Εγκαινιάζεται από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, το Μουσείο Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι στην Ίο

Ένα όνειρο 27 χρόνων γίνεται πραγματικότητα

Γκίκας Γκίκας: "Είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός για την Ίο, τις Κυκλάδες, αλλά και όλη την Ελλάδα"

Με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, αλλά και της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, εγκαινιάζεται το Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου, το Μουσείο Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι στην Ίο.

Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό γεγονός για το νησί, καθώς το συγκεκριμένο κτήριο των 2.500 τ.μ θα αποτελέσει έναν μοναδικό πόλο έλξης για τα πολιτιστικά δρώμενα της Ίου, των Κυκλάδων, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Για ένα όνειρο πολλών χρόνων που γίνεται πραγματικότητα, έκανε λόγο, μέσω των δηλώσεών του στην "Κοινή Γνώμη", ο δήμαρχος του νησιού, Γκίκας Γκίκας.

"Σημείο αναφοράς για το νησί"

"Τα εγκαίνια του Μουσείο Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός, για την Ίο, τις Κυκλάδες, αλλά και όλη την Ελλάδα. Είναι ένα όνειρο 27 ετών που γίνεται πλέον πραγματικότητα με την παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας και της υπουργού Πολιτισμού. Αξίζει τον κόπο αυτόν τον υπέροχο χώρο να τον επισκεφθούν όλοι, καθώς είναι κάτι που θα προσδώσει στο νησί έναν άλλο αέρα στον τομέα του πολιτισμού", δήλωσε για το θέμα, ο δήμαρχος του νησιού.

Στην ερώτηση κατά πόσο το συγκεκριμένο μουσείο θα μπορέσει να λειτουργήσει ως σημείο αναφοράς για το νησί, ο κ. Γκίκας υποστήριξε ότι "ο πολιτισμός είναι ένας τομέας για τον οποίο εργαζόμαστε χρόνια μέσα από τις ενέργειες που έχουμε κάνει, όμως η λειτουργία του συγκεκριμένου χώρου θα δώσει μεγαλύτερη ώθηση. Ο πολιτισμός αφορά τις ζωές μας και είναι κάτι που λειτουργεί πάντα προς την θετική κατεύθυνση. Ως Δημοτική Αρχή δείχνουμε μεγάλο ενδιαφέρον και στους μόνιμους κατοίκους και προς αυτή την κατεύθυνση επεξεργαζόμαστε ένα σχέδιο, ώστε πέρα από τη μόνιμη έκθεση, το μουσείο να φιλοξενεί και περιοδικές εκθέσεις".

Στην επισήμανση εάν αυτές οι εκδηλώσεις που σχεδιάζονται θα λειτουργούν καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου, ο δήμαρχος τόνισε ότι "ξεκινάμε με δειλά βήματα. Το συγκεκριμένο κτήριο ξεπερνά θα έλεγα τις δυνατότητες του Δήμου. Μην ξεχνάτε ότι η κατασκευή του, πριν από 15 χρόνια, ξεπέρασε τα 5 εκατ. κόστος και για να φθάσουμε στο σήμερα, επίσης δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό. Οπότε πάμε δειλά-δειλά, βάση των οικονομικών μας δυνατοτήτων. Η προσωπική μου πάντως επιθυμία είναι η 12μηνη λειτουργία του μουσείου, ώστε να έχουμε έναν ζωντανό οργανισμό κυρίως για τα παιδιά. Η Ίος πρέπει να τονίσω, γιατί αυτό είναι το μέλλον μας, έχει από 0-18 ετών 400 παιδιά και σε αυτά πρέπει να ρίξουμε τη φροντίδα και το ενδιαφέρον μας".

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει την πολύχρονη καθυστέρηση της αποπεράτωσης του μουσείου, ο κ. Γκίκας δήλωσε ότι "δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος. Πρόκειται για ένα μεγάλο γεγονός. Σκεφθείτε ότι μιλάμε για ένα κτήριο 2.500 τ.μ, μοναδικό θα έλεγα σε ολόκληρη την επικράτεια. Ευτυχώς με μεγάλη προσπάθεια την τελευταία 5ετία και σε συνεργασία με την κόρη του Γιάννη Γαίτη, καταφέραμε να έχουμε σε λίγες ημέρες την επίσημη έναρξη του χώρου".

Κλείνοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση της εφημερίδας, ο δήμαρχος Ίου υπογράμμισε ότι το μουσείο θα στηριχθεί οικονομικά τόσο από τον Δήμο, όσο και από διάφορες μεγάλες χορηγίες που έχουν συγκεντρωθεί, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον γι’ αυτό το θέμα.

Το ιστορικό της δημιουργίας του Μουσείου

Το Μουσείο Γαΐτη – Σίμωσι δημιουργήθηκε μέσα από τη σύμπραξη του Δήμου Ιητών – με δήμαρχο τον Γκίκα Γκίκα – και της Λορέττας Γαΐτη, μοναδικής κληρονόμου του Γιάννη Γαΐτη και της Γαβριέλλας Σίμωσι.

Μετά από συλλογικές προσπάθειες ετών, η κατασκευή του κτηριακού συγκροτήματος του μουσείου ολοκληρώθηκε το 2009, επί δημαρχίας Γεωργίου Πουσσαίου. Το έργο μελετήθηκε και κατασκευάστηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου Ιητών, με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Πρόσθετες εργασίες συντήρησης έγιναν πρόσφατα (2022-2023) από τον Δήμο Ιητών με χρηματοδότηση από το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα Ειδικού Σκοπού Ν. Αιγαίου.

Το κτηριακό συγκρότημα του μουσείου ανήκει, κατά κυριότητα, στον Δήμο Ιητών, ο οποίος το έχει παραχωρήσει, κατά χρήση, στην εταιρεία του μουσείου. Τα έργα της μόνιμης συλλογής, αποτελούν μακροχρόνια παραχώρηση της Λορέττας Γαΐτη. Το μουσείο λειτουργεί με τη μορφή Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, η οποία ιδρύθηκε το 2017 και χρηματοδοτείται, για τα λειτουργικά του έξοδα, από τον Δήμο Ιητών.

Το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι στεγάζεται σε ένα κτήριο επιφανείας 1.600 τ.μ., που σχεδιάστηκε από τους αρχιτέκτονες Λορέττα Γαΐτη και Jacques Charrat προκειμένου να στεγάσει τη μόνιμη έκθεση του μουσείου αλλά και παράλληλες, περιοδικές εκθέσεις και εκδηλώσεις.

Είναι κτισμένο στην κορυφή ενός λόφου, στη θέση «Τσουκαλαριά», με πανοραμική θέα στη Χώρα και το λιμάνι της Ίου και τα νησιά Σίκινο, Πάρο και Νάξο, με φόντο το απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Οι εκθεσιακοί χώροι αρθρώνονται εκατέρωθεν ενός υπαίθριου «δρόμου» που ξεκινά από τον φυσικό άξονα αυτής της μαγευτικής θέας και μοιάζει να αποτελεί προέκταση των στενών δρόμων που καταλήγουν στο μουσείο, ξεκινώντας από το λιμάνι του νησιού και διασχίζοντας τη Χώρα.

"Στις 14 Σεπτεμβρίου εγκαινιάζεται επίσημα το Μουσείο Γαΐτη-Σίμωσι, σχεδόν 27 χρόνια μετά την αρχική σύλληψη της ιδέας και της αρχιτεκτονικής μελέτης. Ελπίζω ότι η συνεισφορά των παιδιών μου και εμού, αλλά και του Δήμου και του Δημάρχου Γκίκα Γκίκα, θα επιτρέψει σε επισκέπτες από όλο τον κόσμο να ανακαλύψουν αυτό το μοναδικό σε όλη την Ελλάδα μουσείο. Παραδίδουμε στους Νιώτες αυτή την ιερή παρακαταθήκη ώστε και αυτοί στη συνέχεια με τη σειρά τους και για το μέλλον, να την αγαπήσουν, να την εκτιμήσουν και να την τιμήσουν", αναφέρει, μεταξύ άλλων, και με αφορμή την τελετή των εγκαινίων, η Λορέττα Γαΐτη, κόρη του Γιάννη Γαΐτη και Γαβριέλλας Σίμωσι.