αργαλειού του 1910, αφήνοντας ερωτήματα αναφορικά με το μέλλον και την αξιοποίηση του συγκεκριμένου πολιτιστικού και ιστορικού αντικειμένου.

Εργαστήρι υφαντικής και γραμμή παραγωγή

Το Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης συγκαταλέγει στη συλλογή του δύο ακόμα παραδοσιακούς αργαλειούς, χάρη στην πολύτιμη δωρεά της οικογένειας Νικολάου Ρουσέα. Οι συνολικά τρεις αργαλειοί, ένας ακόμη δωρεά της Καρολίνας Βούρτλε, γνήσια τεκμήρια της ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς, όχι μόνο θα εκτίθενται στο Μουσείο, αλλά θα λειτουργήσουν ξανά.

Μάλιστα, προς αυτή την κατεύθυνση, σχεδιάζονται εργαστήρια υφαντικής που θα αρχίσουν από τη στιγμή που οι αργαλειοί επισκευαστούν και επανέλθουν σε κατάσταση χρήσης, κάνοντας πράξη το όραμα της Hermoupolis Heritage.

"Η παραλαβή των τριών νέων αργαλειών, σηματοδοτεί την έναρξη του οράματος που έχουμε σχεδιάσει και το οποίο βασίζεται στο τρίπτυχο "Μουσείο-Σχολή-Παραγωγή", σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Σταυρακόπουλος αναφερόμενος στα νέα αποκτήματα της Hermoupolis Heritage.

Στην επισήμανση να δώσει περισσότερα στοιχεία στο κομμάτι "Σχολή-Παραγωγή", τόνισε ότι "έχουμε εγκαταστήσει τον πρώτο αργαλειό από το κτήμα Κανέ που έχουμε αποκτήσει από την Ιερά Μονή της Αγίας Βαρβάρας και με τη βοήθεια της Ηγουμένης Θεονύμφης θα προσπαθήσουμε να τον επαναλειτουργήσουμε. Στη συνέχεια θα περάσουμε στη συντήρηση και των άλλων δύο αργαλειών που μας δωρίθηκαν από την οικογένεια του Νικολάου Ρουσέα, με στόχο να δημιουργήσουμε παραδοσιακά εργαστήρια εκμάθησης της τέχνης της υφαντικής. Τα βήματα θα γίνονται βάση σχεδιασμού, καθώς πρώτο μέλημά μας είναι η συντήρηση και η εγκατάσταση αυτών των σημαντικών για εμάς κειμηλίων", δήλωσε στην εφημερίδα.

Επίσης, ο κ. Σταυρακόπουλος έκανε γνωστό ότι υπάρχει και ένας βραχυπρόθεσμος στόχος, ο οποίος αφορά στην παραγωγή ακόμη και χειροτεχνημάτων, τα οποία θα πωλούνται στο Μουσείο.

"Η Hermoupolis Heritage οφείλει ένα μεγάλο ευχαριστώ στον κ. Ρουσσέα και την οικογένειά του, που δώρισαν στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης δύο αργαλειούς ηλικίας περίπου 100 ετών. Οι αργαλειοί ανήκαν στην οικογένεια Ρουσέα και η δωρεά έγινε εις μνήμη της εκλιπούσης συζύγου του Eύα Waldner Ρουσέα. Η Hermoupolis Heritage δέχτηκε με ευγνωμοσύνη τη δωρεά, κυρίως διότι έγινε ανοιχτόκαρδα και με εμπιστοσύνη στο εγχείρημα που σχεδιάζεται", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι "οι αργαλειοί είναι σε εξαιρετική κατάσταση, δεδομένης της ηλικίας τους, ωστόσο πρόκειται να επισκευαστούν τυχόν βλάβες τους και να απαλλαγούν από τις φθορές του χρόνου. Κατόπιν, θα δοκιμαστούν οι ακριβείς δυνατότητές τους και σε επόμενο στάδιο θα μπουν σε λειτουργία παραγωγής, όπως και ο πρώτος αργαλειός που δωρίστηκε προ μηνών από την Καρολίνα Βούρτλε".

Ο ιδρυτής της Hermoupolis Heritage δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η ηγουμένη της Ιεράς Μονής της Αγίας Βαρβάρας, η οποία, όπως τόνισε, είναι έμπειρη στη χρήση του παραδοσιακού αργαλειού, συμπληρώνοντας ότι είναι ευπρόσδεκτη η βοήθεια και η προσφορά ατόμων που έχουν γνώσεις του αντικειμένου.

"Ο στόχος της Hermoupolis Heritage και του Μουσείου Κλωστοϋφαντουργίας Ερμούπολης είναι να αξιοποιηθούν αυτά τα αντικείμενα πολιτιστικής κληρονομιάς και όχι να γίνουν ένα απλό στατικό έκθεμα. Σύμφωνα με τις επιταγές διεθνών οργανισμών, τα πολιτιστικά τεκμήρια πρέπει να γίνονται γνωστά με βιωματικό τρόπο και να δημιουργούνται νέες μορφές επανάχρησής τους, σε σύγχρονο πλαίσιο. Αυτό, άλλωστε, πρεσβεύει η Hermoupolis Heritage και έχει αποδείξει πολλές φορές. Έτσι, αφενός θα δημιουργηθεί ένα εργαστήρι εκμάθησης της πανάρχαιας υφαντικής τέχνης και αφετέρου, μακροπρόθεσμα, οι τρεις αργαλειοί θα μπουν σε κανονική γραμμή παραγωγής", κατέληξε ο κ. Σταυρακόπουλος.

"Αναμένουμε να δούμε πράξεις"

Ο κ. Σταυρακόπουλος, έπειτα από σχετικό ερώτημα της εφημερίδας, αναφέρθηκε και στην απόσυρση του ενδιαφέροντός του για την αποδοχή της δωρεάς του μηχανικού κλωστοϋφαντουργικού αργαλειού του 1910, ιδιοκτησίας του Βιομηχανικού Μουσείου.

Μάλιστα, μίλησε και για την επιστολή που απεστάλη για το συγκεκριμένο θέμα προς το Δημοτικό Συμβούλιο, θέμα που θα τεθεί μάλιστα στη συνεδρίαση του οργάνου αύριο το απόγευμα.

Οι λόγοι της απόρριψης πολλοί, με σημαντικότερο την ιδιαίτερα αρνητική προβολή που πήρε το θέμα, από ανθρώπους, που όπως αναφέρει αντέδρασαν όψιμα με τοξικούς και εμπαθής λόγους και συμπεριφορές.

Μεταξύ άλλων η επιστολή αναφέρει ότι: "Η απόφαση του Δήμου προκάλεσε ισχυρότατες αντιδράσεις από πρόσωπα και φορείς που μέχρι σήμερα αδρανούσαν για τον συγκεκριμένο αργαλειό που παραμένει για τόσες δεκαετίες σε αποθήκη, ασυντήρητος.

Όπως γνωρίζει κάθε καλόπιστος συντοπίτης μας, σκοπός της Hermoupolis Heritage και όραμα του ιδρυτής της είναι να αφυπνιστούν και να οργανωθούν οι υγιής δυνάμεις του τόπου μας. Να ευαισθητοποιηθούν νέοι και μεγαλύτεροι και να συμβάλουν στη διάσωση και ανάδειξη του πολιτισμού της Ερμούπολης. Αυτό το σκοπό υλοποιούμε έμπρακτα με πλήθος δράσεων και ενεργειών. Αναγνωρίζουμε ως εξόχως τιμητική την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και χαιρετίζουμε ταυτόχρονα ως ελπιδοφόρα την αφύπνιση όσων αποφάσισαν έστω όψιμα για τη διάσωση του συγκεκριμένου αντικειμένου.

Δεν χαιρετίζουμε βέβαια ατυχείς διαπιστώσεις και αναφορές μερικών, ευτυχώς λίγων προσώπων που επέλεξαν τοξικό και εμπαθή λόγο που επέλεξαν για να εκφράσουν τη διαφωνία τους. Απέδειξαν με αυτόν τον τρόπο ότι έχουμε δίκιο όσοι υποστηρίζουμε ότι ο συριανός πραγματικός πολιτισμός δεν υπηρετείται μόνο με την έκθεση αντικειμένων σε χώρους και μουσεία, αλλά προάγεται με την βιωματική και καθημερινή στάση, την ανταλλαγή απόψεων και τη διαφωνία και αντιπαράθεση με ευγένεια και ενδιαφέρον.

Εμείς ξεπερνάμε αυτές τις τοξικές συμπεριφορές και σε καμία περίπτωση δεν δεχόμαστε ότι αυτές εκπροσωπούν συλλήβδην όλους όσους αντέδρασαν με αυτή την απόφαση. Αντιθέτως δεχόμαστε από φύση αρχής, ότι αντιδράσεις υπήρξαν από γνήσιο ενδιαφέρον.

Υπό το φως των παραπάνω, δεχθείτε την απόφαση απόσυρσης του ενδιαφέροντός μας για την ανάδειξη και συντήρηση του συγκεκριμένου αργαλειού. Είμαστε βέβαιοι ότι αξίζει ο Δήμος να δώσει την ευκαιρία στους φορείς και σε πρόσωπα που αντέδρασαν και με ιδιαίτερο σθένος διεκδικούν να δοθεί σε αυτούς η δυνατότητα για την ανάδειξή του. Εμείς είμαστε οι πρώτοι που θα συγχαρούμε και θα αισθανθούμε ότι συμβάλουμε θετικά στην αφύπνιση δυνάμεων ενός ανιδιοτελούς σκοπού, το οποίο μάλιστα θεωρούμε αυτονόητο ότι θα χρηματοδοτήσουν με ιδίους πόρους για όφελος του Δήμου".

Εν κατακλείδι και μετά από την απόσυρση του ενδιαφέροντος της Hermoupolis Heritage, απομένει να αποδείξει έμπρακτα τόσο ο Δήμος, όσο και οι εμπλεκόμενοι σε θέματα πολιτισμού, ότι έχουν τις λύσεις για τη διάσωση, συντήρηση και ανάδειξη, όχι μόνο του συγκεκριμένου αντικειμένου, αλλά και δεκάδων άλλων που παραμένουν κυριολεκτικά πεταμένα και θαμμένα σε διάφορες αποθήκες με αποτέλεσμα να χάνεται ένας ανεκτίμητος πολιτιστικός πλούτος του νησιού.

Υπάρχει σχέδιο και όραμα; Ποια είναι η στόχευση; Αυτά είναι ερωτήματα που αναμένονται όχι μόνο να απαντηθούν, αλλά και να αποτυπωθούν σε πράξεις. Εν αναμονή λοιπόν..., όπως αφήνει να εννοηθεί και από τα γραφόμενα της η επιστολή.