Σύρος: Έργα για εκκλησιαστικό όργανο και φωνή σήμερα στο Φεστιβάλ «ΑΝΩ»

  • Τετάρτη, 21 Αυγούστου, 2024 - 09:48

Με την εξαιρετική μεσόφωνο Μπέλλα Αντάμοβα από την Τσεχία και τον βιρτουόζο βρετανό οργανίστα του καθεδρικού ναού του Ληντς, Ντέιβιντ Πάιπ, συνεχίζονται σήμερα Τετάρτη 21 Αυγούστου, στις 8 μ.μ. οι εκδηλώσεις του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου της Άνω Σύρου. Η συναυλία την οποία προλογίζει ο Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος και πραγματοποιείται με την υποστήριξη του Τσεχικού Κέντρου Αθήνας, θα μεταδοθεί και διαδικτυακά από το κανάλι του Φεστιβάλ στο Youtube και τη σελίδα του στο Facebook.

Παράλληλα, το κοινό της συναυλίας μπορεί να επισκεφθεί την έκθεση φωτογραφίας «Τα εκκλησιαστικά όργανα της Ελλάδας» του Δημήτρη Βαμβακούση, και την Εγκατάσταση Δαπέδου «κατάπαυσις» του Βέρνερ Βίντμερ, που συνεχίζονται, καθώς και να ξεναγηθεί στον μεσαιωνικό οικισμό από την εθελοντική ομάδα «Μικροί Ξεναγοί της Άνω Σύρου» ξεκινώντας στις 7 μ.μ. από το Πάνω Τέρμα.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΝΩ πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

Φωτογραφία Άνω Σύρου με drone: Μάρκος Τράκας

Περισσότερα στοιχεία για τους καλλιτέχνες της σημερινής συναυλίας:

Μπέλλα Αντάμοβα, μέτζο-σοπράνο

Η μεσόφωνος και αυτοσχεδιάστρια Bella Adamova μεγάλωσε στην Πράγα περιστοιχισμένη από πολλούς πολιτισμούς. Κινείται μεταξύ διαφορετικών μουσικών περιόδων, ειδών και πολιτισμών με χαρακτηριστική ευκολία. Με καταγωγή από την Τσετσενία, μεγάλωσε στην Πράγα και σπούδασε στη Γερμανία, την Ελβετία και το Λονδίνο. Το 2022 κέρδισε το βασικό βραβείο στην κατηγορία του ορατόριου στον Διεθνή Διαγωνισμό Φωνητικής στο 's-Hertogenbosch της Ολλανδίας. Στον διεθνή διαγωνισμό «Franz Schubert and Modern Music» στο Γκρατς έλαβε μαζί με τον πιανίστα Malte Schäfer, το 2ο βραβείο στην κατηγορία τραγουδιστικό ντουέτο (το πρώτο βραβείο δεν απονεμήθηκε). Εκτός από αυτές τις πιο πρόσφατες διακρίσεις, η Bella έχει διακριθεί στον Διεθνή Διαγωνισμό Robert Schumann το 2021, έχει λάβει το Βραβείο Walter and Charlotte Hamel στον Bundeswettbewerb Gesang στο Βερολίνο, το Βραβείο Τσέχικου Τραγουδιού στα βραβεία Emmy Destinn Awards στο Λονδίνο και το Βραβείο Martinů στον Διεθνή Διαγωνισμό Dvořák. Έχει επιλέξει το έντεχνο τραγούδι και έχει αφοσιωθεί σε αυτό. Το ρεπερτόριό της κυμαίνεται από τον Bellini έως τον Bernhard Lang, περιλαμβάνοντας το γερμανικό λιντ, καθώς και τα ρωσικά ρομάντζα. Ως σολίστ, η νεαρή τραγουδίστρια έχει εμφανιστεί στα φεστιβάλ «Άνοιξη της Πράγας» και Heidelberger Frühling. Τραγουδά και αυτοσχεδιάζει επίσης σε ντουέτο με τον πιανίστα Michael Gees, με τον οποίο έχει ήδη κυκλοφορήσει δύο άλμπουμ: «Blooming» (2019) και “There is home” (2023).

Ντέιβιντ Πάιπ, εκκλησιαστικό όργανο

Σπούδασε μουσική στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ενώ αργότερα σπούδασε εκκλησιαστικό όργανο στη Βασιλική Ακαδημία Μουσικής. Έχει παίξει σε ευρωπαϊκά φεστιβάλ, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ του Μπέργκεν και το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου του St Albans. Οι ηχογραφήσεις του David έχουν αποσπάσει την αναγνώριση των κριτικών στον διεθνή μουσικό τύπο, με τις ερμηνείες του να χαρακτηρίζονται ως συγκλονιστικές. Πιο πρόσφατα εμφανίστηκε ως οργανίστας με ένα συμφωνικό metal συγκρότημα που παρουσιάστηκε στην εκπομπή «The One Show» του BBC One. Ο David ήταν διευθυντής του προγράμματος σπουδών αρμόνιου και οργανίστας του καθεδρικού ναού στην επισκοπή του Leeds μέχρι το Πάσχα, ενώ προηγουμένως ήταν βοηθός μουσικού διευθυντή στο York Minster. Είναι οργανίστας στο Δημαρχείο του Huddersfield και μουσικός διευθυντής της Μουσικής Εταιρείας του York. Το 2018, ο David εξελέγη αναπληρωτής καθηγητής της Βασιλικής Ακαδημίας Μουσικής, τίτλος που απονέμεται σε πρώην σπουδαστές που έχουν διακριθεί ως μουσικοί στον συγκεκριμένο τομέα τους.

Συνδιοργανωτές

Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

Δήμος Σύρου Ερμούπολης

Δωρητής

Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Χορηγοί

Υπουργείο Πολιτισμού

Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής

ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ

Ίδρυμα ΑΝΤΩΝΙΟΣ Ε. ΚΟΜΝΗΝΟΣ

REVOIL

Υποστηρικτές

Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα

Πρεσβεία της Ισπανίας στην Αθήνα

Τσεχικό Κέντρο Αθήνας

Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο Αθηνών

Janáček Academy of Performing Arts

Χορηγοί Μετακίνησης

BLUE STAR FERRIES

FAST FERRIES

SEA JETS

Χορηγοί Επικοινωνίας

ΕΡΤ3, ΤΡΙΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ, ΕΡΤ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ, ΑΘΗΝΑ 9,84, ΤΟ ΠΟΝΤΙΚΙ, ΚΟΙΝΗ ΓΝΩΜΗ, ΛΟΓΟΣ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ, CYCLADES24, SYROS TODAY, SYROS AGENDA, NAXOS TIMES, ΑΙΓΑΙΟ FM LIVE, EMPNEUSI 107 FM

Το Φεστιβάλ «ΑΝΩ» πραγματοποιείται υπό την αιγίδα και με την οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ετικέτες: