Σύρος: Παράλληλες εκδηλώσεις στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ "ΑΝΩ"

Νίκος Σκαλκώτας: 120 χρόνια από τη γέννηση και 75 από το θάνατό του
  • Σήμερα - 14:04

Στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ ΑΝΩ που διοργανώνει η Καθολική Επισκοπή Σύρου και ο Σύνδεσμος Ελλήνων Καθολικών Σύρου, στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου στην Άνω Σύρο θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω παράλληλες εκδηλώσεις:

Έκθεση Φωτογραφίας «Τα εκκλησιαστικά όργανα της Ελλάδας»

Επιμέλεια: Δημήτρης Βαμβακούσης

Η έκθεση «Τα εκκλησιαστικά όργανα της Ελλάδας» αποτελεί μια αποτύπωση του συνόλου των εκκλησιαστικών οργάνων που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας, τα περισσότερα από τα οποία λαμπρύνουν τις λειτουργίες εκκλησιών, ενώ κάποια στέκουν αγέρωχα, αλλά βουβά και ξεχασμένα, περιμένοντας καρτερικά τις απαιτούμενες επεμβάσεις για την επαναλειτουργία τους.

Τα δεκαοκτώ όργανα που υπάρχουν σήμερα στη χώρα μας και βρίσκονται σε εκκλησίες, καθώς και στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, φωτογραφήθηκαν μέσα σε είκοσι ημέρες και παρουσιάζονται - για πρώτη φορά - όλα μαζί, στην έκθεση που επιμελήθηκε ο φωτογράφος Δημήτρης Βαμβακούσης και πραγματοποιείται στο πλαίσιο του 8ου Φεστιβάλ «ΑΝΩ».

ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΣ: Χάρης Βεκρής

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννης Αδαμίδης, Δημήτρης Βαμβακούσης, Νίκη Δράκου, Πασχάλης Μπάσης, Δημήτρης Τουβράς

ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ: Διάκονος π. Κωνσταντίνος Καπέλλος, Άννα Πρίντεζη

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΩΝ: Δέσποινα Ρούσσου

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ ευχαριστεί για την πολύτιμη συμβολή τους στη συλλογή του υλικού της έκθεσης, τους: π. Γεώργιο Ντάγκα, π. Ιωάννη Πάτση, π. Javier Perez Victoria, π. Cristian Gaspal, π. Παύλο - Ιωάννη Σινιγάλια, Ουρανία Γκάσιου, Χρήστο Νταλίπη, Χρήστο Παρασκευόπουλο, Γεώργιο Σιγάλα, Ειρήνη Μυλούλη, Σπύρο Γούτση, Ιωσήφ Απατάγγελο. Ιδιαίτερες ευχαριστίες στον Ιωάννη Αδαμίδη, του οποίου η διδακτορική διατριβή «ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΟΡΓΑΝΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ» αποτέλεσε βάση και πηγή έμπνευσης για περαιτέρω έρευνα.

Εγκατάσταση δαπέδου «κατάπαυσις» του Βέρνερ Βίντμερ

Για τη σειρά «katapavsis», ο Ελβετός καλλιτέχνης Werner Widmer χρησιμοποιεί ένα ασυνήθιστο υλικό: «Totenbeinli», ξυλάκια καρυδιών ή επίσης γνωστά ως «Ossi dei Morti». Αυτά τα σκληρά μπισκότα φουντουκιού, που προέρχονται από το καντόνι Graubünden, σερβίρονταν παραδοσιακά με καφέ στο νεκρικό συμπόσιο.

Ο Werner Widmer χρησιμοποιεί τα μπισκότα για να δημιουργήσει ψηφιδωτά παρκέ δάπεδα, δίνοντάς τους σύντομες, ουσιαστικές εμφανίσεις. Οι εγκαταστάσεις «καταπαύσεων» στήνονται κυρίως σε χώρους σιωπής και περισυλλογής. Αποτελούν φόρο τιμής στο θάνατο και ωδή στη ζωή. Όπου η αρχιτεκτονική και η αισθητική χτίζουν μια γέφυρα από το εδώ και τώρα, σε ένα άλλο επίπεδο: στο επέκεινα και το αιώνιο. Σε εκκλησίες και παρεκκλήσια, στους πρόποδες των προσκυνημάτων και των σταυρών του δρόμου, σε βάθρα μπροστά από βωμούς και διαδρόμους, ο Werner Widmer πλάθει τα μπισκότα φουντουκιού του σε μια γεωμετρική επιφάνεια και οδηγεί έτσι το βλέμμα για λίγο από την ανήσυχη καθημερινότητα, σε μια τακτοποιημένη και τέλεια σφαίρα. Μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πάνω από τριάντα εγκαταστάσεις «καταπαύσεων» στην Ελβετία. Ζει στην Αθήνα και στο St. Gallen της Ελβετίας. Τα έργα του παρουσιάζονται διεθνώς. (wernerwidmer.ch)

Τα εγκαίνια των εκθέσεων θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, στις 7 μ.μ.

Ξεναγήσεις στο μεσαιωνικό οικισμό της Άνω Σύρου

Πριν τις συναυλίες του Φεστιβάλ ΑΝΩ στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου, η εθελοντική ομάδα «Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου», παιδιά ηλικίας από 10 έως 18 ετών, προσφέρουν δωρεάν ξενάγηση στα στενά του μεσαιωνικού οικισμού με ένα μοναδικό τρόπο.

Δευτέρα 19/8, Τετάρτη 21/8 και Σάββατο 24/8 στις 7:00 μ.μ.

Εκκίνηση από το Πάνω Τέρμα

Υπεύθυνη προγράμματος: Μαίρη Καράβα

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ετικέτες: