Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα σε περιοδική έκθεση που θα φιλοξενηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο Ερμούπολης

Η ξυλοναυπηγική τέχνη μέσω ψηφιακής απεικόνισης

Παναγιώτης Κουτσαμπάσης: "Στο πλαίσιο της έκθεσης παρουσιάζεται και το ψηφιοποιημένο από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων ενός από τα ιστιοφόρα που εκτίθενται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Σύρου"

"Από τον αϊνά στην πλώρη: ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα", τιτλοφορείται η περιοδική έκθεση που θα φιλοξενήσει τις επόμενες ημέρες το Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης.

Πρόκειται για μια φορητή μουσειακή έκθεση, η οποία έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του έργου έρευνας και ανάπτυξης Virtual Historic Sailling Ships και η οποία περιλαμβάνει τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις με την χρήση εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας, τρισδιάστατα φυσικά ομοιώματα σκαφών του 18ου και 19ου αιώνα, σχέδια, φωτογραφίες και τεχνικές περιγραφές για την ξυλοναυπηγική τέχνη της Ελλάδας.

"Η συγκεκριμένη έκθεση είναι καρπός μία μακροχρόνιας επιστημονικής έρευνας και συνεργασίας πολλών φορέων", δηλώνει στην "Κοινή Γνώμη" ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Σύρο, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης.

Η ιστορία της Ελλάδας συγκεντρωμένη σε μία έκθεση

Το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης και η Διεύθυνση Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του ΥΠΠΟ θα πραγματοποιήσουν την Παρασκευή 30 Αυγούστου στις 8 και μισή το βράδυ, στο χώρο του Βιομηχανικού Μουσείου της Ερμούπολης, τα εγκαίνια της περιοδικής έκθεσης "Από τον Αϊνά στην Πλώρη: Ιστιοφόρα του 18ου και 19ου αιώνα".

Η έκθεση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία για την ιστιοφόρο ναυτιλία των Ελλήνων κατά το 18ο και 19ο αιώνα, πληροφορίες για τα πλέον αντιπροσωπευτικά ιστιοφόρα πλοία, με αφετηρία τα τρία πλοία για τα οποία δημιουργήθηκε τρισδιάστατη απεικόνιση, πληροφορίες για τη ζωή στο πλοίο, τα ταξίδια, τα μεγάλα λιμάνια της εποχής, την ξυλοναυπηγική.

Οι επισκέπτες του Βιομηχανικού Μουσείου του νησιού, θα έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά το μπρίκι "Άρης" του Μιαούλη, το μπρίκι "Άρης" του Τσαμαδού και το μπάρκο "Έλλην", ενώ θα τους δοθεί η δυνατότητα, μέσα από εικονικό διαδραστικό παιχνίδι, να σχεδιάσουν και να "σκαρώσουν" το δικό τους καράβι.

Επιπλέον, το κοινό έχει τη δυνατότητα εικονικής επίσκεψης σε ιστιοφόρο του 19ου αιώνα, με εφαρμογή διαδραστικών μεθόδων, που προσφέρουν στους επισκέπτες βιωματική πολιτισμική εμπειρία με την χρήση εικονικής πραγματικότητας (VR) και διεύρυνση των γνώσεων τους με την χρήση πρόσθετων πληροφοριών και εικόνων επαυξημένης πραγματικότητας (AR).

"Η συγκεκριμένη έκθεση είναι το αποτέλεσμα ενός έργου έρευνας και ανάπτυξης που εκπονήθηκε από το τέσσερις φορείς και συγκεκριμένα από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου, από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Σπουδών του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΜΣ-ΙΤΕ) που εδρεύει στην Κρήτη, από την εταιρία TETRAGON ΑΕ που δραστηριοποιείται σε θέματα εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, το οποίο ήταν και το πρώτο μουσείο που φιλοξένησε την έκθεση", ανέφερε ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων, Παναγιώτης Κουτσαμπάσης.

Δίνοντας το στίγμα της έκθεσης που θα φιλοξενηθεί στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης, σημείωσε ότι πρόκειται για μία συγκέντρωση στοιχείων και υλικού πάνω στην ξυλοναυπηγική τέχνη από όλη την Ελλάδα.

"Μέσα από αυτό το υλικό το οποίο είναι τεκμηριωμένο μέσα από βιβλία που έχουν γραφτεί, αλλά και από διδακτορικά, εμπεριέχονται και επιπλέον δράσεις, όπως η ψηφιοποίηση παλαιών ιστιοφόρων, ένα από τα οποία βρίσκεται και στο Βιομηχανικό Μουσείο, όπου το ψηφιοποιήσαμε με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνολογιών, έτσι ώστε να παρέχουμε μία τρισδιάστατη μορφή. Είναι μία εργασία που δημιουργήσαμε ως Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου, όπως επίσης και μία προσομοίωση εντός του Μουσείου της σάλας η οποία υπάρχει στους χώρους των ταρσανάδων", είπε ο κ. Κουτσαμπάσης.

Η έκθεση, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στην εφημερίδα, εμπεριέχει και ένα πλούσιο υλικό που αφορά στην ιστορία των ταρσανάδων στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο γι’ αυτούς που δραστηριοποιούταν και συνεχίζουν να υπάρχουν στη Σύρο, όπως και για σημαντικά ιστιοφόρα πλοία τα οποία είχαν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επανάσταση του 1821.

"Η Σύρος αναφέρεται σε πολλά σημεία της έκθεσης, με δεδομένο της σημαντικής επίδρασης και επιρροής των τοπικών τεχνιτών που υπήρχαν στο νησί, αλλά και της ναυπήγησης πολλών πλοίων, διαγράφοντας μία μεγάλη πορεία στη ναυπηγική ιστορία", υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Φορητή έκθεση

Συνεχίζοντας την παρουσίαση στοιχείων της έκθεσης, ο πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων της Σύρου, επισήμανε ότι η συγκεκριμένη έχει σχεδιαστεί ώστε να της δίνεται η δυνατότητα παρουσίασης σε διάφορα μέρη της χώρας.

Έτσι αρχίζοντας από το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης, η έκθεση έχει ταξιδέψει στο Ρέθυμνο, ακολουθεί η Σύρος και αμέσως μετά θα εκτεθεί στο Ναυτικό Μουσείο της Σάμου.

"Ο σχεδιασμός της είναι να μπορεί να είναι φορητή, ώστε να μπορεί να προσελκύσει όσο γίνεται μεγαλύτερο κοινό, με σκοπό οι κάτοικοι των νησιών, αλλά και άλλων περιοχών της Ελλάδας, να μπορέσουν να γίνουν κοινωνοί της μεγάλης ιστορίας της ξυλοναυπηγικής τέχνης", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, να επισημανθεί ότι η έκθεση, η οποία θα φιλοξενείται στο Βιομηχανικό Μουσείο της Ερμούπολης για το χρονικό διάστημα από 20 Αυγούστου έως 15 Οκτωβρίου, θα έχει είσοδο ελεύθερη για το κοινό.