Αμοργός: Συναυλία από τη βυζαντινή χορωδία «MusicAeterna Byzantina»

  • Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου, 2024 - 19:25

Συναυλία στα Κατάπολα της Αμοργού θα παραχωρήσει τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου στις 20:00 το βράδυ στον Ναό Αγίου Γεωργίου η παγκοσμίου εμβέλειας βυζαντινή χορωδία «MusicAeterna Byzantina».

Τίτλος της συναυλίας είναι η λέξη «Τεριρέμ». Η επιλογή δεν είναι τυχαία. Το τεριρέμ, καθώς και άλλες άσημες συλλαβές (νενανα, τοτοτο κ.ά.) χρησιμοποιούνται ως μη ποιητικό κείμενο σε περίτεχνες μουσικές συνθέσεις που ονομάζονται κρατήματα. Όπως δηλώνει και το όνομά τους, τα κρατήματα παρατείνουν το ψαλτικό μέλος, χωρίς να προσθέτουν ποιητικό κείμενο, αλλά δημιουργώντας καθαρή φωνητική, «απόλυτη», μουσική, όπως εξηγούν οι διοργανωτές.

Μαέστρος της χορωδίας, που δημιούργησε ο Θεόδωρος Κουρεντζής θα είναι ο Άρχων Μαΐστωρ του Οικουμενικού Θρόνου Αντώνιος Κουτρουπής. Σολίστ θα είναι η διασημότερη ψάλτρια βυζαντινής μουσικής στον κόσμο Λιβανέζα Ριμπάλ Ουέχμπε που θα πραγματοποιήσει την πρώτη της εμφάνιση στην Ελλάδα.

Κατά τη διάρκεια της συναυλίας, η χορωδία θα ερμηνεύσει βυζαντινούς ύμνους από αρχαία Κοινωνικά, μέχρι και τον περίτεχνο οκτάηχο Πολυέλαιο του Πέτρου Εφεσίου ενώ η σολίστ θα ψάλει και το απολυτίκιο της Παναγίας της Χοζοβιώτισσας.

Τη συναυλία διοργανώνει ο Δήμος Αμοργού και τελεί υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Θήρας, Αμοργού και Νήσων.

 

Ετικέτες: