Σύρος: Πρώτη εμφάνιση σήμερα της ΑΝΩ FESTIVAL ORCHESTRA στο Ησυχαστήριο "Παναγία της Ελπίδας"

  • Σήμερα - 13:04

Με την πρώτη συναυλία της ANΩ FESTIVAL ORCHESTRA (AFO) συνεχίζονται σήμερα στις 8 μ.μ οι εκδηλώσεις του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου «ΑΝΩ», στο ΗΣΥΧΑΣΤΗΡΙΟ «ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΗΣ ΕΛΠΙΔΑΣ» στην ΕΡΜΟΥΠΟΛΗ.

Θα παρουσιαστούν έργα για σύνολο εγχόρδων και βιολοντσέλο: «Χοροί του Καλοκαιριού».

Σολίστ: Tomasz Strahl (Πολωνία), βιολοντσέλο

Διεύθυνση ορχήστρας: Στέφανος Τσιαλής

Η ορχήστρα ιδρύθηκε μόλις εφέτος, έχοντας ως βάση το Διεθνές Φεστιβάλ Εκκλησιαστικού Οργάνου της Άνω Σύρου. Ήταν προσωπική επιθυμία, η συνεργασία με νέους, του καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ, διακεκριμένου αρχιμουσικού Στέφανου Τσιαλή. Την ορχήστρα αποτελούν σήμερα 13 νέοι μουσικοί από Ελλάδα, Τσεχία και Πολωνία, οι οποίοι τελούν υπό την καθοδήγηση έμπειρων μουσικών της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών (ΚΟΑ). Οι πρώτες εμφανίσεις της AFO είναι εφέτος τον Αύγουστο, σε Σύρο και Σαντορίνη, με την ευχή να εμφανίζεται κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ ΑΝΩ ως τακτική ορχήστρα του, έχοντας μεγαλόπνοα σχέδια και καλές προοπτικές.

Οι καλλιτέχνες της σημερινής συναυλίας:

Βιολιά: Απόλλων Γραμματικόπουλος (Ελλάδα), Ζofia Aleksandra Zowczak (Πολωνία), Terezie Štanclová (Τσεχία), Διονύσης Πυλαρινός (Ελλάδα), Βασίλης Μουρίκης (Ελλάδα), Hanna Chylinska (Πολωνία), Katarína Kožúriková (Τσεχία) / Βιόλες: Εγκέλα Κοκολάνη (Ελλάδα), Ariana Suleiman Shack (Τσεχία), Maria Magdalena Korczynska (Πολωνία) / Βιολοντσέλα: Ισίδωρος Σιδέρης (Ελλάδα), Ελπίδα Κόλλια (Ελλάδα) / Κοντραμπάσο: Τάκης Καπογιάννης (Ελλάδα).

Το Φεστιβάλ ΑΝΩ στηρίζοντας την ντόπια καλλιτεχνική δημιουργία περιλαμβάνει στο πρόγραμμα της αποψινής συναυλίας το έργο «Fuga no.1» (για κουαρτέτο εγχόρδων) του Αναστάσιου Δομπρίνη, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια ζει και δραστηριοποιείται στη Σύρο. 

Λίγα λόγια για τον Αναστάσιο Δομπρίνη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Πυλαία (Γκαπουτζίδα) Θεσσαλονίκης. Σπούδασε μουσική και πιάνο με τον Wouder de Koning (πιανίστα και συνθέτη) στο Χρόνινγκεν της Ολλανδίας, από τον οποίο διδάχτηκε το σύστημα του αυτοσχεδιασμού στο πιάνο και τα διαφορετικά στυλ της μουσικής αρμονίας. Συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στη Σύρο με τον Παναγιώτη Χάλαρη (πιανίστα και συνθέτη) και αργότερα στο Ωδείο Τέχνης και Τεχνολογίας Παπάγου στην Αθήνα, όπου ολοκλήρωσε τις σπουδές του, αποκτώντας Πτυχίο Πιάνου, αρμονίας και αντίστιξης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές στο Δημοτικό ωδείο Κορυδαλλού με το Φοίβο Παπαδόπουλο (πιανίστα, συνθέτη και μαέστρο) και πήρε Πτυχίο Φυγής και Δίπλωμα Σύνθεσης. Συνέχισε τις μουσικές σπουδές του στη Διεύθυνση Ορχήστρας με το Φοίβο Παπαδόπουλο (διευθυντή της Συμφωνικής Ορχήστρας Ιωαννίνων) και με τη μαέστρο Ζωή Ζενιώδη. Έχει συνθέσει έργα για πιάνο, σόλο κλαρινέτο, ντουέτα, κουαρτέτα πνευστών και εγχόρδων, καθώς και έργα για μεγάλη συμφωνική ορχήστρα. Εφαρμόζει τα μουσικόπαιδαγωγικά συστήματα Orrf, Kodaly και Ε.Gordon προσαρμόζοντας τα πάνω σε δημοτικά - λαϊκά τραγούδια και ρυθμούς.

Η συναυλία, την οποία προλογίζει ο Σύμβουλος Καλλιτεχνικού Προγράμματος του Φεστιβάλ ΑΝΩ, Νίκος Κανελλόπουλος, πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Πολωνικής Δημοκρατίας στην Αθήνα και το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Όλες οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΑΝΩ πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.